Uitgelicht: Chub Outkast Hengels – Michael Aubry

KWO Redactie
chub-outkast-hengels-michael-aubrey-header

Tegenwoordig zien we steeds meer merken kortere karperhengels van bijvoorbeeld 9 of 10 ft op de markt brengen Dit soort hengels zijn goed te gebruiken bij het struinen of wanneer er vanuit een boot wordt gevist. Michael Aubry kreeg een tijdje geleden een setje 10 ft. hengels van het Engelse Chub in zijn handen gedrukt en al snel zag hij de voordelen ten opzichte van een ‘standaard’ karperhengel!


Michael aan het woord: Afgelopen voorjaar ben ik voor het eerst in mijn carrière aan de slag gegaan met kortere hengels. En wel met de 10 ft stokken van Chub uit de Outkast serie. Jarenlang was ik vertrouwd aan karperhengels met een klassieke lengte van 12 ft. Een uitgebreide testperiode met een korte hengel heeft echter mijn ogen geopend. De kans is groot dat ik bij sessies waarbij de lijnen middels een boot worden uitgevaren, nooit meer met een ander type aan de slag zal gaan dan een korte 10 ft hengel. Om jullie te overtuigen over de oorzaak van deze beslissing, zal ik een aantal belangrijke aspecten van de 10 ft hengel bespreken.

chub-outkast-hengels-michael-aubry4

De 10 ft hengels hebben mij nog niet in de steek gelaten!

Gewicht

Het gewicht van een korte hengel ligt logischerwijs beduidend lager. Wanneer je een 12 ft hengel van 3.25 LBS (inclusief het gewicht van de molen) in de hand neem, gaat dit na verloop van tijd het polsgewricht belasten. Meestal ga ik alleen vissen en moet ik met m’n vrije hand de boot besturen. Wanneer je een sessie van meerdere weken voor de boeg hebt, is het dus bijzonder aangenaam om met licht materiaal aan de slag te gaan. Het verschil is erg opmerkelijk en voor mij het meest doorslaggevend om voortaan met een korte versie aan de slag te gaan.

Het gewicht van een Chub Outkast Compact bedraagt 240 gram. Ten opzichte van een 12 ft hengel (3.25 LBS) is dat maar liefst 116 gram minder! Om het geheel volledig in balans te brengen, kun je overwegen om een kleinere molen op de hengel te plaatsen. Persoonlijk heb ik dat niet gedaan, omdat ik ten alle tijden een grote lijncapaciteit wil behouden. Echter blijft de set up een stuk lichter dan bij een lange 12 ft hengel!

Lengte

Een van de belangrijkste voordelen van een 10 ft hengel is de lengte. Vissers die gewend zijn om vanuit een boot te vissen, opteren al veel langer voor deze hengels, simpelweg omdat ze minder ruimte innemen. Wanneer je een karper gaat drillen vanuit de boot, is een hengel met een normale lengte eigenlijk onhandig.

chub-outkast-hengels-michael-aubry7

Het gebruik van korte hengels heeft mijn ogen geopend!

Een korte hengel biedt exact dezelfde mogelijkheden en beschikt eveneens over soortgelijke testcurves. Zowel het drillen als het landen van de vis worden hierdoor eenvoudiger! Het enige nadeel van een kortere hengel kan zijn dat je er minder ver mee kunt uitwerpen. Wanneer je echter gebruik maakt van een boot en je vaart je lijnen uit, heb je hier natuurlijk geen last van.

Kracht

In het verleden had ik mijn twijfels of deze korte hengels wel voldoende kracht zouden leveren. Soms bevis ik wateren waar ook bij het binnenhalen van de hengel de nodige inspanning wordt verwacht. De lijn loopt keer op keer vast en dient bij het varen met de nodige kracht losgetrokken te worden. Wanneer een karper zich vast zou zwemmen in onderwaterbegroeiing is het belangrijk dat mijn hengel robuust is. Daarnaast verwacht ik ook een aangename curve bij het drillen van een vis in normale omstandigheden. De 10 ft hengels van Chub hebben mij positief verrast en voldoen aan alle eigenschappen die ik hierboven heb genoemd.

chub-outkast-hengels-michael-aubry5

Meer dan genoeg power in de Chubs, ook deze bak werd veilig geland!

Behendigheid

Door de geringe lengte is deze hengel zeer geschikt bij het gebruik van een boot. Dikwijls maak ik mee dat de lijn of een pluk wier om het topoog heen draait. Met een lange hengel ben ik (wanneer het snel moet gaan) genoodzaakt om de onderzijde inclusief molen in het water te duwen, voordat ik bij het topoog kan. Met deze korte hengel is dat niet meer nodig. De boot die ik hanteer (2.8m) is groot genoeg om de hele hengel in te leggen zodat ik eenvoudig bij het topoog kan.

chub-outkast-hengels-michael-aubry2

Ideaal bij het gebruik van een boot!

De korte uitvoering bestaat, net zoals alle andere versies, uit twee delen. Sommige karpervissers verplaatsen zich met een bestelwagen, maar die luxe heeft niet iedereen. Zelf heb ik ook een ruime auto en vind ik het erg handig om de hengel thuis op te tuigen en in z’n geheel in de wagen te leggen. Heb je echter geen grote bestelwagen, dan zullen de losse delen van de hengel ongetwijfeld ook goed te vervoeren zijn! Ook wanneer er snel opgeruimd dient te worden kan de geringe transportlengte erg makkelijk zijn.

Looks

Alle Outkast hengels hebben een haast identiek uiterlijk. Een donker, zwartkeurige body, twee potige ogen en een matzwarte reelhouder. De hengel is onderaan afgewerkt met een metalen afsluitdop, waarop de naam van de hengel in witte letters staat vermeld. Kortom, in mijn ogen een zeer gelikte set-up!

chub-outkast-hengels-michael-aubry6

Chub geeft de Outkast pareltjes een strakke look!

Conclusie

Ik zou zeggen, probeer het zelf eens met kortere hengels. Je zult verstelt staan van het gemak! Check ook de Facebookpagina van Chub om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Michael AubryEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe