Targetvissen – De aanpak van Martin Post

KWO Redactie
Openingsfoto Martin Post

Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken: het verlangen om achter een speciale karper aan te gaan, een targetvis! Die ene fraai beschubde spiegel, die dwarrelschub of die stokoude, breed geschouderde schubkarper. Maar hoe krijg je die vis dan in je net? Martin Post vertelt in onderstaand artikel kort over zijn aanpak met betrekking tot een speciale vis die hij maar wát graag wilde vangen…


Het is half vijf in de ochtend. De wekker rinkelt. Een extreem vroege wekker betekent voor mij maar één ding: het is tijd om naar de waterkant te gaan. De jacht op mijn targetvis is geopend… Afgelopen weken heb in ik het geheim een aantal voerstekken opgebouwd en nu de maanstand perfect is, de temperatuur oploopt en de luchtdruk daalt, is dit in theorie hét moment om af te romen. Ik drink een bak koffie, schuif een flinke bak yoghurt naar binnen en een kwartier later rijd ik met flinke zenuwen in mijn lijf naar de waterkant.

Dit voorjaar is anders. M’n hele aanpak is afgestemd op deze ene vis.

De koffiepot pruttelt in het ochtendgloren

Kraakhelder water

Het water in kwestie is een prachtige oude zandafgraving met kraakhelder water. Het bestand varieert van stokoude spiegels tot enkele pikzwarte massieve dikke schubs, aangevuld met enkele jonge uitzetters. Veel vissen hebben er de afgelopen jaren mijn onthaakmat bezocht, maar de koningin van het water ontbreekt nog. Niet dat ik daar om maalde, want ik was nooit specifiek naar haar op jacht, maar toch. Dit voorjaar is anders. M’n hele aanpak is afgestemd op deze ene vis. Nog voordat de echte drukte losbarst, wil ik haar graag vangen.

Het water bevat een gevarieerd bestand van fantastische karpers!

Gerichte aanpak

Om die reden heb ik afgelopen weken bewust gekozen voor een gerichte aanpak. De voorkeuren van m’n targetvis zijn bekend. Niet zozeer haar aasvoorkeur, maar wel de locatie waar ze zich voornamelijk schuilhoudt. Ze begeeft zich namelijk in een bepaalde hoek van het water. Voor het gericht belagen van een targetvis is dit type informatie natuurlijk cruciaal. De stekkeuze is dus niet zo moeilijk. Omdat er niet bekend is of deze vis een voorkeur heeft voor een specifiek aas, besluit ik om te voeren met onze Maple Pistache Boilie.

De maple pistache van Originals!

Dit zogenaamde ‘breedspectrum’ aasje heeft alles in zich. Allerlei koolhydraatrijke ingrediënten, birdfoods, krillmeel, notenmeel en een flinke hoeveelheid vloeibare vrije amino’s. Met zo’n boilie spreek je dus alle vissen aan! Qua rigs of loodsystemen is er ook geen enkele twijfel. Beide hengels zijn voorzien van een shockersysteem en rigs van zo’n 14 cm. Niets bijzonders, maar het heeft zich voor mij al duizenden keren bewezen.

Compact voeren

De voorbereidingen qua voeren zijn wel afwijkend van mijn meest gebruikelijke aanpak. Waar ik normaal gesproken kies voor het breed opzetten van mijn voerplekken (daar bereik je de meeste karpers mee), kies ik in dit geval voor twee zeer compacte voerplekken van enkele vierkante meters groot die ik dagelijks voorzie van vijftig tot honderd boilies. De theorie is dat de grote vissen zo’n voerplek domineren waardoor de kans dat je precies die ene vis vangt toeneemt. In het verleden heeft deze voertactiek zich al vaak bewezen en misschien zijn m’n zenuwen daarom zo sterk aanwezig.

Ik kies bewust voor dit zeer attractieve haakaas omdat ik de aanbeet snel wil forceren.

Ik heb niets aan het toeval overgelaten, dus zodra ik aan het water sta is m’n verwachting torenhoog. Uit een snelle observatie blijkt dat er geen andere visser te bekennen is. Heerlijk. In totaal heb ik vier uurtjes de tijd om daarna weer te gaan werken. Ik besluit daarom om beide hengels te voorzien van een 15mm boilie, gesoakt in de High Concentrated Amino Trigger. Ik kies bewust voor dit zeer attractieve haakaas omdat ik de aanbeet snel wil forceren. Om tien uur gaat de winkel immers open dus dan moet de klus geklaard zijn.

Ik soak de boilies om mijn targetvis (zo snel mogelijk) over de streep te trekken.

Beet!

Terwijl de koffiepot nog voor zes uur staat te pruttelen, tuur ik over het water. De waterspiegel is opvallend vlak. Van karper geen enkel teken te bekennen. Normaal gesproken geen goed voorteken, maar bij een gerichte ‘big fish aanpak’ vind ik het helemaal niet erg. Eén aanbeet is immers genoeg. Terwijl ik zit te genieten van de eerste zonnestralen en een verse bak koffie komt de beetverklikker tot leven. ‘Dat is snel’, schiet er door me heen. Een aantal losse piepjes gevolgd door een trage run verraden een goede vis. Na een sprintje pak ik de hengel en wat volgt is een lange dril. De vis blijft minutenlang diep en wanneer ze dan eindelijk met haar logge lijf de waterspiegel doorklieft, zie ik het direct: het is mijn gedroomde targetvis! Ze duikt met haar dikke donkere lijf nog enkele malen de diepte in maar gelukkig geeft ze zich snel over. Met een ferme krachtsinspanning trek ik haar over het netkoord.

Ik trek haar over het netkoord…

…en zie direct dat het mijn gedroomde targetvis is!

Zo blij als een kind doe ik een klein vreugdedansje. In het echt is ze nog mooier en indrukwekkender dan ik haar op eerdere foto’s zag. Ik besluit de vis even tijdelijk te bewaren in een weighsling en bel snel met Wesley. Een uurtje later is hij paraat om een serie prachtige foto’s te schieten. Bedankt makker!

Een bak van een schub!

Onder het genot van een bak koffie praten we nog even na over de vangst. Het vangen van een targetvis zorgt altijd voor een voldaan gevoel. Al helemaal wanneer er zoals in dit geval een goed opgezet plan aan ten grondslag ligt. De factor geluk speelt altijd een rol, maar deze vangst bevestigt voor mij eens te meer dat je als karpervisser veel dingen in eigen hand hebt. Karpers zijn gewoontedieren met vaste patronen en voorkeuren. Door inzicht te verkrijgen in dit gedrag en door soms net dat stapje extra te doen zijn bijna alle karpers vangbaar. Dat is iets wat ik graag nog even wil meegeven in dit verhaal. Never give up!

Het boek gaat dicht, de vis gaat terug in haar element.

Het boek is dicht

Als Wesley weer vertrekt plof ik nog even neer op m’n stoeltje. Het besef dat ik het toch maar even heb geflikt, is ineens daar! M’n gedachten dwalen af naar de afgelopen weken. Iedere avond in het donker op pad om te voeren, de constante stroom aan theorieën over de aanpak in m’n hoofd; het was het allemaal waard. Ik realiseer me na al die jaren dat de weg die je bewandelt naar een vangst toe bijna mooier is dan de vangst zelf. Met die gedachte draai ik de hengels binnen en gooi ik de stoel en vistas over m’n schouder.

Er is nog zoveel te beleven! Op naar het volgende avontuur!

Martin Post


Martin bewijst zich al jarenlang als een uitstekende karpervisser. Je kunt hem volgen via Facebook en Instagram. Als je meer te weten wilt komen over de producten waar Martin zijn targetvis mee ving, check dan zeker even de website van Originals.

O.a. verkrijgbaar bij:Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe