Tips voor het vissen op betaalwateren – Ali Hamidi

De afgelopen jaren heb ik op flink wat commercile wateren in Frankrijk gevist. Deze zijn vaak niet heel anders dan de dayticket wateren of zwaar beviste syndicaten die wij in Engeland kennen. Ze worden allemaal het hele jaar door stevig bevist en de karpers zijn dan ook bekend met hengeldruk. Zelfs wateren met een groot bestand kunnen hierdoor lastig zijn en vragen dus om een specialeaanpak. Tijdens mijn sessies heb ik genoeg fouten gemaakt om van te leren en dat resulteert inmiddels wel in genoeg ervaring om enkele handige tips te kunnen geven. Lees ze eens op je gemak door en doe er je voordeel mee! – Ali Hamidi


Tip 1: Draai de hengels binnen

We trappen af met een tactiekdie niet veel vissers toepassen, maar wel uiterst effectief is! Stel je voor dat jij samen met de andere vissers op een zaterdagochtend arriveert. Binnen korte tijd vliegen loden door te lucht, gaan er boten te water om te voeren en wordt de rust dus grof verstoord. Dit scenario blijft zich keer op keer herhalen. Het is belangrijk dat de vissen vertrouwen krijgen in de stek en het aangeboden aas. Om de vissen in alle rust te laten azen en dit vertrouwen te laten groeien kan het raadzaam zijn om buiten de aasperiodes de hengels geregeld binnen te draaien en tegen de bivvy te zetten. Hierdoor krijg je op je stek een veilige zone watlater in de sessie uiteraard in je voordeel zal werken werkt. Als je na een rustperiode je rigs weer te water laat kan het zomaar zo zijn dat je hengels binnen no-time weer vertrekken!

" Om de vissen in alle rust te laten azen en dit vertrouwen te laten groeien kan het raadzaam zijn om buiten de aasperiodes de hengels geregeld binnen te draaien en tegen de bivvy te zetten. "

Binnen no-time na aankomst vliegen de loden en spods door de lucht heen en zal de rust verstoord worden…

Mijn tip luidt dan ook als volgt: Geef je stek voldoende rust! De vissen zullen met meer vertrouwen gaan azen en dit betaalt zich gedurende de sessie vaakuit.


Tip 2: Zet genoeg druk

Op veel betaalwateren geldt een streng reglement en het is dan ook vaak verboden om te vissen met weerhaken. Aan de ene kant is dit goed voor de vis, maar aan de andere kant kan het bij ons vissers leiden tot meer lossers. Op Gigantica moet je bijvoorbeeld ook weerhaakloze haken gebruiken. Dit kunnen haken zijn die reeds zo geleverd worden of met een tang platgeknepen weerhaken zijn. Dit resulteert in haken die veel makkelijker uit de bek van een vis komen dan wanneer er wl een weerhaak op zit. Door tijdens de dril genoeg druk te blijven zetten zal de punt echter steeds in de bek van de vis worden getrokken en is de kans dat je een vis zal landen zo groot mogelijk. Extra losschieters horen hiermee tot het verleden!

Als je tijdens de dril voldoende druk blijft zetten op de vis, dan zal ook een weerhaakloze haak prima blijven zitten in de bek van de karper.


Tip 3: Grote voerplekken

Op veel wateren had ik mijn beste resultaten door te vissen over grote voerplekken waar ik al mijn hengels op viste. Door de stek ruim op te zetten en verspreid te voeren zal een vis veel meer rond zwemmen. Dit zal de inhaking van de rig bevorderen. Tevens is het risico dat je andere vissen afschrikt als je een vis haakt een stuk minder groot dan wanneer ze als het ware zij aan zij op een voerplek van een vierkante meter azen. Dit kan echt het verschil maken tussen een week weinig of niks vangen!

Door verspreid te voeren zal de vis met een stuk minder argwaan azen dan wanneer je vist op een klein en compact plekje!


Tip 4: Maak je lijn schoon

Ik krijg vaak de vraag “hoe vaak ik mijn rigs binnen draai om te checken of ze nog goed liggen” of “hoe lang ik ze laat liggen om zo verstoring te voorkomen?” Op heldere wateren zoals Gigantica werp ik in ieder geval dagelijks opnieuw uit. De reden hiervoor is dat er sediment (aanslag) op de lijn zal komen. Veelal algen of bodemstof waardoor de lijn veel beter op zal vallen. Ik ben ervan overtuigd dat de kans dat de karpers je lijn opmerken hierdoor een stuk kleineris.

" Ik ben er van overtuigd dat de kans dat de karpers je lijn opmerken hierdoor een stuk kleineris. "

Mijn collega en vriend Tom Dove liet mij hiervoor een handig trucje zien. Hij zet zijn Delkims uit en beweegt vervolgens de hengel een klein beetje. Deze beweging wordt doorgegeven aan de lijn waardoor een deel van het sediment er af zal vallen. We hebben het overdag in de zon getest en je kon duidelijk zien dat deze truc echt werkt. Probeer het maar eens!

Goede vriend en collega Tom Dove liet mij een handige truc zien waarmee het sediment eenvoudig van de lijn verdween.


Tip 5:De ?Buffet theory?

Persoonlijk denk ik dat karpers net zoals mensen zijn die voor een buffet staan. Soms heb ik als ik voor een buffet sta eigenlijk geen honger. Maar als ik dan al het verschillende eten zie krijg ik spontaan zin om aan tafel te gaan. Karpers hebben net zoals ons allemaal eigen voorkeuren. De een heeft meer een zwak voor boilies, de ander voor pellets en weer een ander heeft een voorkeur voor tijgernoten. Door deze allemaal te mengen ligt er voor ieder wat en vergroot je de kans op het aantrekken van meer vis.

Door gebruik te maken van verschillende aassoorten vergroot je je kansen aanzienlijk! Iedere karper heeft immers weer een zwak voor eenander aasje…


Tip 6:Anti-tangle rigs

Als je stek perfect is aangevoerd wil je natuurlijk ook honderd procent zeker zijn van je rigs. En van de ergste dingen die kan gebeuren is: een rig die in de knoop ligt. En geloof het of niet? Het komtvaker voor dan dat wij denken. Op druk beviste wateren zal je niet veel kansen krijgen om een vis te haken en het is dan ook zonde om te vissen met een rig die gemakkelijk in de knoop raakt. Zelf maak ik graag gebruik van helikopter systemen met hierop rigs zoals de bekende chod of stijve onderlijnen gemaakt uit fluorcarbon.

Een helikopter systeem met daarop bijvoorbeeld een chod geniet mijn voorkeur tijdens het vissen op betaalwateren.

Maar ook de bekende IQ-D rig zet ik graag in op een dergelijk moment.


Tip 7:Je favoriete set-up

Ik krijg vaak de vraag “wat je het beste mee kan nemen als je voor het eerst op een betaalwater gaat vissen?” Het antwoord is eigenlijk zo simpel als maar kan. Gebruikde spullen waar je vertrouwen in hebt. Iedereen heeft wel een hengel, molen en end tackle waar hij het meeste vertrouwen in heeft. Er is eigenlijk maar n enkele eis voor mij: Ik moet onder alle omstandigheden gebruik kunnen maken van de spullen. Stel je voor dat je ineens erg ver moet werpen om de vissen te bereiken? Dan ben ik blij dat ik mijn 13ft hengels, geschikte molens en verschillende lijnen voor verre worpen bij me heb. Gelukkig is dat ook nog eens mijn favoriete set-up! 🙂

Gebruik de spullen waar je vertrouwen in hebt.

Het gebruiken van materiaal waar je vertrouwen in hebt is n van de belangrijkste aspecten van het vissen op betaalwater.


Tip 8: Gebruik verschillend haakaas

Wanneer je gebruikt maakt van de ‘buffet’ manier van voeren kan je het beste ook vissen met verschillende soorten haakaas. Zelf ben ik een grote fan van aas dat gesoakt is in Goo. Het creert onder water een opvallende wolk met daarin diverse attractors waar karpers dol op zijn. Daarom soak ik dan ook haast al mijn aas in Goo. Zelfs tijgernoten worden voorzien van een scheutje Goo. Op veel betaalwateren zal je ook weinig last hebben van witvis en hierdoor worden opties om te vissen met extra attractief aas nog groter. Aangezien je meestal met drie hengels zal vissen kan je ook op verschillende paarden gokken. Gebruik bijvoorbeeld op de ene hengel een pop-up, de ander een wafter en op je derde hengel een tijgernoot.

" Aangezien je meestal met drie hengels zal vissen kan je ook op verschillende paarden gokken."

Aangezien je meestal toch met meerdere hengels vist kan het geen kwaad om verschillende soorten haakaas te proberen. Bij voorkeur geef ik mijn haakaas ook nog wat extra attractie mee doormiddel van een klein scheutje Goo.


Tip 9: Accuraat vissen

Accuraat vissen is n van de sleutelelementen in mijn visserij. Ik zou er niet aan moeten denken om tegenwoordig zonder mijn distance sticks te gaan vissen. Met deze handige hulpmiddelen is het een stuk eenvoudiger om steeds op dezelfde afstand te werpen. Op Gigantica moet je bijvoorbeeld op schone plekjes tussen het wier vissen. Als je deze gevonden hebt met de markerhengel kan je makkelijk je vishengels op dezelfde afstand “clippen”. Houdt er overigens wel rekening mee dat je tijdens het werpen met je normale hengels de rek in de lijn zal hebben. Op het moment dat een zwaar lood de lijnclip zal raken zal je lijn iets uitrekken. Houdt hier rekening mee door een klein stukje dichterbij te clippen en je kan zo een stuk preciezer vissen!

Het gebruik van een hulpmiddel als distance sticks zorgt ervoor dat je telkens op dezelfde afstand vist. Ik vertrek dan ook niet vaak van huis zonder het gebruik van deze gek ogende “paaltjes”.


Tip 10: Ontspan! je bent immers op vakantie…

Iedereen die nerveus en gestrest is zal fouten maken. Dat is niet alleen op je werk, maar ook aan de waterkant zo. Vergeet niet dat je naar Frankrijk gaat om te genieten van een visvakantie. Blijf relaxed, heb vertrouwen in je aanpak en geniet van de kleine dingen om je heen. De natuur, rust, lekker eten en de mensen die dezelfde passie hebben als jou. En zelfs de laatste ochtend kan je door een speciale vangst nog de week van je leven krijgen. Maar let op: er is een verschil tussen ontspannen en simpelweg lui zijn.

Ontspan! Je bent immers op vakantie! 😉


Tip 11: Luister naar de beheerder

Als laatste tip wil ik meegeven dat het altijd slim is om gebruik te maken van lokale informatie. Er zal niemand zijn die het water zo goed kent als de persoon die er elke week is? de beheerder. Op Gigantica hebben we een team dat er de hele week is om mensen te helpen om het maximale uit hun week te helpen. In vijf minuten zullen zij je meer kunnen vertellen dan vijf uur zoeken op internet oplevert. Deze belangrijke informatie zal je zeker helpen om mr vis te vangen! Maar ben niet lui door te gaan vissen op de manier die de week daarvoor goed werkte. Omstandigheden kunnen altijd veranderen. Zo waren we in 2013 aan het filmen op Gigantica en wist ik met een chod rig vissen tot boven de 50lb zwaar te vangen. En dat terwijl normaal gesproken wordt gezegd dat op dit water pop-ups en chod rigs niet werken. Soms moet je dus gewoon iets proberen…

" In vijf minuten zullen zij je meer kunnen vertellen dan vijf uur zoeken op internet oplevert. "

Een flinke Gigantica spiegel die werd gevangen op een pop-up en dat terwijl iedereen zei dat pop-ups niet werken… Soms moet je gewoon iets proberen!


Succes met jouw trip naar een betaalwater!

Ali Hamidi

Fotografie: Christopher Paschmanns

Bekijk ook