Voer voor discussie: het afvijlen van je weerhaak

Het slijpen van jehaak is al jarenlang een hot topic in de karpervisserij waar veel over is geschreven. Een minder besproken topic over de haak is het afvijlen van je weerhaak. We kwamen afgelopen week een Facebook berichttegen waarin dit onderwerp werd aangehaald. Zijn weerhaken misschien te groot en onnodig, en heeft het vijlen daadwerkelijk zin? We doken wat dieper in dit onderwerp.


De auteur van het bericht op Facebook, Laurens Maasland, is van mening dat weerhaken groter zijn dan nodig. Daardoor zou een vis minder kans hebben om bij eventuele lijnbreuk de rig kwijt te raken, met alle gevolgen van dien. Laurens schrijft:

“Weerhaken zijn zelfs anno 2017 vaak onnodig groot. Ze geven de vis bij eventuele lijnbreuk weinig kans om de rig kwijt te raken. De weerhaak op de klauwhaak maat 8 (zie de linkerfoto hieronder) is qua formaat een ‘standaard’ weerhaak maar in mijn ogen alsnog veel te groot! De hoeveelheid kracht die je bij zo’n weerhaak moet zetten tijdens het onthaken is soms gewoon belachelijk.”

Links de onbehandelde ‘standaard’ weerhaak en rechts de gevijlde weerhaak. Duidelijk een stuk kleiner! Foto: Laurens Maasland

Wellicht zet dit eerste stukje tekst je al aan het denken. Hoe verloopt bij jou het onthaken van een vis? Wip je de haak er zonder moeite af of komt er soms ‘grof geweld’ aan te pas? Dit laatste kan duiden op een (te) grote weerhaak, waarbij het vijlen hiervan absoluut nut kan hebben. Laurens vervolgt:

“Uit angst om iets te lossen, oftewel ijdelheid,blijven veel karpervissers die onnodig grote weerhaken gebruiken. Dat het woord ‘onnodig’ niet overdreven is blijkt vaak wanneer een haak in iemandshand beland en er ineens geen andere oplossing mogelijk blijkt dan een doktersbezoek. Ik denk dat het op rig-gebied hoog tijd is dat we eerlijk zijn naar onszelf, elkaar en vooral naar de karpers.”

Ik denk dat het op rig-gebied hoog tijd is dat we eerlijk zijn naar onszelf, elkaar en vooral naar de karpers.

“Wemoeten concluderen dater met name bij het optreden vanhetworst case scenario (lijnbreuk) nog genoegruimte is voor verbetering van de visveiligheid.Vooralomdat veel karpervissers uit gewoonte nog steeds hun onderlijn onlosmakelijk vastknopen aan hunhoofdlijn. In deze situatie mag de vis van geluk spreken als hij dit hele zooitje kan kwijtraken voordat hij zich ergens in vastzwemt.”

Onbeschadigde bekken: daar houden we allemaal van, toch? Foto: Sjoerd Buijks.

Of het ijdelheid is of iets anders, het is een feit dat niemand graag een vis verspeelt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, worden vaak de nodige maatregelen getroffen. Onder die maatregelen valt dus ook de weerhaak, omdat deze de kans verkleint dat de vis de haak kwijt kan raken. Maar wat als de lijn breekt, hoe (on)veilig is die weerhaak dan voor de vis?

Maar wat als de lijn breekt, hoe (on)veilig is die weerhaak dan voor de vis?

Tijd voor verandering?

Misschien is het tijd om je eigen systemen en onderlijnen eens grondig onder de loep te nemen. Hoe veilig is het systeem waar jij mee vist? En hoe zit het met de haak en de weerhaak? Zoals je in de bovenstaande foto ziet slijpt Laurens zijn weerhaken terug tot een miniscuul klein weerhaakje. Deze kleine moeite is al meer dan genoeg om de vis een groot plezier te doen (of jezelf natuurlijk, mocht je gehaakt worden 😉 ).

Ga voorzichtig om met onze gevinde vrienden, zodat we met z’n allen optimaal kunnen genieten van onze hobby! Foto: Luuk Zomerhuis.

Probeer zelf eens kritisch naar je visserij te kijken en wees dapper genoeg om hier iets aan te veranderen. Dit kan misschien lastig zijn, maar aan de andere kant kan deze verandering de kans op een positieve afloop voor onze gevinde vriend vergroten. Oftewel: de vis kan de rig bij eventuele lijnbreuk gemakkelijker lossen en zal hoogstwaarschijnlijk volledig herstellen. Als we met z’n allen verantwoord vissen, kunnen we ook allemaal nog jarenlang genieten van onze prachtige hobby.

Hoe denken jullie over de weerhaak? Is het slijpen een goede zet om de visveiligheid te vergroten, zonder dat je meer kans loopt om de vis te verspelen? Deel je mening in de comments!

KWO Redactie

Bekijk ook