Even voorstellen: Lars Andrik

Iedere dag komen er honderden jeugdige vissers op KWO om te lezen over hun grote passie: het karpervissen. Ook Lars Andrik is een trouwe KWO bezoeker en de afgelopen maanden schreef hij regelmatig artikelen die hij aan zijn ouders en aan visvriendjes liet lezen. Eén van hen zei “stuur eens een stukje naar KWO” en dat deed Lars. De redactie was behoorlijk onder de indruk en plaatste zijn eerste artikel over haakkeuze. In deze update stelt Lars zich eventjes voor aan de karpervissers van de Benelux.

Overigens heeft Lars al een leuk artikel geschreven over haakkeuze. Lees deze hier terug.


Nou, zoals uit de intro wel blijkt ben ik Lars Andrik. Inmiddels 14 jaar oud en geboren (en getogen) in het mooie Brabant, Breda om precies te zijn. Ik ben zoals je dat noemt: een karpervisser in hart en nieren! Het gaat mij niet om het gewicht, maar om het verhaal achter de vis. Ik vind dat vissen bovenal ontspannend moet zijn, waarbij niets ‘moet’. Als het even kan ben ik aan de waterkant te vinden. Soms niet eens om te vissen, maar soms gewoon even om weer de sfeer van het water te proeven. Af en toe komt het voor dat ik alleen aan de waterkant zit, maar als het even kan ga ik het liefst met mijn vismakkers op pad.

Het formaat van de vis vind ik minder belangrijk dat het plezier dat ik beleef tijdens het vissen!

Het formaat van de vis vind ik minder belangrijk dat het plezier dat ik beleef tijdens het vissen!

Mijn eerste karperaanbeet vergeet ik nooit, het lijkt wel of het gisteren gebeurde. Ik was aan het praten met een visser die even bij mij kwam kijken en op dat moment werd mijn hengel uit mijn feedersteun getrokken. Na een dril van zo’n kleine tien minuten werd de vis veilig geland en was ik verkocht. De kracht die deze sportvis leverde was bizar! Het duurde dan ook niet lang voordat de feederhengel werd ingeruild voor karperhengels, beetmelders en alles erop en eraan.

Een winterschubje van een aantal maanden terug.

Een winterschubje van een aantal maanden terug.

Nu, zo’n ruim 5 jaar later, geniet ik nog steeds van alle momenten die ik tijdens het karpervissen beleef. Het blanken op een water vind ik nog niet eens erg, soms is het juist goed omdat je dan bij je zelf te rade kan gaan: “wat heb ik fout gedaan?” Waar ik mij dan ook veel mee bezig houd in mijn vrije tijd is “de laatste meter”. Waarom? Ik ben zeer geïnteresseerd in nieuwe technieken, zo heb ik bijvoorbeeld vorig jaar een begin gemaakt met het zig-vissen.

Mijn thuiswater

De Mark is een water waar ik gedurende het voorjaar en zomer zeer actief ben. Er zwemmen vooral twintig-ponders, al hoewel er twee uitschieters rond zwemmen. Deze twee staan dan ook bovenaan mijn lijstje. De eerste vis heb ik inmiddels op de mat gehad, een spiegel genaamd ‘Gerrit’. Dit is dan ook een vis die niet veel rond trekt en daarom relatief makkelijk te vangen is. De andere vis die nog op mijn target-lijstje staat is een brute schub die in de juiste tijd van het jaar net boven de veertig pond uitkomt!

De Mark is een water waar ik in het voorjaar en in de zomer zeer actief ben!

De Mark is een water waar ik in het voorjaar en in de zomer zeer actief ben!

Mijn voorkeur gaat uit naar het vissen van langere sessies (het is dan ook niet gek dat ik al om 6 uur de deur uit ben) en als het even gaat wat betreft school een nachtje. Wat ik ook graag doe is stalken op onze gevinde vriend. Gewoon lekker licht bepakt te werk gaan! Ik neem dan mee: een emmertje voer (dient ook als stoeltje), een 9 feet hengeltje, een onthaakmat en een schepnet om zo onze geliefde sportvis achterna te zitten.

Gerrit, de spiegel die ik ving op 32.8 pond, wel jammer van de bek!

Gerrit, de spiegel die ik ving op 32.8 pond, wel jammer van de bek!

Ik hoop dat jullie nu een beetje een beeld van mij hebben. Bedankt voor het lezen en misschien tot een volgend artikel!

Lars Andrik

Bekijk ook