Zes voorjaarstips van CC Moore – Zo haal je het meeste uit een kilo boilies

Een kilo boilies stelt de dag van vandaag niet veel meer voor; in het moderne karpervissen zoals we dat nu kennen worden de hoeveelheden voer elk seizoen opgedreven staat niemand er gek van te kijken als je bakken tegelijk de sloot in gooit. En toch? Volgens CC Moore kun je met een beetje beleid en doordachtzaamheid met een kilo aas al een heel eind komen.

Als je een beetje slim te werk gaat, zoals het turbochargen van je aas, kun je ook met weinig boilies het verschil maken.


CC Moore:Nu het voorjaar nadert en de watertemperatuur stijgt beginnen de karpers wakker te worden. De kleinste warmte in de lucht kan het buiten als lente doen aanvoelen, in de realiteit is het anders. De karpers ontwaken nog maar net en hun eetlust is nog niet zo groot. Een grote fout die veel vissers maken is om zo vroeg in het jaar al veel te veel te voeren. Overvoeren zeg maar, met alle gevolgen van dien. Ga je een deze tijd een beetje bedachtzaam te werk dan reik je echter heel ver met minimale hoeveelheden!

Ga in het vroege voorjaar bedachtzaam te werk en voer niet te veel!

1. Mengen maar

Zo goed als iedere karpervisser maakt wel gebruik van boilies, en minstens 90% gebruikt n diameter en n soort. In de UK lijkt 15 mm lijkt het populairste te zijn, in Nederland is dat 18 tot 20 mm. Veel vissers blijven ook bij eenzelfde soort boilie, hetzij een vismeel-, melkprotene-,? boilie. Zodra karpers deze specifieke bronnen van voedsel echter als een gevaar gaan aanschouwen zullen ze veel voorzichtiger azen.

Het loont echt om anders te doen dan de rest!

Ga eens aan de slag met verschillende smaken en verschillende diameters door elkaar! De karper zal eerder in de war zijn en niet weten welk voedseldeel nu het haakaas is. Dumbells zijn overigens ook zeer effectief om vissen die het gewend zijn ronde aasdeeltjes tot zich te nemen te slim af te zijn. Door de cilinderachtige vorm zijn ze moeilijker uit te spuwen dan ronde aasjes. Kortom, het loont om anders te doen dan de rest! Combineer bijvoorbeeld dumbells met 10 mm boilies. Aangezien deze weinig gebruikt worden zal dit wellicht in je voordeel werken.

Combineer bijvoorbeeld dumbells met 10 mm boilies.

2. Gebruik olie

Een andere manier om voor veel attractie te zorgen met weinig aas is met gebruik van olie. Door je boilies te soaken en ze volledig te verzadigen zorg je ervoor dat ze stuk voor stuk attractie afgeven door de verschillende waterlagen. In deze situatie is een kleine hoeveelheid verspreid met de werppijp zeer effectief. Nog een goede tip is om licht opgewarmde olie te gebruiken, dit zorgt voor een betere oplosbaarheid in het water en nog meer attractie.

3. Turbocharge boilies

Stel je voor dat je je boilies dubbel zo attractief kan maken zonder dat je dubbel zo veel moet gebruiken, dat kan! Het ?turbochargen? van boilies is iets wat al langer wordt gedaan en zorgt voor een enorme attractie van elk aasdeeltje. Deze techniek is zeer simpel uit te voeren door te werken met liquids en poeders. Zo zorg je voor een enorme aantrekkingskracht! Deze aasjes zijn het makkelijkst te voeren in kleine hoeveelheid, met gebruik van een katapult of met een pva stringer.

Turbochargen van je boilies, zie hier het resultaat!

4. Boiliekruim

Boiliekruim is zeker niks nieuws onder de zon, maar het kost natuurlijk wat moeite om het perfecte kruim te krijgen. Maar, het werk dat je er in steekt weegt zeker niet op tegen de doeltreffendheid van kruim. Het zorgt niet alleen voor een visuele prikkel door de grote wolk die ontstaat in het water, maar ook voor sterke voedselsignalen als je het voert met een spomb. Een hand boiliekruim is dan ook veel attractiever dan een hand boilies zo uit de zak.

Een hand boiliekruim is dan ook veel attractiever dan een hand boilies zo uit de zak.

Kruim is zeer effectief in kleine hoeveelheden, het verspreidt zich mooi in het water bij het voeren met een spomb en leent zich perfect voor het maken van pva bags of sticks. Voor een pva bag of stick heb je dan ook maar enkele handjes boilies nodig. Dit zorgt er tevens voor dat je haakpunt beschermd is wanneer je richting springende vis werpt.

Boiliekruim leent zich perfect voor het maken van pva bags of sticks.

5. Boiliepap

Wanneer de karpers langzaam uit hun winterslaap komen komt ook hun spijsvertering op gang, zelfs als het water nog vrij koud is. Liquids zijn zeer effectief in het voorjaar maar om nog een stapje verder te gaan kan je boiliepap gebruiken. De boiliekruim die je gebruikt om het papje te maken dient als drager voor de liquids en de voedingsstoffen en stimulansen. Het grote voordeel van boiliepap is dat het de karper niet verzadigd raakt maar hen net aanzet tot azen en het nemen van je haakaas. Je kan dit het beste voeren met behulp van een spomb. Best voer je om de paar uur een klein beetje bij om de attractie op de stek hoog te houden.

Dit zorgt wel voor attractie onder water!

6. Halve boilies

Met halve bollen verdubbel je niet alleen de hoeveelheid aasdeeltjes, maar zorg je ook voor een andere presentatie in verschillende situaties. De reden hiervoor is dat anders dan standaard boilies, halve balletjes rustiger afzakken naar de bodem en sneller blijven rusten bovenop wier of slib in plaats van erin te zakken. Halfjes maken ook minder verstoring tijdens het voeren waardoor ze ideaal zijn voor het voeren van kantstekjes waar de vis zich al bevindt.

Gehalveerde boilies blijven beter liggen op bijvoorbeeld wier.

Dit zijn enkele tips om je het maximale uit je kilo boilies te laten halen dit voorjaar. Probeer out of the box te denken en doe anders dan andere vissers. In plaats van je standaard 15 mm of 18 mm boilies te kiezen, ga eens voor een nog kleinere variant. Pas je aanpak aan en probeer eens iets nieuws, wie weet levert dat je een paar extra aanbeten op nu we dichter bij de lente komen.

Team CC Moore


Wil je meer weten over de populaire producten van CC Moore? Check dan dewebsiteen bekijk ook deFacebookpagina enInstagramom op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook