Het kiezen van de juiste haak – Lars Andrik

Jong en leergierig: dat is de jeugd van tegenwoordig. In de KWO mailbox kregen we een leuk artikeltje binnen van de pas 14 jarige visser Lars Andrik. Dat hij goed nadenkt over zijn visserij blijkt wel als je deze update leest. Lars geeft namelijk zijn visie op haakkeuze en vertelt waarom hij van een aantal modellen (zeer) gecharmeerd is…

Overigens heeft Lars een leuke introductie over zichzelf geschreven. Klik hier om deze te lezen.


Lars aan het woord: Tegenwoordig zijn er tientallen haken waar de karpervisser uit kan kiezen. Denk aan de Longshank, klauwhaak, met of zonder weerhaak, enz. Veel jeugdige vissers zien door de bomen het bos niet meer en proberen diverse soorten uit. In dit artikel ga ik wat vertellen over de haken die ik met veel vertrouwen gebruik.

Lars-Andrik-karpervissen-vismaat

Onderschat de jeugd niet! Lars (rechts) en zijn vismaat poseren met een tweetal fraaie karpers.

Haakmaat

Voordat we ingaan op het grote aanbod van haken dat je in het schap van de lokale hengelsportwinkel ziet liggen ga ik het eerst eens hebben over de haakmaat. Al menig karpervisser heb ik horen zeggen ?hoe groter de karpers, hoe groter de haak?. Maar klopt dit wel? Voordat je de juiste haakmaat kunt bepalen heb je te maken met belangrijke factoren. De meest belangrijke (in mijn ogen) is dan ook wel: hoe ben je van plan om onze gevinde vriend achterna te zitten? Een voorbeeld, als je een chod rig wilt knopen gebruik je een andere haak dan wanneer je strak tegen de obstakels vist.

Een prachtig winterschubje die ik op mijn mat kreeg mede door het gebruik van de juiste haak!

Een prachtig winterschubje die Lars op zijn mat kreeg mede door het gebruik van de juiste haak!

Ook is het belangrijk om, voordat je begint met het bepalen van de juiste haak, jezelf eens af te vragen; “met welk aas ben ik van plan om te vissen?” Zo blijkt dat mensen bij klein aas ook al vaak aan een kleine haak denken, echter vis ik zelf soms een 10mm pop-up in combinatie met een Kurv Shank maatje 4. Voor velen van jullie zal dit raar in de oren klinken, maar als je een 10mm pop-up met genoeg drijfvermogen combineert met een grote haak heb je in mijn ogen te maken met een top aaspresentatie. Het drijfvermogen van de pop-up zorgt ervoor dat de haak nagenoeg gewichtsloos wordt en dan heb je nog als bijkomend voordeel dat een haakmaat 4 een grotere haakbocht heeft dan een haakmaat 8 en dus veel meer vlees zal pakken.

Kurv Shank

Wanneer je begint met het knopen van je eigen rigs is het denk ik voor de hand liggend dat je een haak gebruik zonder al te veel poespas. Wanneer je gaat kijken naar een haak die zonder het gebruik van Shrink Tube en/of Hook Silicone al goed haakt, kom je al snel uit bij deze haak. Dit is namelijk een van de weinige haken die van nature al een zeer agressief inhaking heeft. Wanneer onze gevinde vriend het haakaas oppakt en merkt dat het niet pluis is, schreeuwt je beetmelder het al uit!

De Curv Shank heeft een lange, rechte haakpunt en een korte, lichtgebogen haaksteel.

De Kurv Shank heeft een lange, rechte haakpunt en een korte, lichtgebogen haaksteel.

De Kurv Shank is een haak met een lange, rechte haakpunt en een korte, licht gebogen haaksteel. Wanneer je gebruik maakt van deze haak kan je dan ook je shrinktube in je tacklebox laten zitten want de inhaking van deze haak is werkelijk super. Wat mij betreft is de Kurv Shank een haak die volstaat in 90% van alle situaties en het dus een echte alround haak is!

Longshank

Een andere populaire haak is de longshank haak. Iedere end tackle firma heeft wel een longshank in hun assortiment en wat ze overeen hebben is dat ze een lange haaksteel hebben, een rechte punt bezitten en snel inhaken.

long-shank-group-shot

Dezezeer snelle inhaking kan ook een nadeel zijn. Als het water erg warm is (in de zomer) dan zijn de bekken zachter en een longshank wil nog wel een verder naar achteren in de bek haken. Dit is het zachte gedeelte en door de lange steel kan er een ‘hefboomwerking’ ontstaan. De kans op een losser is dan groter en dat willen we niet! Ook als er stevig gedrild moet worden is een longshank geen goede keuze. Wanneer je op een water vist zonder al te veel obstakels en je de vis dus gewoon rustig kunt afdrillen, zal deze haak mijn eerste keuze zijn.

Mocht je de inhaking van de Longshank nog extra willen bevorderen, dan kan je dit doen door het gebruik van eenkorte line aligner (of krimpkous)over het haakoog om zo de haak nog net iets meer vlees te laten pakken.

Ook kan je gebruik maken van klein stukje ‘Hook Silicone’ op je haaksteel. Dit is niets meer dan een klein stukje rubber wat je op de haaksteel schuift waarvoor de hair mooi langs de haak loopt. Een klein detail, maar ik denk dan maar: alle beetjes helpen!

Een rubbertje op de haaksteel zorgt ervoor dat de hair mooi langs de haaksteel loopt.

De klauwhaak / Wide Gape

Deze haak is een totaal andere haak dan de twee eerder genoemde. De Wide Gape is namelijk een kortstelige klauwhaak met een ruime bocht. De haakpunt is geplaatst in een hoek van vijftien graden en hiermee draait de haak vrijwel direct in de juiste positie om de karper netjes in de onderlip te haken. Een bijkomend voordeel van deze hoek is dat die vijftien graden er ook voor zorgen dat je flink druk kan zetten op de haak.

De inhaking van de Wide Gape is zo goed door dat de fabrikant de haakpunt in een hoek van vijftien graden heeft gezet.

De houvastvan een klauwhaak in de onderlipis uitstekend.

Hij heeft immers een goede houvast in de onderlip! Mocht je de inhaking van deze haak echt optimaal willen hebben kan je net als bij de voorgenoemde haken gebruik maken van een line aligner of krimpkous. Kortom, vis je in een situatie waarin je genoodzaakt bent flink wat kracht uit te oefenen op de haak omdat je bijvoorbeeld tegen de obstakels vist dan zou dit mijn eerste keuze zijn!

Het beste van twee werelden: de Krank Haak

Sinds de zomer vorig jaar ben ik een fanatiek gebruiker van de Krank haak. Ik ben deze haak gaan gebruiken na de rigclinic die ik heb gekregen op het De KSN Jeugdkamp op VC De Meeren. Al vanaf het begin van de clinic was ik verkocht!

De rigclinic heeft me erg veel geholpen wat betreft haakkeuze!

Lars: “De rigclinic heeft me erg veel geholpen wat betreft haakkeuze!”

“Dit is de ideale haak voor mijn hedendaagse visserij” dacht ik vrijwel direct. Deze gedachte klopte overigens ook. Dit is dan ook nagenoeg de enige haak die ik in iedere situatie durf in te zetten! Obstakels of juist op een kanaal, deze haak heeft me nog nooit in de steek gelaten!

korda-krank-haak

De Krank haak, inmiddels een haak waar Lars veel vertrouwen in heeft. Foto: Korda.

De Krank haak heeft in mijn ogen het beste van twee werelden. Het is namelijk een combinatie van een Wide Gape en een Kurv Shank. Dit omdat de haak een groot inhakingsvermogen en een gebogen steel heeft. Daarnaast heeft deze haak een kleine off-set waardoor hij na het haken goed vlees blijft houden. Deze haak, in combinatie met een stug onderlijn materiaal waarvan je het gedeelte rondom de haak stript, is in mijn ogen de ideale combinatie.

Lars-Andrik-karpervissen-Inhaking-Krank

Prima gehaakt op een Krank haak.

Samenvattend zou je dus wel kunnen zeggen dat er voor iedere situatie een haak is en dat er (helaas)geen ideale haak is die in alle situaties inzetbaar is. Als je diverse soorten in je tacklebox hebt zitten is er altijd wel een haak die op dat moment het beste werkt. Vertrouw op de gebruikte haak en ben ook niet bang om te experimenteren met je haakkeuze en/of haakmaat!

Veel succes!

Lars Andrik

Bekijk ook