Wintertips voor kleine wateren – Jim Wilson

Het vissen in de winter kan soms behoorlijk taai zijn. Zeker op (grotere) wateren met een klein bestand kan het soms weken lang ‘dood’ lijken. Om die redengrijpt CC Moore’s Jim Wilson ’s winters terug naar kleinere wateren met een hoger bestand om toch kans te maken op een aanbeet. Jim finetunetzowat alles om toch maar beweging in die hangers te krijgen.In dit artikel neemt hij ons mee op een sessie en laat hij diep in zijn aanpak kijken.


Waarom een klein water?

Jim vertelt: Waarom is een klein water zo interessant in de winter? Het antwoord is simpel! Ze vormen namelijk een ideaal compromis voor wie tijdens de koude maanden zijn hengels niet wil opbergen, maar tch kans wil maken enkele vissen. Op dit soort wateren volstaan dagsessie’s dan ook meestal. Terwijl de vissen op groot water vaak eerder apathisch worden (of in extreme gevallen het omgekeerde: hl nomadisch), is het op kleiner water makkelijker. Je zit immers altijd in de buurt van vis. Met klein water bedoel ik niet groter dan drie hectare. Een ander voordeel van dit soort wateren is dat je er makkelijk een rondje kan maken in een minuut of twintig, perfect om elk hoekje af te speuren naar tekenen van vis.

" Met klein water bedoel ik niet groter dan drie hectare. "

Op deze manier van vissen weet je zeker dat je ook uitpakt op een plek waar de vissen ?s winters uithangen of een rondje maken. Het is immers gewoon een kwestie van er de nodige moeite in te steken. Ook hier weer is het vanzelfsprekend dat dit op groot water niet zo simpel is; daar heb je al vlug een paar uur nodig voor een rondje en is de kans een stuk kleiner dat je iets zal zien of vinden.

Een observatieronde rondom een klein water is zo gepiept en je bent er zeker van dat je in de juiste zone zit te vissen.

In dit stuk ga ik dus dieper in op het wintervissen op kleine wateren en leg ik uit hoe je er het meeste uit kan halen! Het vergt een iets andere aanpak, want vissen op klein water gedragen zich ook heel anders dan op de grotere plassenwaar ik vis…


Lokaliseren in de winter

?s Winters vissen lokaliseren is uiteraard een stukmoeilijker dan wanneer het warmer is, maar die extra rondjes rond de put waar ik het net over had kunnen je vaak wl de sleutel tot succes brengen. En enkel mogelijk teken van karper, hoe minuscuul dan ook, kan ongelooflijke deuren openen. In kleinere, vaak ondiepere wateren, blijven de vissen actiever dan op groot water. Overdag zwemmen ze nog steeds graag rond en vaak gebruiken ze daarvoor dezelfde routes als in de zomer.

Houd het water goed in de gaten, want een aanwijzing kan overal zijn!

Vanuit een hoger punt, zoals een boom, heb je vaak een goed overzicht.

Het enige wat het observeren nu bemoeilijkt zijn de lichtomstandigheden. In de winter is er vaak minder licht en de dagen zijn korter.Je moet haast ogen in je rug hebben om die subtiele signalen van de karper op te merken. In bomen klauteren is in deze periode zeker aan te raden (mits mogelijk). Vanuit een hoger punt heb je vaak een totaal andere kijk op het water, dat nu doorgaans ook helderder is. Zorg dus ook dat je een goede (polaroid) bril hebt, anders kan je tripje naar de top van de boomvoor niets geweest zijn… 😉

" Je moet haast ogen in je rug hebben om die subtiele signalen van de karper op te merken. "

Negeer ook zeker de ondiepe zones niet als er een zonnetje staat in de winter!De zon is echt een bepalende winterfactor, het is immersde enige warmtebron voor karpers. Let dus goed op en kijk op welk gedeelte van het water het vaakst de zon schijnt.

Ook plekken bij obstakels, overhangende takken en rietkragen zijn zeker niet onverdienstelijk om eens goed te bespeuren. De vis ligt beschut en voelt zich op deze spots erg comfortabel. Een single gevist aasje op een plek als deze is vaak kassa!

Een fraaie schub die gevangen werd tegen overhangende takken.

Tot slot wil ik nog graag zeggen dat je de zones die afgeschermd liggen van koude wind zeker niet moet vergeten! Deze kennen vaak een iets stabielere watertemperatuur en troebelheid. Plekken in de luwte van een eiland zijn bijvoorbeeld altijd goed. Deze bieden doorgaans ook nog eens extra natuurlijke bescherming.


De laatste meter

Ik ben persoonlijk geen voorstander om in de winter alles in kleiner formaat te gaan gebruiken zoals sommige mensen doen. Waar ik wel voor zorg, meer dan anders, is dat mijn laatste meters zeker niet opvallen! De wateren zijn in de winter doorgaans een stuk helderder en ook op niet-druk beviste wateren schrikken vissen snel van ongewone zaken, denk bijvoorbeeld aan hoofdlijnen.

Een subtiele montage moet mijn aanwezigheid niet onder de aandacht brengen bij de karpers.

Ik gebruik dus zonder problemen de rigs die ik ook graag bij warmere temperaturen inzet.In de meeste gevallen is dit een D-rig die geknoopt is uit een stuk fluorcarbon. In tegenstelling tot de zomer vis ik niet met een (leadcore) leader of tubing. Ik kies er in de wintermaanden dus voor om mijn set-up rechtstreeks op een fluorcarbon hoofdlijn te vissen en om de zoveel decimeters een klein stukje ‘putty’ te plaatsen.

Een simpele D-rig volstaat prima in de koudere wintermaanden.

Om de vissen nog minder van mijn aanwezigheid af te laten weten laat ik mijn hoofdlijnen ook nog eens goed afzinken en vis ik deze volledig slap. Neem hier gerust de tijd voor, want het levert je zeker een aantal bonusvissen op!

Slappe lijnen zijn een absolute MUST in de visserij van Jim.


Aaskeuze

Regelmaat is bij aaskeuze in de winter het sleutelwoord. Ik voer het liefst kleine hoeveelheden op meerdere interessante plekken. Door deze bij aankomst aan het water te controleren weet je al snel of er vis langs is geweest. Tevens kun je deze plekjes stelselmatig afvissen en zo kom je vaak al snel achter de winterholdings van de vissen.

" Regelmaat is bij aaskeuze in de winter het sleutelwoord. "

Als aas kies ik in de winter vrijwel altijd voor een spodmix die bestaat uit verschillende, goed oplosbare delen.Als ik bijvoorbeeld voel dat de omstandigheden goed zijn, dan durf ik wel eens twee drie medium spombs te voeren. Door het voer tot een minimum te beperken zal je niet alleen meer aanbeten krijgen, maar ook als je wil verkassen is er niets dat je nog tegenhoud. Hieronder een kort stappenplan van hoe mijn spodmix in elkaar zit:

Stap 1: Start met hele en verkruimelde Live System boilies.

Stap 2: Voeg vervolgens wat Milkimin pellets toe.

Stap 3: Vervolgens een kleine hoeveelheid Milk ‘n’ Crush.

Stap 4: Meng het geheel met wat Amino Blend 365.

Stap 5: Voer kleine beetjes van deze mix in de buurt van een winterholding, bijvoorbeeld met een Spomb.

Met bovenstaande spodmix heb ik de afgelopen periode al vele ijsklompjes op de kant getrokken. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een kleine hoeveelheid kokend water toe te voegen om het geheel wat meer ‘massa’ mee te geven. Hierdoor zal de mix tevens wat beter binden.

Door een kleine hoeveelheid kokend water toe te voegen…

…zal de spodmix meer massa krijgen en beter binden.

Als ik op bepaalde momenten cht geen aanbeet weet te forceren, dan komt ook de zig-rig nog wel eens uit de rigbox.Op bepaalde dagen hebben karpers gewoonweg gn interesse om naar de bodem af te zakken.Door hier op in te spelen en een zig-rig te gebruiken ben je zeker niet kansloos!


Wees mobiel!

Een mobiele, niet-statische aanpak is gewoonweg essentieelin de winter! Enkel zo kan je kort op de bal spelen en snel verschillende plekjes afvissen. ?s Winters heeft de lichtinval en -intensiteit ongelooflijk veel effect op karper. Het is zelfs zo dat dit vaak gaat bepalen waar ze op bepaalde momenten van de dag te vinden zijn. Sowieso heb je op bepaalde wateren ?prime times? om aanbeten te verwachten, bij mij was dat vaak ?s morgens vroeg of ?s avonds laat. Door echter mobiel te blijven en andere zones uit te proberen zal je al eens iets interessants vinden dat je aan bonusvissen helpt. Vaak allemaal in een paar uur tijd!

Wees mobiel! Alleen zo kun je het snelste verkassen als je elders activiteit ziet.


Vergeet niet te genieten!

In de winter kan het vaak steenkoud en somber weer zijn. Als je deze elementen echter weet tetrotseren, dan kun je pas echt genieten van je wintervisserij! Zelfs als je niet vangt kan wintervissen echt voldoening brengen. Zorg er gewoon voor dat je zelf warm blijft en drink genoeg warme koffie, thee of soep.Ook waterbestendige kleding is in de winter zeker geen overbodige luxe!

Regelmatig iets warms te drinken zetten helpt bij het op peil houden van je inwendige temperatuur!

Wanneer je dan uiteindelijk die ene aanbeet weet te forceren en je het net onder een koude karper kan schuiven, dan kan dat gevoel gewoonweg aan niets tippen!

Succes en tot aan de waterkant!

Jim met een fraaie Engelse karper.

Jim Wilson

Bekijk ook