Terugblik op het internationale SKP wedstrijdweekend

KWO Redactie
skp-weekend-2-header

In het weekend van 29 september tot 1 oktober vond de vijfde editie van het internationale SKP wedstrijdweekend plaats. Tijdens dit weekend konden gevangen karpers worden teruggemeld bij de SKP-coördinatoren en waren er diverse prijzen te winnen. In totaal deden er zo’n 200 karpervissers mee (uit zowel Nederland als Vlaanderen) en werden er ruim 50 spiegelkarpers gemeld. In deze terugblik zien we hoe het een taai, maar wederom geslaagd weekend werd met de nodige fraaie vangsten!


Bikkelen voor een spiegel

De organisatie aan het woord: Inspelen op het gedrag van karpers valt niet mee! Dat bleek wel weer in het SKP wedstrijdweekend. De verwachtingen waren hoog gespannen en menig SKP-coördinator zat vanaf vrijdagavond aan z’n scherm gekluisterd om de foto’s van spiegelkarpers gelijk te kunnen matchen. De vangsten vielen, zeker gezien het behoorlijke visweer, ronduit tegen. Een goede graadmeter is bijvoorbeeld het SKP-GHV (Haagse boezem) waar elk jaar goed wordt gescoord. Daar werd deze editie nog niet de helft van de aantallen van afgelopen jaren gemeld. Ook in Vlaanderen was het bikkelen voor een spiegelkarper. De schubkarpers leken daar opvallend genoeg veel minder ‘stakingsbereid’. De meest opvallende vangst van het weekend een gewichtige spiegel van 18,6 kilo voor Jeffry Derous. Een échte uitschieter uit SKP-KGO!

In Vlaanderen gaat Jeffrey Van Eenooghe er met de hoofdprijs vandoor. Hij kon twee projectspiegels en een ‘original’ scoren.

Het mooie van SKP-monitoring is wel dat je al snel bloemetjes ontwaart. Vrijwel elk deelnemend project kon een paar mooie spiegelmeldingen aan ons doorgeven. Warm werden we bijvoorbeeld van de 100% gematchte meldingen van SKP- Benedenrivieren. Een ratjetoe van zes recent uitgezette projectspiegels.

Henk van Breugel met een gematchte ‘Biesboschspiegel’ (Vandeput 2016).

De prijzen

De BVK-wisselbokaal, de schitterende miniatuur van een volschubspiegelkarper, blijft dit jaar in Haagse handen. Van Noord wist drie gematchte spiegels te scoren. Het Haagse SKP-GHV komt daarmee ook (weer) in aanmerking voor de speciale prijs van Viskwekerij Corten: een 25 tal mooie Tsjechen plus een rondleiding over de kwekerij!

Daniël van Noord: winnaar van de BVK wisselbokaal 2017!

Prijs van Sportvisserij Nederland

Dit jaar is er ook een prijs van Sportvisserij Nederland, namelijk een fotocamera ter waarde van 300 euro! Die prijs heeft een speciale achtergrond. Het project ‘spiegelkarpers monitoren 2.0’ is een uniek samenwerkingsverband tussen Sportvisserij Nederland, de KSN en BVK. De projectgroep zoekt naar wegen om SKP-monitoring up to date te houden. Het instellen van een centrale database van plankfoto’s, plus een vorm van automatisch matchen, zijn daarbij onontbeerlijk.

De projectgroep zoekt naar wegen om SKP-monitoring up to date te houden.

De prijs was aanvankelijk bestemd voor degene met de meeste ongematchte spiegels van (open) water. Bij gebrek aan geschikte kandidaten heeft de projectgroep echter besloten om deze mooie prijs uit te laten gaan naar de meest ‘grensoverschrijdende spiegel’ van het wedstrijdweekend.

De krenten in de pap van SKP-monitoring kunnen alleen ontdekt blijven worden als:

  1. De spiegel wordt teruggemeld
  2. Een link wordt gelegd tussen een melding en het juiste uitzetarchief.

De winnaar

Van alle inzendingen van het wedstrijdweekend is de melding van Ate Loonstra het meest aansprekend. Hij ving in het boezemsysteem van Naarden/Muiden een spiegelkarper die in 2010 door het AHV-SKP werd uitgezet in de Westlandgracht in Amsterdam-West. Deze vis passeerde op zijn tocht van circa 25 km minstens twee sluizen/vispassages. Een mooi staaltje migratie!

De verschillende prijzen worden bij passende gelegenheid uitgereikt. Voor de winnaars: van harte gefeliciteerd!

Ate Loonstra met z’n prijswinnende migrant.

Dankzij de inzet en enthousiasme van velen is deze vijfde internationale editie van het wedstrijdweekend wederom een groot succes geworden. We verwachten de volgende editie eind september 2018. Zet ‘m maar vast in je agenda!

De organisatieEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe