Varieer met inline lood en vang meer karpers

Lood… We gebruiken het allemaal en er zijn veel verschillende types verkrijgbaar op de markt. Het meest populaire model is toch wel het inline lood. In deze update geven we jullie enkele tips waardoor je meer vissen zult gaan vangen met je inline loden.

Inline Lood

Verschillende vormen en gewichten

Als je degemiddelde hengelsportwinkel in loopt is dat kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je een inline loodje wilt uitzoeken. Er zijn veel verschillende vormen, maten en kleuren waaruit je kunt kiezen. Vandaar dat we enkele handvattenvoor je op een rij gezet hebben die je helpen bij je keuze.

Compacte vormen

Denk aan de peervormen en de vierkante blokjes. Deze compacte loodjes zorgen ervoor dat het gewicht vrij geconcentreerd is waardoor een vis direct het gewicht voelt als hij zich prikt. Omdat deze loodjes compact zijn lenen ze zich uitstekend om te gebruiken in combinatie met PVA zakjes en met korte subtiele rigjes. Let er wel op dat je deze niet op te zachte bodem vist, ze zakken door de compactere vorm namelijk sneller weg.

Inline-lood-compact

Torpedo vormen

Inline-lood-horizon

Naast de compacte vormen heb je de loden met een torpedo vorm. Deze zijn langgerekt en speciaal ontworpen om ver mee te kunnen werpen. Ze hebben een aerodynamische vorm waardoor ze met minder weerstand door de lucht vliegen. Het loodgewicht is meer verdeeld dus de vis moet het volledige lood optillen om maximale weerstand te ervaren. Een voordeel van de vorm is wel dat het lood beter zal blijven liggen op een iets zachtere bodem.

Vis je inline lood eens ‘Semi-Fixed’

Ga met ons mee onderwater… Een karper nadert je stek, vervolgens pakt hij (of zij) je rig op, dan voelt de vis dat er iets niet pluis is, vervolgens schud de vis met zijn kop en (in het slechtste scenario) verliest je haak de grip in de bek en dwarrelt je rig terug naar de bodem… Dat gebeurt in veel gevallen als je jouw inline lood op de ‘standaard’ manier vist (met je wartel stevig in het lood getrokken). Bouw je inline lood daarom iets om en gebruik hem ‘semi-fixed’.

Door de jaren heen is de karper gewend dat, als hij een ‘prik’ voelt, hij met zijn kop kan schudden om de haak kwijt te raken. Het vaste loodgewicht gebruikt hij hierbij als een hulpmiddel. Zie ook dit filmpje van Daniel Jawadnya:

Dit kun je (deels) omzeilen door je loodsysteem ‘semi-fixed’ te vissen. Zodrade vis zich prikt en gaat kopschudden zal het lood loskomen van de insert en overde lijn schuiven. Hierdoor kan de vis het loodgewicht niet meer gebruiken om zich van de haak te ontdoen. Uiteraard zal ook dit systeem voor sommige karpers niet goed genoeg zijn, maar het is (in onze ogen) een prima aanpassing! Wij vissen hem niet anders!

Carp-feeding-inline-lood

Haak ook de vissen die de klappen van de zweep al kennen!

Haal voor deze set-up de standaard (meestal plastic) insert uit je inline lood en vervang deze door een soepele variant. Je hebt hier speciale inserts voor, bijvoorbeeld de Fox Multibead of de Nash Inline Lead Inserts. Schuif deze over je wartel en laat je inline lood erover heen vallen. Druk hem er niet te strak op, anders zit je lood alsnog vast 😉

Gegarandeerd dat deze aanpassing je een betere beetregistratie, meer runs en dus meer vissen zal opleveren. Doe er je voordeel mee, succes!

Meer vangen met inline lood

Zo ziet de laatste 30 centimeter er dan ongeveer uit!

Gebruik ook eens lichter lood

Als je 25 jaar terug in de tijd gaat en de karperliteratuur van destijds er op na slaat, dan zal je zien dat er vroeger zelden loodgewichten van 70 gram of zwaarder werden ingezet. Het vissen met licht lood kan, zeker op druk beviste wateren, iets nieuws zijn voor de karper. Gebruik eens een loodje van 1 oz (28 gram), 1,5 oz (42 gram) of 2 oz (56 gram). Zeker als je niet hoeft te werpen is het vaak onzin om zwaar lood te gebruiken (tenzij je op grote afstanden vist).

Super lichte loodjes... Mark Pansar gebruikt deze maar al te graag. Zeker op wateren met een stevige hengeldruk.

Super lichte loodjes… Mark Pansar gebruikt deze maar al te graag. Zeker op wateren met een stevige hengeldruk.

De karpers weten vaak minder goed wat ze met deze lichte loodjes aan moeten. Daarnaast is het voor de vissen een stuk lastiger om hethierboven reeds besproken kopschudden succesvol toe te passen. Een 1 oz loodje is immers minder makkelijk als ’tegengewicht’ te gebruiken dan een 100 grammer.

Kies eens wat vaker voor de lichtste loodjes uit je tacklebox.

Kies eens wat vaker voor de lichtste loodjes uit je tacklebox.

Goed, hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze update. Wellicht geeft het inspiratie om eens kritisch naar je loodsystemen te kijken en eens wat nieuws te proberen. Niet geschoten is immers altijd mis 😉 Succes!

Team KWO

Community-trigger-Balkan

Bekijk ook