Uitdagend & uniek: De Ganzenkuil van De Vissende Hollander

KWO Redactie
de-ganzenkuil-betaalwater-rijen

De Nederlandse reisagent De Vissende Hollander biedt de meest uiteenlopende visreizen aan voor de karper- en roofvisser. Naast alle gave bestemmingen in het buitenland, is er ook een bestemming in Nederland die zeker het bekijken waard is: De Ganzenkuil. In onderstaande update lees je alles over dit kraakheldere betaalwater!


De Ganzenkuil

De Vissende Hollander vertelt: Betaalwateren in Nederland zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook binnen het assortiment van De Vissende Hollander zijn diverse bestemmingen te vinden in ons eigen kikkerlandje. Eén van die bestemmingen, De Ganzenkuil, is pas twee jaar een betaalwater maar zeker de moeite waard om te bekijken. Het opmerkelijke bestand, de uitdaging en de prachtige omgeving waarin dit water is gelegen maken het dan ook tot één van onze topbestemmingen.

De Ganzenkuil is zeker de moeite waard om te bekijken!

De Vissende Hollander heeft diverse bestemmingen binnen Nederland, maar de Ganzenkuil steekt er toch wel als één van de betere tussenuit!

De Ganzenkuil is een 19 hectare groot water dat is gelegen onder de rook van het Gelderse Nijmegen. Deze kraakheldere afgraving is van oorsprong een zandwinningsput, waardoor het flinke dieptes kent tot maximaal 22 meter. Vanwege deze dieptes wordt het ook aangeraden om gebruik te maken van een boot. Het water biedt plaats aan maximaal 6 vissers en daardoor blijft er altijd voldoende ruimte over.

De Ganzenkuil is letterlijk kraakhelder, waardoor de karpers met warm weer goed te lokaliseren zijn.

Het water is zeker niet één van de makkelijkste betaalwateren van De Vissende Hollander, maar de voldoening als je hier een vis vangt is dan ook groot. Vooral de omgeving rondom het water is opmerkelijk, want letterlijk alles ademt de aanwezigheid van karper. Verwacht hier geen fraai aangelegde steigers en met gravel beklede stekken, maar reken wel op natuurlijke stekken en ijsvogels die dagelijks je stek komen bezoeken! 😉

De stekken op De Ganzenkuil zijn goed verdeeld. Je zult dan ook niet snel last hebben van medevissers!

Op de dieptekaart is een goed overzicht van de grillige dieptes op het water te zien.

Alles ademt de aanwezigheid van karper!

Wat daarnaast ook niet geheel onbelangrijk is, is het gave visbestand. Karper is rijkelijk aanwezig en vooral het gehalte aan donkere, fraai beschubde spiegels is erg hoog. Met een gemiddeld gewicht van rond de 30 pond is het water ook geschikt voor de vissers die graag grote karpers vangen en door de fraaie omgeving heb je echt het gevoel dat je van huis bent.

De Ganzenkuil bevat een aantal fraaie spiegels, maar…

…ook aan flinke schubkarpers als deze is geen gebrek!

De topvis woog tijdens zijn laatste vangst overigens meer dan 20 kilo, dus ook aan echte bakken is geen gebrek! Wil je meer informatie over het water? Bezoek dan deze pagina of bekijk onderstaande video voor wat bewegende beelden!


Goede resultaten

Ook afgelopen najaar is er fanatiek gevist op De Ganzenkuil. Diverse vissers uit zowel binnen- als buitenland hebben hun lijnen natgemaakt op dit water en met succes! Twee gasten die in het najaar de Ganzenkuil bezochten vertellen hieronder hoe hun week is bevallen:

Arjan en René Kooistra vertellen: In het najaar van 2017 was het dan zover: we gingen opnieuw met z’n tweeën een weekje op visvakantie. Na afgelopen jaar in Frankrijk te hebben gevist, hebben we ditmaal gekozen voor een locatie dichterbij huis, namelijk De Ganzenkuil vlakbij Nijmegen. Eenmaal aangekomen bij dit prachtige meer besloten we om eerst een rondje te lopen om zo het meer te leren kennen. We bleken de enige gasten te zijn op het water, dus we mochten zelf een stekje uitzoeken. Erg vervelend natuurlijk! 😉

Erg vervelend natuurlijk 😉

We bleken deze week de enige vissers op het meer, dus daar waren we zéér content mee!

Tijdens het rondje zagen we al een aantal karpers springen en aan de overkant zagen we een stuk of 5 karpers zonnen. We besloten daarom om daar ons kamp op te zetten. De eerste dag hebben we nog een paar uurtjes met de penhengel gevist en hiermee wisten we gelijk al twee spiegeltjes te vangen! Al met al hadden we er dus volop vertrouwen in, ook al was er wisselvallig gevangen de laatste weken.

In het avondzonnetje wisten we met de penhengel al twee leuke spiegels te vangen.

De tweede nacht op deze stek wisten we 8 spiegels te vangen, waarvan 20 pond de zwaarste. Stuk voor stuk prachtige vissen en behoorlijke vechters. Toch zaten we nog te wachten op een echt zware vis. We wisten namelijk dat er een aantal grotere karpers zouden zwemmen uit het oude bestand, maar hadden geen idee over hoeveel en hoe groot…

We wisten dat er een aantal grotere karpers zouden zwemmen uit het oude bestand.

Rond een uur of 11:00 in de ochtend kreeg Arjen een run op één van de middelste hengels. De vis kwam redelijk snel onze kant op en in het heldere water zagen we meteen dat het om een bak van een schub ging. Helaas zag de vis ons ook en ging deze er keer op keer vandoor. Na meer dan 45 minuten drillen, konden we deze oer-schub toch uiteindelijk scheppen. Met een lengte van meer dan een meter nauwelijks in het net! Met deze schub van ruim 44 pond was ons visstrip gelijk al helemaal geslaagd en hebben we ook het meerrecord mogen verbeteren! 🙂

BAM! Ruim 44 pond aan karpergeweld, hoe vet is dat?

Gedurende de rest van de dagen hebben we in totaal nog 25 vissen gevangen, waarvan nog een aantal prachtige schubkarpers van 26, 31, 35 en 38 pond. Met name de schubkarper van 35 pond was gigantisch sterk! Samen zijn we ruim 50 meter in het water achter deze vis aangelopen. Helaas hebben we ook twee à drie echt zware vissen moeten lossen. We weten dus zeker dat er meer enorme schub- en spiegelkarpers in dit water zwemmen en het kan niet anders dat aankomend jaar meer van zulke vissen worden gevangen!

Gedurende de verdere nachten werden nog een aantal flinke schubs gevangen tot maar liefst 38 pond.


Al met al is De Ganzenkuil dus een perfect water voor komend najaar! Wil je nóg meer informatie of wil je direct een stek boeken? Surf dan naar de website, klik hier. Volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de meest actuele vangsten.

De Vissende HollanderEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe