Videobazen Carl & Alex in de spotlights – Deel 1

Als er twee gasten zijn voor wie wij veel respect hebben, dan is het wel voor de broers Carl en Alex Smith. Deze Engelse boys doen ons keer op keer weer versteld staan met de visavonturen die ze op YouTubedelen. Van Canada tot de mooiste wateren in de UK en van karpers tot vreemde zeevissen: deze jongens hebben al fantastische dingen mogen meemaken (en schitterende vissen weten te strikken).

Alex met een schitterende Engelse schub.

Reden genoeg voor KWO Redactielid Niels Haaring om ze eens stevig aan de tand te voelen middels een serie leuke vragen ๐Ÿ˜‰


KWO (Niels Haaring): Hi guys, bedankt voor jullie tijd. Laten we dit interview aftrappen met een korte introductie van jullie. Dus kunnen jullie je even voorstellen aan de lezers die nog onbekend zijn met het online fenomeen Carl & Alex? ๐Ÿ˜‰

C & A: Hi guys, wij zijn Carl en Alex en we zijn twee broers uit Engeland. We maken visfilms op YouTube en doen dit al ongeveer 10 jaar, vanaf jongs af aan dus ๐Ÿ™‚

Ze zijn niet alleen goed in het maken van video’s. ๐Ÿ™‚

KWO: Hoe oud waren jullie toen je begon met vissen? En wanneer zijn jullie begonnen met het vissen op karper?

C & A: We begonnen met vissen toen we 7 en 9 jaar oud waren en probeerden een kleine voorn met een bamboestok te vangen. Dit hield ons bezig tijdens onze schoolvakanties. We gingen kamperen aan een groot meer terwijl we op vakantie waren en Alex had geluk en ving zijn eerste karper. Hij was ongeveer vier kg, maar dit was genoeg om ons daarna op karper te laten vissen.

En daarin zijn ze niet onsuccesvol!

KWO: Zoals we allemaal hebben kunnen zien in jullie video’s, hebben jullie op nogal wat vissoorten gevist. Wat is jullie favoriete soort?

C & A: Ondanks dat we voornamelijk op karper jagen in onze video’s, zijn onze favoriete soorten waarschijnlijk baars en barbeel. Dit zijn speciale vissen voor ons, omdat we ze niet vaak vangen.

De boys vangen niet alleen maar grote karpers….

… maar bevissen ook andere soorten fanatiek!

KWO: Vanaf jonge leeftijd komen jullie al voor in de video’s van Nash. Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

C & A: Omdat we onze YouTube video’s hadden gemaakt, nam Alan Blair van Nash Tackle contact met ons op en bood ons een baan aan in het mediateam. We werken nu fulltime aan het maken van productvideo’s, visfilms en de Urban Banx producties! Super leuk natuurlijk en zeer leerzaam.

Wij snappen Alan Blair wel. Het was een slimme zet om deze talentjes vast te leggen.

KWO: Onze lezers hebben nu een idee gekregen wie jullie zijn. Dus nu snel verder met vragen over jullie visserij. Wat is jullie favoriete aas?

C & A: Wat betreft aas zijn wij de minst kieskeurige vissers die er zijn.Als er veel brasem en zeelt is, zijn 20 mm Scopex Squid boilies onze eerste keus. Als kleine vissen geen probleem vormen, zijn maden, mas, pellets en pepperami (in Nederland is dit een BIFI worstje) een paar goedkope en effectieve aassoorten die we graag gebruiken.Wanneer het mogelijk is ze aan de oppervlakte te vangen of te besluipen, is goedkoop witbrood ideaal.

Met een grote diversiteit aan aas vangen ze hun karpers.

KWO: In Nederland zijn tijgernoten erg populair. Ik heb ze jullie nog nooit zien gebruiken. Heeft dat een reden?

C & A: We hebben nog nooit een vis gevangen met tijgernoten, wat een verrassing is voor sommige mensen. Misschien moeten we ze dit jaar maar eens proberen tijdens ons bezoek aan Lake Bled! Die bestemming staat dit jaar op de planning ๐Ÿ™‚

KWO: Wat is jullie favoriete rig? En wat heeft jullie voorkeur; inline- of wartellood?

C & A: Onze rigs zijn echt saai. We gebruiken alleen gecoat onderlijnmateriaal waar we een hair van maken. We hebben heel veel verschillende presentaties geprobeerd en zagen hoe de vis het aas onder water opnam. Het belangrijkste dat we hebben ontdekt, is ervoor te zorgen dat het aas voor de karper toegankelijk is. Daarna is het aan de karper om het aas vol vertrouwen op te nemen. We gebruiken meestal inline lood, omdat we niet graag lood verliezen. Dat geld besparen we graag. Maar als er erg veel wier is, werkt een leadclip prima.

Daar moet een korstje bij…

KWO: Jullie houden je rigs simpel. Doen jullie dat met een reden?

C & A: We gebruiken heel eenvoudige rigs met zo min mogelijk componenten. Op deze manier kunnen we heel snel nieuwe rigs knopen en hoeven we niet al te veel spullen mee te nemen als we gaan vissen. We pakken graag zo licht mogelijk in en nemen niets mee dat we niet nodig hebben.

Maar voor een drone is er altijd plaats!

KWO: En van jullie campagnes was op een groot reservoir in Engeland. Dit resulteerde in de prachtige video’s Reservoir Diaries en Reservoir Diaries 2. In deel 1 lossen jullie een aantal vissen. Denk je dat er een verband is met de korte hair die jullie gebruikten?

C & A: We hadden in het begin van onze campagne op het reservoir last van een aantal losschieters, maar we weten niet waarom dit gebeurde. Toen we de rig eenmaal langer hadden gemaakt tot ongeveer 25 cm, waren de vissen allemaal dieper gehaakt en losten we gelukkig geen vissen meer!

KWO: Jullie wilden groot aas gebruiken in het reservoir. Uiteindelijk visten jullie met 20 mm boilies. Dat is vrij gemiddeld in Europa. Hebben jullie er nooit aan gedacht om 30 mm boilies te gebruiken om de brasems en de kleine lange schubs te weren? Of waren deze grote bollen niet beschikbaar via Nash Bait?

C & A: We hebben behoorlijk groot aas geprobeerd om de brasems te ontwijken, maar het is in Engeland moeilijk om 30 mm boilies te krijgen. Daarom hebben we 20 mm boilies gebruikt in combinatie met een pop up zodat we met snowman rigs visten en dat werkte goed. Ik zou echter graag groter aas proberen, als we daar ooit nog eens gaan vissen.

Er zwemmen genoeg redenen op het reservoir om nog eens terug te gaan!

KWO: Van wat ik in jullie video’s heb gezien, gebruiken jullie een korte hair met slechts enkele millimeters tussen de haak en het aas. In Nederland zijn we gewend aan grotere tussenruimtes tot wel een paar centimeter.Waarom vissen jullie dit zo kort?

C & A: De korte hair is iets dat we altijd al op die manier hebben gedaan, maar misschien is een langere hair selectiever en vangen we alleen nog maar grotere karpers? We zullen moeten experimenteren en het proberen om hier achter te komen! Een leuk punt voor ons om in 2018 te proberen, thanks ๐Ÿ™‚

Ook met een korte hair lukt het ze om grote vissen te strikken.

KWO: Ik heb jullie zien vissen met een stukje pepperami worst. In een van jullie video’s vertellen jullie de kijkers dat dit jullie favoriete aas voor grote karper is. Kunnen jullie ons vertellen waarom jullie met dit aas zijn gaan vissen?

C & A: Omdat veel van de meren in de buurt van ons huis troebel water bevatten, is pepperami een geweldig aas want het is erg vettig en heeft een sterke geur. Het aas ruikt nog steeds nadat het 24 uur in het water heeft gelegen. Ik denk dat dit de reden is waarom het zo goed werkt in troebel water. Maar als er brasem rond zwemt, kun je het beste een groter stuk op je hair bevestigen.

Voor velen onbekend: chorizo / pepperami worst is een enorm goed karperaas.

KWO: Wat voor soort watertype vinden jullie het leukst om te bevissen?

C & A: Onze favoriete locaties zijn kleine rivieren waar de vissen in helder water zwemmen. We krijgen echter niet veel kans om op deze plaatsen te vissen. Als we een meer vinden waar niemand anders mag vissen, is dat ook heel speciaal. We vinden het niet erg om kleine karpers te vangen als ze maar wild zijn en er mooi uit zien!

En mooi zijn ze!

Dit was al weer het eerste deel van dit tweeluik uit het vragenvuur met Carl en Alex. Volgende week kunnen jullie verder lezen hoe ze hun visserij beleven, uitvoeren en vastleggen.

Stay tuned!

Bekijk ook