Terug naar het diepe zuiden – Jean Paul Wix

KWO Redactie
jean-paul-wix-terug-naar-het-diepe-zuiden-header

Het is bijna 15 jaar geleden dat onze vriend Jean Paul Wix samen met zijn vismaat een bruut avontuur beleefde in het diepe zuiden. Tijden veranderen, maar de herinnering bleef in zijn hoofd zitten. Kortom: hoog tijd om het gebied weer op te zoeken! Lees hier hoe het Jean Paul verliep bij zijn terugkeer naar het diepe zuiden.


Jean Paul aan het woord: In het jaar 2004 vallen mijn vismaat en ik met onze neus in de boter. Na drie dagen dwalen, wildslapen en teleurstellingen, kijken we naar de foto’s op de muur van een hengelsport magazine. We zijn verder weg van zulke bakken dan ooit! Dit blijkt een verkeerde aanname, want een aardige Fransman noemt het water waar ze gevangen zijn. Niet makkelijk, maar hij raad ons aan er eens te gaan kijken en dat deden we…

Hoog tijd om terug te gaan naar het gebied waar Jean Paul flink wat jaren geleden een hele mooie tijd heeft beleefd!

Het is dan augustus, maar wij arriveren midden in een omslag met zware onweer en regen. Zo vangen we in drie dagen veel 20 kilo + vissen en een hele zwik kleiner spul. Het was overduidelijk dat we hier vaker terug zouden komen, soms met succes maar vaak ook zonder. En alsof het niets was, werden de nabij gelegen rivieren ook met succes bevist.

Tot aan de nok toe gevuld met aas!

Terug naar het water

2018, een heel ander leven en de vismaat wordt voor deze tweeweekse trip ingeruild voor mijn vrouw. De eerste week vissen we op de grindput vanuit een nabijgelegen huisje met wat luxe, want nachtvissen is er inmiddels verboden. De tweede week gaan we de rivier bevissen. Althans, dat is het plan. Zenuwachtig sla ik af op de D-weg, onder het viaduct door, het grindpad van het complex op. Het voelt als thuiskomen!

Ik blijf er terugkomen!

Het zou een goede visweek worden, maar niet op deze stek! 😉

Op de eerst visdag zit ik voor zonsopkomst in het bootje en vaar ik de eerste blank tegemoet. De wind staat goed op de kant, maar ik weet alleen een kroeskarper te vangen. Mijn Instagram volgers vinden niet dat ik van de nul af ben en ik geef ze gelijk. De tweede dag volgt hetzelfde recept. Wel staat er op de parkeerplaats weer die auto met Nederlands kenteken, waardoor ik besluit om even te buurten. Even later maak ik kennis met de strijder. We raken aan de praat en hij geeft aan dat hij er al een aantal in de avonduren heeft gevangen. We connecten op Instagram en wensen elkaar succes.

Ondanks dat Jean Paul niet per se op visvakantie is, wordt er wel volop gevist!

Nog voordat ik ga slapen is iemand in mn DM geslide. Of ik z’n nieuwe PB kan komen fotograferen. Natuurlijk helpen we een handje en ik sta de volgende ochtend oog in oog met één van de toppers van het water. Werkelijk een gigantische bak en ik deel de blijdschap met haar vanger. Wat ik ook zie is een geleefde en gehavende vis, die een groot deel van het jaar wordt bestookt met aas, lood en strakke lijnen. Dit doet niets af van het respect voor deze vangst, maar zelf had ik gedacht dat het meer met me zou doen.

In de avonduren moet het gaan gebeuren!

Die avond neem ik mijn vrouw op sleeptouw. Ze claimt mijn stoel en zit direct diep in haar e-reader. Na het uitvaren van mijn lijnen worden we getrakteerd op een demonstratie luchtacrobatiek. Een paar meter achter mijn stekken, perfect getimed met het ondergaan van de zon. Volgens mijn regelement hebben we nog twee uur de tijd, volgens de lokale autoriteiten is dit echter maar 30 minuten. Ik zit in het vele maanlicht geconcentreerd en vol van vertrouwen naar mijn hengels te kijken, want nu gaat het gebeuren! Een tik op de top met een elke piep… Een seconde later gaat de eerste van de trip er vandoor! De expert kijkt nonchalant over haar e-reader heen en meldt: “Nou dat hing wel in de lucht.”

Elke aanbeet is potentieel een bak, maar dit keer moet Jean Paul het met dit kleinere exemplaar doen.

Een kleine, maar puntgave spiegel wordt afgedrild en we zijn van de nul af. Die avond vang ik ook nog een mooie schubkarper en het lijkt erop dat ik ze door heb. Logisch dat ik de avond erna het recept herhaal en met vertrouwen ga ik het water op. Het springspektakel herhaalt zich, echter met grotere vissen en aan de andere kant van de plas. Ik vertrek zonder aanbeet en sluit het eerste deel van mijn vakantie af.

Het lijkt erop dat Jean Paul op een school uit de onderlaag van het bestand is gestuit.

Nu gaat het echt beginnen

De ochtend voor de verhuizing naar huisje nummer twee besluit ik de omgeving te verkennen zonder hengels en ontdek ik een kleine grindput, ‘de Comune’, verscholen in het Alpenbos. Duidelijk een oude gravière! Vanaf de hoge kant kijk ik in het kraakheldere water en ik zie meteen twee mini-spiegeltjes onder de kant langs zwemmen, gevolgd door hun donkere en logge oma. Het vuur brand maximaal en er worden bij de tabakswinkel voor heel de week dagvisvergunningen gehaald, just to be sure.

“I found magic!”

De volgende ochtend ga ik op rivierverkenning, maar mijn hart ligt bij het grindputje. Ik rij door de valei en stop bij de voor mij bekende stekken. Waterkennis hier op de rivier is goud waard. Ik heb mijn ervaring door de jaren heen opgebouwd. Zo weet ik in een klein uurtje, zonder de boot ook maar te water te laten, vis te spotten. Er glijdt onder andere op één van de aftakkingen een forse graskarper voorbij, die uiteindelijk de locatie van meerdere karpergenoten zal verraden.

Vissen op de rivier was het originele plan!

De keuze is reuze. Wat nu?

De dag opdelen dan maar. ’s Ochtends naar de rivier en ’s middags naar het grindputje. ’s Avond wat aandacht aan de vrouw en de uitrusting weer op orde brengen. Zo vaar ik de volgende ochtend de zijtak in waar ik de graskarper heb gespot. De diversiteit in dit water is ongeëvenaard en de hoeveelheid zeelten is enorm. Terwijl ik rustig over het water glij, zie ik een klein spiegeltje wegzwemmen en al snel een hele school met de betere formaten. Vis vinden op deze rivier is bijna net zo gaaf als ze vangen! Ik ga ze niet verder opdrijven en besluit snel te gaan vissen vanuit de boot. Ik sta die ochtend in het frisse rivierwater, naast mijn hengels en de boot. Er gebeurt helaas niets en bij nadere inspectie kom ik tot de conclusie dat ze als ninja’s in de nacht zijn vertrokken.

Het aas van CG Baits wordt instant ingezet op het nieuwe grindputje.

Ik pak m’n spullen snel in en vertrek naar het putje. Het hoekje waar ik de vis heb gespot is vrij en dat is vreemd. Met de polaroid op zie ik in het heldere water de ene na de andere karper tussen de takken door zwemmen. De locals kiezen voor de stek waar ze gemakkelijk hun stoeltje achter de auto uit kunnen klappen. Die dag gaan de vissen los op de pittige TS-1 met Red Attract Liquid. Ik krijg maar liefst vijf aanbeten, waaronder een dubbelrun, die allemaal de targetspiegel in de weg zitten. Ook de dagen erna zit het niet mee en het lukt me maar niet om oma spiegel te haken. De meeste actie die ik die dag kreeg heb ik vast weten te leggen op de GoPro. Check het filmpje hieronder:

Last Chance

Ik ga nog één keer flink voeren op de rivier, om de allerlaatste ochtend te proberen om een rivierbak te vangen. Alle tijgernoten en pellets die over zijn worden, samen met een flinke lading boilies, verspreid over de zijtak. Maar liefst twee tonnen vol!

De zon brengt schoonheid in de valei, maar mijn kansen nemen af.

Alles wordt uit de kast gehaald qua rigs, camouflage en ultra scherp geslepen haken. Laatste dag, laatste kans! Langzaam komt de zon over de bergen en worden ook de andere vissers wakker. Zo drijven twee roofvissers vissers langzaam richting mijn stek. Ik leg uit dat ik in de uitloper aan het vissen ben, maar het kan ze niets interesseren. Precies op dat moment klapt mijn 10-voeter dubbel. Ik kijk naar de vissers en glimlach. “Carpe…?!” De dril in de boot is kort en de vis zit vrij snel in het net. Zo snel zelfs dat ik nog niet goed heb kunnen kijken wat voor een vis ik heb gevangen.

De brede rug toont de fraaie prijs waar Jean Paul zijn vakantie mee afrond!

Missie geslaagd. Op naar het volgende avontuur!

Tot de volgende keer!

Jean Paul Wix

  • JP is erg actief op instagram, volg hem op @JPWix voor meer toffe content
  • Meer informatie over het aas check je www.cgbaits.nl


Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe