Wat ziet een karper vanuit het water?

" Heel stilletjes zat de visser aan de waterkant, in opperste concentratie om maar zo min mogelijk te bewegen, bang dat elke beweging die hij maakte de karper zou doen schrikken, de vis zou hem immers zien; toch?"

In hoeverre is dit nou cht de waarheid en heeft de vis daadwerkelijk zo’n goed zicht op wat er zich op de kant afspeelt? In het volgende artikel neemt Rob Hughes jullie mee naar de ins- en outs van diteeuwige vraagstuk.


Snells Window

“Wat kan een vis nu eigenlijk cht ‘buiten’ het water zien?” is een vraag die veel vissers zichzelf regelmatig stellen. Wanneer een karper omhoog kijkt, door de waterspiegel heen, ziet hij de buitenwereld door een rond gat. Natuurkundig wordt dit het ‘Snells Window’ genoemd. Dit wil zeggen dat het licht bij het raken van het water een andere kant op wordt gestuurd waardoor een niet natuurgetrouw beeld ontstaat. Het is lastig uit te leggen in enkele woorden, maar een blik op onderstaande foto maakt waarschijnlijk al veel duidelijk. Feitelijk staat de karper al met 1-0 achter omdat de breking van het licht al zorgt voor een onjuiste weergave van het beeld.

Rob-Hughes-through-the-eyes-of-the-carp-1

Het beeld vervormd meer en meer rondom de randen.

Zichtveld

De karper komt 2-0 achter als we een bioloog raadplegen die vertelt dat de ogen van een karper minder goed zijn als die van bijvoorbeeld een snoek of een andere roofvis. De karper kijkt als het ware door een ‘fish eye’ en het midden van zijn zichtveld is scherp, maar naar de randen toe wordt het zicht al snel slechter (onscherp).

Rob-Hughes-through-the-eyes-of-the-carp-3

Rob Hughes met n van de vele karpers die hij wist te verleiden de afgelopen jaren. Hij is mede zo succesvol omdat hij de karpers (en hun gedrag) als geen ander begrijpt.

Het is voor een karper dan ook lastig om zich goed te focussen en de vis zal relatief hoog in het water moeten liggen om ‘naar buiten’ te kunnen koekeloeren. Maar buitenom deze biologische factoren is er nog iets om rekening mee te houden…

Externe factoren

Bevindt de karper zich in diep water, dan heeft hij niet enkel last van een onscherper beeld, maar ook van de troebelheid van het water en het gebrek aan licht! Een beetje stroming op het wateroppervlak kan dan al desastreus zijn voor zijn zicht. Hoe verder de vis zich van de kant begeeft, hoe minder goed hij je kan zien, het is dus een beetje een fabeltje dat de vissen elke beweging kunnen zien die je maakt.

Jordy-op-t-hof-rug-karper

" Het is dus een beetje een fabeltje dat de vissen elke beweging kunnen zien die je maakt… "

Karpers hebben ogen aan beide kanten van hun hoofd, hierdoor hebben ze in theorie een redelijke zichtsafstand. Echter maken deze externe factorenhet vaak al erg lastig om ook daadwerkelijk iets goed te kunnen zien tenzij ze zich dicht bij de kant bevinden, hoog in het water zwemmen en de omstandigheden verder perfect zijn. Dit zal tijdens het gros van de visdagen niet echt het geval zijn.

Rob-Hughes-through-the-eyes-of-the-carp-2

Duidelijk is te zien dat het beeld vervormd wordt.

Basisregel om niet gezien te worden

Een basisregel die ik veelal hanteer is de volgende, ik trek een denkbeeldige lijn van 45 graden van mijn hoofd naar de waterlijn en alles wat zich binnen deze lijn bevind zou mij in theorie kunnen zien, alles wat zich hier buiten bevindt zal mij sowieso niet opmerken (tenzij de omstandigheden zodanig ideaal zijn dat deze regel niet op gaat).

Jordy-Op-t-Hof-Oppervlakte-1

Kortom, er zijn een aantal dagen per jaar, dat je extra alert moet zijn. Zeker in de zomer wanneer de vissen hoog in het water liggen en er veel licht is. Verder zou ik me niet te druk maken of de karpers je zien. Ik ben van mening dat trillingen een groter schrikeffect teweeg kunnen brengen, maar dat is een mooi onderwerp voor een volgend stukje!

Rob Hughes

Bekijk ook