Zo ontwijk je slijmjurken! – ‘Brasemvrij’ vissen met Geert Ooms

Brasems, wij als karpervissers worden niet blij als er zo’n slijmjurk aan hangt. Maar wat doe je er aan? Ga je gebruik maken van groot aas, dan pakken ze het in sommige gevallen nog steeds… Geert Ooms is gaan experimenteren met grote hoeveelheden Black Pepper Oil van CC Moore. Hoe dit is uitgepakt lees je in dit artikel.


Geert Ooms vertelt: BPO, Bijzonder Potent Onderdeel voor het creren van een breed attractiespectrum en zoveel meer.. Zo zou ik Black Pepper Oil best kort omschrijven. Deze essentile olie wordt gewonnen uit de zaden van de zwarte peperplant. Omdat deze zaden niet bijzonder olierijk zijn is er een behoorlijke hoeveelheid peper nodig om enkele milliliters peperolie te winnen. Peper is niet meteen een goedkope specerij en dat merk je ook aan de kostprijs van de olie.

De Black Pepper Oil van CC Moore.

De geschiedenis

Tegenwoordig is peper een ingredint dat in iedere keuken terug te vinden is en dat heeft zo zijn redenen.

De Egyptenaren, Romeinen, Grieken en Arabieren wisten duizenden jaren geleden (toen wij hier in de Lage Landen nog in hutjes woonden) peper al te waarderen als uitstekende smaakversterker voor vlees en tal van andere gerechten die iets pittiger mochten smaken, maar tegelijk ook om voedselbederf te maskeren. Tegenwoordig is peper een ingredint dat in iedere keuken terug te vinden is en dat heeft zo zijn redenen.

Als ik dit soort vissen vang, hoor je mij niet klagen.

Hartige gerechten waaraan geen peper (vaak in combinatie met zout) wordt toegevoegd, vinden wij helemaal niet lekker want er zit geen ?smaak? aan. Wat is die smaak dan precies? Want voordat er massaal peper door de goed georganiseerde Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Nederland werd ingevoerd, aten we onze gerechten zonder dit pittige en smakelijke extraatje. Wel, we zijn intussen zo geconditioneerd dat onze smaakpapillen gewend zijn aan de zachte tinteling die de piperine in peper teweeg brengt dat we deze specerij haast niet meer kunnen wegdenken uit onze hedendaagse gerechten. Pure conditionering of is er meer aan de hand?

Black pepper, deze schub was er dol op.

En niet alleen de schub!

Karpers die blijven vreten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat peper niet alleen het metabolisme stimuleert, maar ook de opname van voedingsstoffen bevordert en dat is precies wat je als karpervisser wil bereiken? vretende en steeds vetter wordende karpers die de stimulans van piperine niet meer kunnen missen! Daarom is Black Pepper Oil de laatste jaren ook in mijn boiliekeuken een ingredint dat bijna in ieder recept terugkomt. Enerzijds als smaakmaker maar anderzijds ook als attractor.

Ik sta maar al te graag in de ‘boiliekeuken’.

Een zeer dunvloeibare olie zoals Black Pepper Oil lost zeker op in het water. Dit komt door de combinatie met bepaalde oplosbasissen van de flavours die ik hiermee combineer. Daarnaast zorgt het voor nog meer verticale attractie die samengaat met een zeer herkenbare smaak. Vooral bij de ruimer opgezette voercampagnes merk je dat zo?n krachtig en herkenbaar ?label? op termijn meer en meer in je voordeel gaat werken. De herkenbaarheid van het ?label? dat de Black Pepper Oil aan het aas geeft maakt dat het aas vol vertrouwen gegeten wordt en dat je met dit aas erg lang door kan gaan voordat de karpers het echt beu zijn, tenminste, als ze het ooit beu worden.

Een zeer dunvloeibare olie zoals Black Pepper Oil lost zeker op in het water.

Zouden de karpers de zwarte peper ooit beu worden?

De dosering

Hoe zit het dan met de dosering? Black Pepper Oil is een toevoeging die onder andere door zijn potente smaak maar ook door de aanzienlijke kostprijs, niet echt uitnodigt om in grote hoeveelheden te gebruiken. Doorgaans wordt dit product gedoseerd met enkele druppels per kilo en toch durf ik daarvan af te wijken en gebruik soms twee drie milliliter per kilo basismix. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat brasems, in schril contrast tot karpers, juist geen fan blijken te zijn van deze essentile olie!

De ideale dosering moet je proefondervindelijk vaststellen.

De voornaamste reden hiervoor is het feit dat brasems, in schril contrast tot karpers, juist geen fan blijken te zijn van deze essentile olie!

Op wateren waar brasems een probleem vormen om gericht op karpers te vissen lijkt BPO in combinatie met sommige flavours een ?vangtastische? oplossing. Hiermee wil ik niet gezegd hebben dat je geen brasem meer vangt, maar de vangsten van deze slijmerige ongewenste gasten dalen spectaculair na het toevoegen van een flinke hoeveelheid Black Pepper Oil.

De brasems ontwijken en dikke bakken vangen!

Black Pepper Oil is zeker een toegevoegde waarde om jouw aas te voorzien van een krachtig en herkenbaar label.

Wat de ideale doseringen zijn is verschillend per water n per type basismix dus dat moet je proefondervindelijk vaststellen. Vaak heb je aan anderhalve milliliter per kilo basismix voldoende maar soms mag het wat meer zijn. Voor mezelf weet ik dat gemiddeld twee milliliter per kilo basismix op de meeste wateren ruimschoots voldoende is. Door te experimenteren ontdek je snel genoeg welke hoeveelheden en combinaties met andere attractoren voor jou de beste resultaten opleveren. Black Pepper Oil is zeker een toegevoegde waarde om jouw aas te voorzien van een krachtig en herkenbaar label. Draai je zelf boilies of hookbaits? Geef BPO zeker eens een kans!

Geert Ooms


Ben je benieuwd naar de Black Pepper Oil, kijk dan voor meer informatie op de website van CC Moore.

Bekijk ook