Veiligheid langs de waterkant – 6 tips

Als karpervissers spenderenwij vele uren langs de waterkant. Ontoegankelijke stekken, slecht weer ennachtelijke uren zijn voor ons niet meer dan normaal.Hoewel onze hobby misschien niet direct de meest gevaarlijke is, kan er toch een hoop mis gaan. In deze updategeven je een aantal tips die helpen om je veiligheid te waarborgen!


Een aantal jaar geleden was het korte tijd uitgebreidin het nieuws: karpervissers die ’s nachts beroofd werden van hun spullen. Behoorlijk vervelend en voor sommigen zelfs een reden om er minder vaakop uit te trekken. Laat staan voor de slachtoffers, de zin in het vissen zou je vergaan!

michiel-pilaar-mark-hofman-parijs-diefstal

Ook op de redactie weten we maar al te goed hoe het voelt om beroofd te worden…

Naast dat je beroofd kunt worden kunnen er ook allerlei andere vervelende dingen gebeuren. Je zult niet de eerste (en zeker ook niet de laatste) zijn die ongelukkig valten een nare verwonding oploopt. Lees hieronder zes tips die je helpen om je veiligheid langs de waterkant te verhogen.


Tip 1: Deel je locatie

Een behoorlijk simpele maar toch relevante tip is om je locatie te delen met bijvoorbeeld het thuisfront of je wederhelft. Via bijvoorbeeld Whatsapp kun je tegenwoordig in een aantal simpele stappen je locatie delen, tot op de meter nauwkeurig.

locatie-delen-whatsapp

Nauwkeurig je locatie delen kan eenvoudig via Whatsapp!

Vergeet niet om je locatie pas te delen zodra je daadwerkelijk aan de waterkant zit. Je zult niet de eerste zijn die aankomt bij de geplande stek en er dan achter komt dat deze bijvoorbeeld bezet is. Voordat je het weet stap je weer in de auto en scheur je naar een andere stek.Wel zo handig als je locatie dan up to date is!


Tip 2: Neem reservemateriaal mee

In een artikel van Jordyover zijn solo avontuur in Frankrijk geeft hij een zeer nuttige tip: namelijk het meenemen van reservemateriaal! Zeker als je er alleen op uit trekt is het slim om ervoor te zorgen dat je reservemateriaal bij je hebt, in het geval er iets kapot gaat of zelfs gestolen wordt.

reserve-telefoon

Een reserve telefoon kan (zeker als je alleen op pad bent) van grote waarde zijn!

Zorg dat je in ieder geval altijd bereikbaar blijft n dat je zelf anderen kunt bereiken. Mocht er iets gebeuren, dan kun je altijd snel bellen voor hulp!


Tip 3: Vis niet alleen

Het gezegde ‘samen sta je sterk’ geldt natuurlijk ook aan de waterkant. Mensen met kwaad in de zin zullen minder snel actie ondernemen bij de aanwezigheid vanmeerdere mensen, ten opzichte van iemand die alleen zit te vissen. Daarnaast zien vier ogen natuurlijk ook een stuk meer dan twee.

Een hond kan van onschatbare waarde zijn aan de waterkant, zo weet ook Mandy Zupansic!

Behalveeen vismaat kun je natuurlijk ook je trouwe viervoeter meenemen naar de waterkant. Een hond schrikt zeker af en kan ook een stuk beter horen, waardoor de aanwezigheid van anderen al snel wordt opgemerkt. Andere gevaarlijke huisdieren als een tijger of een anaconda zijn uiteraard ook ZEER geschikt om mee te nemen 😉


Tip 4: Veiligheid rondom jestek

Geen enkele stek is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op iedere stek over kunt nadenken. Een goed startpunt is om je tent/stoel op een plek te zetten waar je zicht hebt op je hengels en andere spullen. Ook als je op je stretcher ligt is het handig om zicht te hebben op je hengels en dergelijke, zodat ze niet ongemerkt bij je vandaan worden geplukt. Denk er ook goed aan om dure spullen zoals een voerboot of een fotocamera ’s nachts niet buiten te laten slingeren of in de opening van je tent te zetten. Maak het dieven niet te makkelijk!

smart-indicators-alarm-infrarood

Verderhelpt een bewegingssensorje ’s nacht bij het voorkomen (of beter gezegd: verjagen) van ongewenst bezoek. Er zijn ook lampen te verkrijgen met bewegingssensoren, zoals deze.Verder is het slim om ervoor te zorgen dat je ventilatie hebt in je tent, door een deel van je tent open te laten of (als dat mogelijk is) gebruik te maken van ventilatiegaten. Hierdoor wordt het lastiger voor dieven om bedwelmend gas te gebruiken en daarbij heb je meteen een kijkgat om je hengels in de gaten te houden!


Tip 5: Denk om je alcoholgebruik

Hoewel alle (18+) karpervissers zelf mogen beslissen hoeveel alcohol ze nuttigen, is het verstandig om dit met enige mate te doen. Door alcohol verslappen je spieren en is de kans op een valpartij groter.

Heerlijk verfrissend… Maar wel met mate! Foto credit: Willem Kwinten

Bovendien merk je bij (veel) alcohol minder snel dat je het koud hebt.Nu zul je niet direct onderkoeld raken, maar je kunt er wel een naar griepje van oplopen. Het nuttigen van alcohol in het openbaar is bovendien wettelijk verboden en als je wordt gesnapt riskeer je een boete van ?90.


Tip 6: Verzekering!

Hoewel de bovenstaande tips zeker helpen kun je nooit 100% zeker zijn van je zaak. Om diereden is het goed om een passende verzekering af te sluiten. Voor een goede dekking van je visspullen raden we aan om eens een kijkje te nemen bij De Hengelsportverzekeraar. Voor meer uitleg over deze verzekering (die slechts een paar euro per maand kost) check je dit artikel.

storm-schade-materiaal

Hier komt een verzekering goed van pas!

Vergeet naast je visspullen ook niet om je eigen verzekering (zeker in het buitenland) goed oporde te hebben. Het is alvervelend genoeg als je bijvoorbeeld je enkel breekt tijdens een Frankrijk trip, maar als er enkele weken later ook nog een vette rekening op de mat valt ben je helemaal ongelukkig! Zorg dus voor een goede verzekering.


Tot slot: houd je ogen open. Twijfel niet om de politie te bellen bij een situatie die verdacht oogt. Er zijn inmiddels een groot aantal karpervissers en als we met z’n allen een oogje in het zeil houden kunnen we ongestoord genieten van onze hobby!

Als visser neem je genoeg mee naar de waterkant. Wees alert en wie weet heb je wat aan de tips uit dit artikel!

KWO Redactie

Bekijk ook