Tips voor het gebruik van een bewaarzak

Niet iedereen is ‘fan’ van het zakken van een karper. Als je een vis zakt; doe het dan zo veilig mogelijk. In dit artikel laat Klaus Wegmann zien hoe hij dit verantwoord doet.

Het is vrijdagavond en ik ben onderweg naar mijn thuiswater. Mijn favoriete stek is gelukkig nog vrij en snel installeer ik me. Met een harde zuidwester op de kant ruikt het naar karper!

Bewaarzak-1

Een echte beauty en dat willen we graag zo houden!

Die nacht vang ik twee mooie vissen waarvan ik er één een paar uur in een bewaarzak wegleg. Het liefst gebruik ik de zak zo min mogelijk, soms wil ik echter een zeer speciale vangst bij daglicht fotograferen. Wanneer ik een vis zak probeer ik een vis zo kort mogelijk in een bewaarzak te houden en alleen als dit verantwoord is. 

Veilig zakken doe je zo:

Maak de bewaarzak goed nat en leg hem gespreid met de rits open op de onthaakmat. Een goede bewaarzak is ruim en gemaakt van zacht en visvriendelijk materiaal en moet goed water kunnen doorlaten. De mazen moeten klein zijn om te voorkomen dat de karper met zijn vinnen door de zak heen steekt en zo beschadigingen oploopt.

Bewaarzak-2

De natte bewaarzak ligt open gespreid klaar.

Leg de geschepte vis voorzichtig op de onthaakmat. Haal de vis uit het net en leg hem boven op de weighsling. Na het wegen haal je de weihgsling er voorzichtig onderuit en leg je de vis op de natte bewaarzak. Trek nu voorzichtig de bewaarzak om de vis heen en let goed op de positie van de vinnen. Zorg dat deze ten alle tijde langs het lichaam liggen.

Bewaarzak-3

Ook de weighsling ligt al paraat voor het wegen.

Sluit de rits en zeker ze met de musketon sluitingen. Zo kan de vis niet ontsnappen.

Bewaarzak-4

De ritsen gezekerd!

Bij het optillen wederom eerst controleren of alle vinnen nog netjes langs het lichaam van de vis liggen! Zo voorkom je onnodige beschadigingen en breuken aan de vinnen en staart.

Zorg dat je de zak in dieper zuurstofrijk water aan 1 of meerdere banksticks weglegt. Het touw wat aan de bewaarzak zit moet lang en dik genoeg zijn en het water minstens een meter diep. Leg nooit een vis tussen of op de waterplanten! Deze ontrekken tijdens de nacht zuurstof aan het water waardoor de vis in zuurstofnood kan komen.

Bewaarzak-5-1

Netjes en veilig weggelegd.

Een drijver aan de bewaarzak zorgt ervoor dat je een bewaarzak die om wat voor reden dan ook losraakt altijd weer kunt vinden. Hiermee kun je dus een karperleven redden. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is om de oppervlakte te halen. Zak je dus de vis op een dieper water, zorg dan dat je het touw langer houdt.

Bewaarzak-6

Een opvallende oranje drijver zorgt ervoor dat je de zak altijd weer kunt vinden.

Een gezakte vis die je op de foto wilt gaan zetten is vaak weer uitgerust en kan flink te keer gaan bij het uit het water halen. Laat de vis daarom eerst zichzelf moe maken in het water, voordat je de zak op gaat tillen. Als de vis rustiger is geworden controleer je eerst weer of alle vinnen netjes langs het lichaam liggen. Dan pas ga je tillen. Pak de zak met 2 handen uit het water en zorg dat de vis gestrekt in de bewaarzak ligt. Je kunt ook eerst de bewaarzak inclusief vis in de weighsling schuiven en hem zo naar de mat transporteren.

Bewaarzak-7

De vis kun je ook in de weighsling veilig transporteren.

Leg de vis weer voorzichtig op de onthaakmat, maak de rits open en schuif de bewaarzak onder de vis weg. Nu kun je de vis op de foto zetten, houd hierbij de vis altijd goed nat.

Bewaarzak-8

Zorg dat je altijd water klaar hebt staan om de vis voldoende nat te houden!

Bewaarzak-9

Wat een beauty.

Loop nooit met de vis in je armen naar het water. De vis hoeft dan maar 1 keer te klapperen en kan uit je handen glijden, met alle gevolgen van dien. Doe dit in de weegzak of in een veilige onthaakmat met opstaande randen. De vis moet met geen mogelijkheid kunnen vallen. Laat de vis vrij in het water waar je hem gevangen hebt en op een plek die voldoende diepte heeft, zodat de vis niet met het lichaam op de bodem ligt.

Bewaarzak-10

Laat de vis weer ongeschonden zwemmen.

Tot slot wil ik graag nog even vermelden dat je altijd eerst de omstandigheden bekijkt voordat je een vis gaat zakken. Mocht de veiligheid van de vis ook maar enigszins in het gedrang komen, kies er dan altijd voor om de vis niet te zakken en direct terug te zetten!

Bewaarzak-11

Bewaarzak? Alleen als het verantwoord is!

Ben je op zoek naar een veilige bewaarzak? Klik dan hier!

Vang ze!

Klaus Wegmann

Bekijk ook