Wonen in Frankrijk deel 2 – Thuisgevoel aan de Lot

KWO Redactie
wouter-koziolek-wonen-in-frankrijk-blog-2-header-nieuw

In zijn vorige blog beschreef Wouter Koziolek hoe de verhuizing naar Frankrijk is verlopen. Inmiddels zijn er alweer vier maanden voorbij en zijn zowel Wouter als zijn vriendin Kiek razend druk om de vissers die geboekt hebben bij Lot Experience van een onvergetelijke ervaring te voorzien. Uiteraard werpt Wouter ook zelf nog een hengeltje uit, zoals je kunt zien in de video onderaan deze update!


Wouter aan het woord: We zijn nu een goede vier maanden hard aan de weg aan het timmeren en genieten nog steeds elke dag in Frankrijk. We hebben geprobeerd het hier zo vertrouwd mogelijk te maken en dit willen we ook overbrengen aan onze gasten en vrienden die langskomen. De hele experience eigenlijk. Zowel gasten als veel vrienden en familie weten onze plek te vinden, dus onze planningskills zijn goed op de proef gesteld! Het is leuk om te merken dat we nu helemaal onze draai hebben gevonden en goed op elkaar in zijn gespeeld. Dat is toch altijd nog maar afwachten.

Kees, onze Franse waakhond, gaat mee in het avontuur. Hij heeft alleen zes weken rust moeten houden in verband met een pootbreuk…

We proberen iedereen zich hier te laten thuis voelen, alles kan en niets is te gek. Lange dagen maken doe je met plezier, je krijgt er echt energie van. In mei was het chaos, en chaos: daar houden we van! In een maand tijd waren we twee dagen samen. En wij maar denken dat we misschien in een sleur kwamen. Niet dus!

Wouter en Kiek worden regelmatig…

…bezocht door familie, vrienden én natuurlijk klanten!

Wat ook erg leuk is en veel tijd kost is het land onderhouden. Lekker mediteren met z’n allen dus, haha! In Amsterdam maakte ik de vlonder eens per jaar goed schoon en nu moet je vijf keer per week het gras maaien, bomen snoeien etc. Mooi werk dus! In ieder geval anders dan een kleur proberen te krijgen onder de TL verlichting…

Gelukkig hoeft Wouter niet al het onderhoud alleen te doen! 😉

Open huis

Op een wisseldag op zaterdag is het één groot open huis op ons terrein. Vier gasten komen met twee boten terug, twee gasten hebben een nacht in onze tent op ons terrein geslapen en twee gasten komen rechtstreeks uit Nederland rijden. Daarnaast nog snel de twee boten in orde maken. Het is zo leuk om te zien dat iedereen die hier komt een gezamenlijke deler heeft: vissen!

Op het terrein van Wouter worden binnen no-time nieuwe vriendschappen gevormd.

Binnen no time worden er verhalen uitgewisseld en worden de telefoons erbij gepakt. Het is super leuk om te zien dat je verschillende vissers tegenkomt met dezelfde passie! Geen forelvijver vissers, maar échte avonturiers. Vaak is het jammer dat de gasten weer naar huis gaan, omdat je nog lang niet uitgepraat bent. Erg bijzonder!

Soms moet Wouter meerdere keren roepen dat de boten klaar zijn voor vertrek. Echt prachtig!

Na een lekker ontbijt met verse croissants en een gekookt eitje gaat Alvar samen met Yair achter de meervallen en karpers aan!

Een veilig gevoel is belangrijk voor iedereen en de auto’s staan dan ook voor het huis. Onze auto staat zelfs al vier maanden open. Je wil geen stress hebben als je lekker aan het vissen bent op de boot!

Ook Davey en Richard, the Gooses, die ervoor kiezen om op hogere gelegen stuwen te vissen, genieten van onze mogelijkheden. Tof om vader en zoon zo te zien. Filmpje volgt nog!

Gendarmerie?

Wat vorige week gebeurde was helemaal bizar! Jurrien en Mark waren nog geen twee uur aan het varen, stroomopwaarts naar de ‘rotsstek’, toen Jur belde: “Joo Wout, er staat hier Gendarmerie op de boot.!” Kut nee… Toch te veel pk achter de boot? “We zijn bijna over een lijk gevaren! Oh, ik bel je zo terug. We moeten mee naar het bureau.” Ik antwoordde dat ik meteen naar ze toe zou rijden.

Het ene moment sta je klaar voor vertrek…

…en het volgende moment word je ondervraagd door de Gendarmerie!

Samen met mijn vader, die gezellig een weekje op bezoek was, reden we naar Saint Livrade waar de heren ondervraagt werden. Aangezien ik nog geen vloeiend Frans spreek, werd er een tolk ingeschakeld. Eentje met een Nederlands Frans vocabulaire kwam opdraven, dat was dus een meevaller!

Het is toch wel even vreemd om ineens twee extra bezoekers aan boord te hebben.

Dit verwacht je toch niet als je met een vakantiestemming vertrekt. Het is niet niks als je een lijk horizontaal in het water ziet drijven. Ze konden half het gezicht van het lichaam zien, zijn uiteindelijk gestopt en hebben omstanders gevraagd de gendarmerie te bellen. Volgende de lokale autoriteiten is de vrouw van 60 vanuit de tuin in de Lot gevallen en in de stroming terecht gekomen.

Niet zoals je je vistrip verwacht te beginnen! Gelukkig konden de mannen na deze ervaring weer op pad.

Gelukkig hebben Mark en Jurrien na deze nare ervaring toch nog volop kunnen genieten van de omgeving en verschillende riviervissen weten te vangen!

Uiteindelijk was het toch nog genieten voor Jurrien en Mark!

Beide mannen wisten toch nog vis te landen…

…vakantie geslaagd!

Deze dikke meerval kwam als afsluiter. Ook die zwemmen rond op de Lot!

Bootgevoel en tactiek

Het gevoel van ultieme vrijheid noem ik het. Vrijheid van stekken en natuur. Je kunt zelf de stekken kiezen waar je gaat vissen en je kunt zelf bepalen in welke omgeving/natuur je aanlegt. En het mooie is dat bootvissen bij ons op de Lot altijd passend is voor iedereen!

De vrijheid die je geniet tijdens de bootvisserij op de Lot is ongekend!

En wat betreft de tactiek? Die pas je op dezelfde manier toe. Stekhoppen in het groot of in het klein! Er zijn namelijk grote en kleine stuwen, ondiep, diep, helder en troebel water, veel wier of weinig wier, harde bodem of zachte bodem en ga zo maar door. Teveel om op te noemen! Genoeg om rekening mee te houden en wij helpen natuurlijk waar we kunnen.

De omstandigheden op de Lot…

…zijn niet overal even eenvoudig!

Steeds op zoek naar nieuwe plekken is de grootste valkuil van de Lot, dat kan ik met zekerheid zeggen. Elke plek an sich lijkt weer mooier en interessanter ten opzichte van de vorige subliem ogende stek.

Verkassen kan goed zijn, maar je moet oppassen dat je niet vergeet te vissen! 😉

Wat bedoelen we met stekhoppen? Veel verkassen, zo veel mogelijk eigenlijk. Ik pas de techniek eigenlijk altijd toe op grote meren en rivieren. Je bent de eerste dag alleen bezig met rondvaren of rondrijden naar potentiële plekken of zones. Dat vind ik het leukste wat er is! Samen met Boudewijn hebben we in verschillende filmpjes laten zien hoe de aanpak werkt op de Lot. Rondvaren totdat je erbij neervalt!

Boudewijn met een dikke spiegel…

…en een wilde schub. Beide vissen kwamen van een stek die twee dagen voorgevoerd was.

Mijn advies

Als Bou en ik gaan vissen gaan we uit van een weeksessie en vissen dan acht dagen en zeven nachten. Op de eerste dag van de weeksessie voeren we vier stekken aan met elk vijf kilo boilies, al dan niet gemixt met nog extra partikels. 20 kilo dus in totaal de eerste dag, verdeeld over vier stekken. Nacht één vissen we instant. Mocht deze stek vis opleveren dan ruilen we deze meteen in voor een stek waarop we gevoerd hebben. Je moet meteen stekken selecteren, anders blijf je ronddolen!

Al aan het begin van de week moet je stekken selecteren!

Om een lang verhaal kort te maken vis je dus de eerste vier stekken de eerste vier dagen af. Plus daarnaast dagstekken die strategisch tussen de nachtstekken in liggen. Het klinkt heel ingewikkeld, maar als je een plan goed uitstippelt en je je daaraan houdt kun je een heel eind komen. Als het goed is blijven er twee productieve stekken over na deze vier dagen. Die bevis je dan de laatste drie nachten nog een keer en op die stekken verhoog je de voerhoeveelheid. De eerste vier dagen ben je dus gecoverd met ongeveer 65 kilo, waarna je de laatste drie dagen met ongeveer 30 kilo wel uit de voeten komt. Rond de 80-100 kg is ook wel mijn advies!

Deze hoge schub kwam instant als verassing. Een talud dat schuin afliep van drie naar tien meter was de hotspot!

Volgende keer

Volgende keer meer tips en informatie over het bootvissen op rivier de Lot. Wij blijven hier! Zoek ons op, vinden we gezellig! Mocht je nog mee willen genieten van ons leven in Frankrijk, check dan ons Instagram en FB account. Daarnaast plaatsen we op YouTube regelmatig korte en lange filmpjes van alles wat met bootvissen, leven in Frankrijk, avontuur en onzin te maken heeft.

Wie weet tot ziens!

Tjuuus! De volgende update is nog een raadsel 😉

P.S. Benieuwd wat je kunt verwachten bij het vissen bij Lot Experience? Check dan de onderstaande video!

Wouter Koziolek

Meer weten over het vissen op de Lot vanuit één van Wouter’s boten? Check dan de website en vergeet ook de Facebookpagina niet te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe