Top 10 pics – Joris van Ophuizen

KWO Redactie
joris-van-ophuizen-top-10-pics-header

Karpervissen en fotografie: twee dingen waar Joris van Ophuizen maar wát graag tijd aan spendeert. Het liefst combineert Joris deze twee hobby’s met elkaar en op zijn Instagram page komen dan ook regelmatig gave foto’s van deze geslepen visser voorbij. Reden genoeg om zijn 10 beste foto’s op een rijtje te zetten en te vragen naar het verhaal hierachter. Let’s gooo!


Mijn 10 beste foto’s…

Joris vertelt: Lijstjes, we zijn er dol op. Vooral aan het einde van het jaar word je er mee doodgegooid. In tegenstelling tot het gros van de updates is er in mijn top 10, geen allerbeste. Ze staan in willekeurig volgorde, want een keuze maken van 10 beste was al lastig genoeg! Laten we hieronder een blik werpen op de eerste foto die ik heb uitgekozen:

#1: Herfst in volle glorie

Voor velen is de herfst de mooiste tijd van het jaar. En dat geldt voor mij ook. De vangsten zijn doorgaans goed, het zonlicht is prachtig, de omgeving kleurt en een aantal ‘mooi weer’ vissers zie je al niet meer terug aan de waterkant. Je krijgt een hoop cadeau in deze tijd van het jaar. De herfstkleuren, het mooie zonlicht en de veranderende kleuren van de karper vallen prachtig samen in deze foto. Yeah, it was all yellow.

Voor velen is de herfst de mooiste tijd van het jaar.

Yeah, it was all yellow!


#2: Vroeg opstaan loont

Echt wennen aan de ochtend zal ik nooit. Geloof me; ik hou er echt van om de zon op te zien komen, maar mijn lichaam is er niet voor gemaakt om vroeg op te staan. Een nachtje aan het water zorgt er vaak wel voor dat ik vroeg wakker ben. En op zulke momenten moet je zeker je camera pakken om dat vast te leggen. De combinatie van mist en zonlicht zorgt altijd voor een mooi plaatje. Helaas was dit nachtje wel een keiharde blank!

Vroeg opstaan is niet mijn favoriete bezigheid, maar met dit soort plaatjes als resultaat doe ik het graag!


#3: Vakantievissen

Iedereen kent het wel; de vakantie met je vriendin of gezin, waarbij het niet alleen om vissen draait. Toch probeer je ruimte te creëren om even lekker te vissen en dat is precies wat ik tijdens mijn afgelopen vakantie deed. Ondanks het feit dat onze gezamenlijke hobby fietsen is, wist ik toch nog een compact setje in de auto te gooien. Heerlijk, zonder kennis over het water of het bestand op een prachtig meertje midden in de Vogezen neerstrijken. Over dit avontuur heb ik ook een blog geschreven wat binnenkort bij KWO en Faith Carp Tackle verschijnt.

Een prachtig meertje midden in de Vogezen.

Geen voorinformatie en geen idee van het visbestand… Soms kan het lekker zijn om zomaar ergens neer te strijken.


#4: Vismaat en fotograaf

Ik heb ooit een gezegd dat ik het liefst zelf mijn vangstfoto’s schiet. Eén uitzondering echter daargelaten. Vriend en vismaat Marcel de Bruin heeft onderstaande foto gemaakt. Het voordeel van iemand achter de camera is in dit geval dat je alle aandacht voor de vis hebt. De fotograaf kan je dan ook wat aanwijzingen geven zodat je de ultieme plaat kan maken. De combinatie van een camera op het statief in het water is bovendien toch geen goed idee… 😉

Een deftige vis die gevoelig is vastgelegd door vriend en vismaat Marcel de Bruin.


#5: Focus in Frankrijk

Karpervissen in Frankrijk: zoals bijna iedere andere fanatieke karpervisser probeer ik ook ieder jaar een aantal keer naar het zuiden af te reizen. Het is voor mij te vergelijken met een topsporter die op trainingskamp naar het buitenland gaat. Naast de ongerepte natuur, de ultieme voorbereiding en de eindeloze keuze aan water en stekken, heb je ook de maximale concentratie om 100% voor de vis te gaan. Complete focus op je visserij levert gewoon extra vis op, simpel. Daar kan geen voercampagne of ideale luchtdruk tegenop. De alledaagse afleidingen zoals werk, partner, sociale leven of andere afleidingen heb je simpelweg in het buitenland niet, of een stuk minder, heerlijk.

Het is voor mij te vergelijken met een topsporter die op trainingskamp naar het buitenland gaat.

Onderstaande foto nam ik op de allerlaatste avond. Ik was samen met een vriend. Deze stek was niet mijn eerste keuze, maar het leverde een hele mooie vis op. Het is een redelijk kale spiegel maar in de details vind ik dit echt een mooie vis. De bouw, de kleuren en de kleine schubjes maken deze vis tot één van mijn favorieten.

Complete focus op je visserij levert gewoon extra vis op.


#6: Nieuwe penhengel

We blijven nog even in Frankrijk. Dit was de eerste van dezelfde sessie. Wat ik toen nog niet wist, was dat ik deze vis een paar dagen later met de pen nog een keer zou vangen. Prachtige en sterke vis, althans, zo lijkt het op de foto. De eerste dril was bepaald niet spectaculair. Ik kreeg haar makkelijk richting de kant. Daar wilde ze nog wel een paar keer laten zien dat ze ook wat te vertellen had maar daar was ik op voorbereid en gaf verder geen moeilijkheden. Enkele dagen later met mijn nieuwe penhengel was het wel een ander verhaal…

De nieuwe penhengel ging tot het handvat krom bij deze spiegel!


#7: Ander objectief

Mijn voorkeur als fotograaf gaat uit naar objectieven met een vast brandpunt. En dan ook vaak de 50mm. Dit geeft het beeld het meest weer zoals je het ook zelf met je ogen ervaart. Het andere voordeel van de 50mm is dat de camera niet heel ver weg hoeft te staan. Dit is wel even wat anders dan met een 200mm. Deze foto is met een 70-200mm zoom objectief gemaakt. De camera staat een eind weg en dat is niet ideaal. Maar het geeft wel een keer een andere sfeer in je foto. Ik ga niet teveel op de technische aspecten van brandpunt, perspectief en scherptediepte in, maar dat het een mooi beeld geeft is wel duidelijk. Deze kleine rijenkarper was de extra aandacht meer dan waard.

Van veraf gefotografeerd, maar de details zijn nog perfect zichtbaar.


#8: Jeugdsentiment

Vroeg in het voorjaar mag ik graag teruggaan naar een water waar ik ben opgegroeid. Ik vis de hele winter door, maar de vangsten zijn toch een stuk minder. Dat is helemaal niet erg, maar het voorjaarsgevoel geeft vaak ook aan dat er weer meer te vangen is. Al is het vaak wel even zoeken. De succesvolle plekjes van het jaar ervoor hoeven helemaal niet dezelfde te zijn, dus gaat mijn rigje regelmatig op een nieuwe stek te water.

Ik vis de hele winter door, maar de vangsten zijn toch een stuk minder.

Zo kwam ook deze vis ook op de kant. Ik zat eerst op mijn oude vertrouwde stek. een hoekje waar ik vaak succes had. Deze keer bleef het toch wel erg stil en besloot ik een stukje verderop mijn geluk te zoeken. Niet veel later kwam deze schub op de mat. Ik vond hem prachtig. Het was een hele zachte vis die niet zo strak in zijn vel zat. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt.

Nieuwe stek, nieuwe kansen!


#9: Bosrijke omgeving

Waar ik het liefst vis? Nou, in een bosrijke omgeving. Voor mij is het bos de mooiste omgeving en in combinatie met bergen en water een walhalla. Helaas is deze combinatie niet overal te vinden en zijn de meeste putjes in de bossen in Nederland beschermd natuurgebied. Maar ach, af en toe even naar de plekjes om die ene mooie vis te vangen kan geen kwaad. Dit is voor mij zo’n plekje. Ik hou dit voor mezelf en kan hier ook echt maar een paar uurtjes in de vroege ochtend vissen. Het bos geeft je ook altijd een mooi decor voor je vangstfoto’s.

Waar ik het liefst vis?

Al zijn bomen en zonlicht niet altijd de makkelijkste omstandigheden voor een goed belichte plaat. Daar ben ik inmiddels al wel achter. Je moet net even met iets meer dingen rekening houden dan op een volledig open plek. Binnenkort vertel ik alles in een blog over het gebruik van licht in een foto.

Ondanks de lastige fotografie omstandigheden staat deze schub haarscherp op de foto!


#10: Zomeravond

We sluiten deze serie af met een foto in het avondlicht. Als pro-staffer van Faith Carp Tackle heb ik nu natuurlijk bijna alle gear van dit merk. Zo ook deze Inflatable Avatar Dome. Tijdens een nachtje vissen met Ivo Nijboer heb ik deze foto gemaakt. We waren eigenlijk aan het filmen, maar dit plaatje met dit licht moest ik gewoon maken. Daarna heb ik er heerlijk in geslapen en ‘s ochtends werd ik nog gewekt door een run, perfect dus.

Jullie zagen ‘m al bovenaan. Dé perfecte zomeravond als je het mij vraagt!


Hopelijk hebben jullie genoten van mijn Top 10 Pics. Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik echt fanaat van fotografie. Binnenkort lezen jullie op KWO dan ook een aantal blogs met tips, trucs en technieken. Meer pics bekijken? Volg me dan op Instagram! Tot dan!

Joris van OphuizenEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe