The Fishing Daddy – Deel 3.1 – Een Frans avontuur

KWO Redactie
niels-kunzel-karper-vissen-header

Files, karpers, stress en autopech… Het lijkt soms allemaal bij een Franse sessie te horen. Niels Kunzel ging samen met zijn vismaat Ramon richting het Zuiden en in een tumultueuze trip beleefden zij de nodige avonturen. Hieronder lees je het verslag terug van een paar dagen bikkelen in de zon!


Niels vertelt: Zoals jullie in mijn tweede blog hebben kunnen lezen heeft de afgelopen periode voor mij persoonlijk in het teken gestaan van het vinden van de juiste balans tussen vissen en privé. Of beter gezegd ik ben op dit moment bewust uit balans. Hiervoor heb ik min of meer noodgedwongen een aantal viszaken afgestoten of in de ijskast gezet voor onze hengelsportvereniging. Ook werden in mijn visserij dingen geschrapt zoals het structureel voorvoeren waardoor mijn ”voeralarm” voorlopig uit staat. Of het nu komt door het terug brengen van al deze zaken of juist doordat ik meer behoefte had om mezelf weer te hervinden aan de waterkant, het verlangen naar nieuwe vis avonturen werd met de dag groter. Voorzichtig peilde ik bij het thuisfront of ik toch nog een paar dagen naar Frankrijk kon, dit om mezelf tijdelijk te verliezen in een nieuw avontuur, want fishing is adventure!

Met het juiste aas is voorvoeren niet noodzakelijk.

Mijn vrouw is de moeilijkste niet en weet hoezeer ik hunker naar het vissen en antwoordde: natuurlijk schat het zal je goed doen. Met wie ga je eigenlijk? Met wie ik ga? Ja dat had ik eigenlijk nog niet bedacht. Snel werden wat vrienden geappt maar niemand had tijd of zat zelf al in Frankrijk. Toen ik uiteindelijk besloten had om dan maar alleen naar Frankrijk te gaan, kwam vrij onverwacht de vraag vanuit Ramon van Puffelen (mede teammember bij Baitworld) of ik niet samen met hem wilde gaan? Ramon en ik kenden elkaar verder niet, maar toch besloten we om samen dit avontuur aan te gaan.

Tijd voor nieuwe avonturen.

Een paar weken later was het zover en bij de Belgische grens zou ik Ramon voor het eerst ontmoeten om daarna achter elkaar aanrijdend heel wat kilometertjes asfalt weg te gaan vreten. Terwijl ik bij een tankstation heerlijk in het zonnetje sta te wachten op Ramon komt hij aangereden. Ik herken hem direct van zijn visfoto’s toch staan we daar wat onwennig, voorstellen heeft geen nut want we kennen elkaar via de Baitworld groepsapp. Ramon stelt voor om te gaan rijden zodat we nog een beetje op tijd bij ons eerst geplande water aan zullen komen. Dat klinkt voor mij als muziek in de oren en beide springen we enthousiast in onze auto’s. Heel wat wegwerkzaamheden en uurtjes verder komen we uiteindelijk s’ nachts op het door ons beoogde eerste water aan. Snel gaan er in het vier hengels op de steunen zodat we alle tijd goed benutten. Om 6:00 uur gaan we namelijk door naar het volgende water en afhankelijk van deze nacht komen we hier later misschien nog wel terug. De nacht blijft rustig en we worden dan ook gewekt door onze wekkers. Maar tijdens het opruimen meld de eerste karper zich. Dat is nog eens een lekkere binnenkomer, binnen 5 uur vissen en Ramon is al van de nul af! Snel klap ik wat voer op de stekken en na de foto’s vertrekken we naar het volgende water.

Binnen vijf uur hebben we de eerste vis te pakken.

Het is inmiddels 7:00 uur in de ochtend en ergens in Frankrijk staan twee nog niet op elkaar ingespeelde gasten hun auto’s alweer uit te laden en alles in de boot in te laden. Net voordat we instappen hoor ik een plons en dat is een wel zeer herkenbare plons. Ramon hoor jij dat ook? Samen luisteren we aandachtig en al gauw horen we beide het geplons opnieuw, geen twijfel mogelijk paaiende karper. Shit net te laat! We blijven uiteraard nog even kijken en al snel constateren wij dat het voornamelijk kleinere karpers betreft. Dit gegeven en doordat de paai net lijkt te beginnen besluiten we om het hier toch een dag te gaan proberen. Mogelijk pakken we een vis die nog niet volledig in de paaimodus zit of pakken we juist op de stokken buiten het paaigebied de grotere vissen die onderweg zijn naar dit schitterende fenomeen. Tijdens het ondergaan van de zon concluderen wij dat dit niet de juiste strategie was. Opruimen en eerst even op zoek naar een MC Donalds want ik heb ontstoken ogen door de hooikoorts en die kan ik daar mooi uitspoelen, bijkomend voordeel is dat we gelijk van avondeten zijn voorzien. Uiteindelijk komen we rond middernacht terug op het water waar wij succesvol gestart waren. Toen we vol bepakt op de stek stonden zagen we ineens dat er ook een Fransman zat en deze blokkeerde met zijn 4 hengels een deel van het water. Omdat we al laat waren en ik tijdens de autorit bijna niks meer kon zien werd besloten om toch te gaan zitten en te gokken op een enkele vis. Helaas werd dit zoals verwacht een keiharde blank en daarop besloten wij om s’ochtends zo snel mogelijk door te rijden naar een totaal ander water.

Toen we vol bepakt op de stek stonden zagen we ineens dat er ook een Fransman zat en deze blokkeerde met zijn 4 hengels een deel van het water.

Daar aangekomen bleek dat er slechts een visser zat. Volgens deze Engelsman was het niet veel, schijnbaar had hij maar 1 karper gevangen in drie dagen tijd. We legden hem uit dat wij van een water kwamen waar de vis aan het paaien was, dat had hij op dit water niet gezien! Dat was goed nieuws en snel gingen we naar de door ons beoogde stek en werd het water verkend. Nadat de hengels strategisch geplaatst waren kon het wachten beginnen. Ineens hoorden we het bekende geplons weer, gelukkig bleken het ditmaal paaiende zeelten te zijn. Nouja geluk, we werden helemaal gek van de lijnzwemmers en van de keiharde runs van de nog wel azende zeelten. Echter dit was verholpen nadat wij op 10 meter uit de kant stormpalen geplaatst hadden met daarboven  onze lijnen.

Het vertrouwen is sky high!

Toen Ramon vervolgens zijn 2e karper van deze trip ving was het vertrouwen op dit water dan ook meteen sky-high! Echter het bleef daarna stil en Ramon ging de andere dag maar snel boodschappen doen, om vervolgens bij de Engelsman even te peilen hoe het bij hem ging. Ook hij had niks meer gevangen en beweerde zelfs paaiende karpers te hebben gezien. Na een kort overleg met mij ging Ramon snel op onderzoek. Intussen ging ik ons basiskamp opruimen want we moesten maar weer snel door naar het volgende water. Ramon had geen paaiende karper gespot en terwijl we stonden te overleggen hoe nu verder, liep er alsnog een hengel af. Het bleek om een betere vis te gaan en al gauw werd besloten om het nog een paar uur aan te kijken. Achteraf gezien bleek dit een meesterzet want hoe langer we zaten te vissen hoe beter het ging lopen. Maar daarover volgende keer meer…

NIELS KUNZEL, A.K.A. THE FISHING DADDYEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe