KWO Fieldtest – Solar P1 Sod-Pod & Stage Stands – Jordy op ’t Hof

Jordy op t Hof
KWO-fieldtest-solar-P1-Sodpod-StageStands-Jordyopthof-Karperwereldonline900px1

In deze nieuwe KWO Fieldtest hebben we Jordy op ’t Hof op pad gestuurd met een aantal nieuwe Solar producten uit 2018. Dit keer neemt Jordy de P1 Sod Pod en de P1 Stage stands onder de loep. Hoe bevallen de producten en voor wie zijn ze geschikt? Lees het hieronder in de fieldtest en bekijk ook de bijbehorende video:

Check ‘m hieronder en krijg een nog beter beeld van de producten voordat je naar de winkel rent!


Jordy aan het woord: In 2016 testte ik voor jullie al de Solar P1 rod setup met P1 banksticks, P1 buzzerbars en de super coole P1 Dog Leg. Kortgezegd prachtig spul! Toen vertelde ik al dat ik niet echt het type ‘tackle-tart’ ben, maar ik hou wel van mooie spulletjes dus Solar heeft wel een plekje verdiend binnen mijn uitrusting. Op de KWO In Action Day zat ik samen met Peter Vlasveld op de stek toen Jos mij wat nieuwe spullen overhandigde. Hele mooie spulletjes, want zowel Peter als ik waren direct helemaal weg van het old skool model van de Sod Pod en de ultra moderne look van de Stage stands.

De P1 Sod Pod: ideaal voor de stadvisser! Klein, compact en zo mee te nemen op je fiets of brommer!

Eerste indruk

Volgens mij was het 1990 toen Solar het eerste model van de Sod Pod uitbracht. Het nieuwe model moest dus concurreren met de vorige modellen, maar dit model moest zonder meer de beste versie worden die ze ooit hadden gemaakt! Ik kon niet snel iets bedenken waarvan ik dacht “dit had net even wat anders gekund” en jullie weten, ik ben fair en kritisch waar nodig. Op het eerste gezicht had ik echter weinig te bekritiseren! De pod zelf komt in een klein pakketje en eenmaal opgezet is de pod compact, stabiel en doet het simpelweg wat het moet doen. Je hengels uitstallen vanaf een harde ondergrond zoals een vlonder, stenen kade of bijvoorbeeld een keiharde opgedroogde oever wordt een eitje met deze rodpod. Kortom, prima inzetbaar in de meeste situaties en er hoeft geen complete stellage te worden opgebouwd aan de waterkant.

Op het eerste gezicht had ik weinig te bekritiseren!

Ten aanzien van dit product kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat mijn eerste gedachte/indruk bij het zien hiervan gewoon was ‘Carp Porn 2.0’. Wat zag de inhoud van dit doosje er gelikt uit zeg! Solide, heel solide. Alles past naadloos in elkaar!

De P1 Stage Stands. Hoe GE-WEL-DIG ziet dit er uit aan de waterkant!

Solar P1 Sod Pod

Als je al in het bezit bent van een Solar pod dat weet je dat het opruimen van een pod vaak zeer compact kan. Een middenbar, vier verstelbare pootjes, twee inserts waar je de pootjes aan bevestigd en twee fixed 2-rod buzzerbars. Een pluspuntje, en dit was je dan wellicht weer niet gewend van Solar, maar de buzzerbars zitten er dit keer gewoon bij!

De Sod-pod is vrij rank. Hiermee bedoel ik dat de middenbar, de pootjes en de buzzerbars niet heel zwaar en grof zijn om te zien. De rodpod is niet zo heel erg zwaar, maar doordat je de pootjes redelijk laag en breed kunt zetten staat het zeer solide en is het ook weer niet zo licht dat het zo van zijn plek wordt geblazen door een harde windvlaag. De voor het P1 herkenbare concept, waarbij carbon accenten zijn verwerkt in het RVS, vind je ook terug in de Sod Pod. Het geeft toch een beetje een luxe uitstraling aan het geheel en eerlijk is eerlijk, dit verdient het ook wel!

De carbon accenten geven de P1 Sod Pod de uitstraling die hij verdient!

Opzetten

De rodpod is simpel en snel opgezet. Je opent simpelweg het foedraal, klikt de middenbar op de twee verstelbare inserts, klikt de pootjes er op en monteert de buzzerbars. Thats it. Je bent letterlijk klaar in nog geen 20 seconden! Oke, als echte tackle tart en met een beetje stellen zodat je er een waterpas langs kunt leggen is het misschien een seconde of 30. Maar meer ook echt niet! De pootjes zijn niet inklapbaar. Je moet deze dus wel iedere keer opnieuw monteren, maar dit gaat net zo snel als wanneer je ze zou moeten openklappen en borgen. Zie dit dus niet als een probleem, want dit is het ook zeker niet!

De Sod-Pod komt in een super klein tasje.

Goed verstelbaar

Een ongelijke ondergrond bleek voor de Sod Pod geen enkel probleem. Dit komt door het zogenaamde ‘micro adjustment systeem’. De pootjes zijn onafhankelijk van elkaar verstelbaar tot bijna op een millimeter nauwkeurig. Kortom, er zal dus niet snel een situatie zijn waarbij de pod niet stabiel en recht zal staan. De in elkaar hakende RVS tandwielen die de Sod Pod heeft zorgen ervoor dat er geen sprake is van slijtage of gevoelige onderdelen. Rodpods waarbij dergelijke onderdelen gefabriceerd zijn uit kunststof hebben/krijgen dit logischerwijs wel. Van speling door slijtage en daardoor een verminderde levensduur zul je met de Sod Pod dus geen last hebben! Solar heeft dan ook wederom haar naam waargemaakt door een product op de markt te zetten dat hoogstwaarschijnlijk je hele leven mee kan gaan.

De kwaliteit van deze rodpod is zoals we die kennen van Solar: bizar hoog!

Meegeleverde buzzerbars

De rodpod wordt standaard geleverd met fixed 2-rod buzzerbars. De smalle en slanke buzzerbars zijn niet in de breedte verstelbaar, maar eerlijk? Lekker belangrijk… Wat Solar wel slim heeft gedaan is het zogenaamde ring lock systeem ook te monteren in deze buzzerbars. Hierdoor kun je heel gemakkelijk je beetmelders en achtersteunen recht en vast fixeren door de ring strak tegen de beetmelder vast te draaien. De buzzerbars worden geleverd in een zogenaamde front en back uitvoering, waardoor je hengeltoppen niet naar elkaar toe zullen wijzen. De buzzerbars zijn uitgevoerd in een zogenaamd drop-in, anti-twist system. Dit is super handig, want bijvoorbeeld bij een harde aanbeet kan de buzzerbar nu dus nooit meer ongewenst meebewegen. Deze zit echt rock-solid vast op de rodpod. Dit laatste geldt overigens ook voor de stage stands, waar ik jullie nu wat meer over zal gaan vertellen.

Los erbij kopen hoeft niet bij de P1 Sod Pod, de buzzerbars zitter er gewoon bij!

P1 Stage Stands

Waarom zou je geld uitgeven aan iets dat een met je rodpod evengoed voor elkaar kunt krijgen? De vraag is dan ook, heb ik dit product (de stage stands) echt nodig? Ik denk dat velen met mij hier net zo over denken! Daarom is het wel zo fair dat ik dit even ter sprake breng. Is mijn mening veranderd nu ik een dergelijk setje in mijn bezit heb?

Wees eerlijk, dit ziet er toch gewoon BAAS uit!

Reacties van andere karpervissers aan de waterkant bij het zien van de Stage Stands waren super positief, maar de vraag die mij tot tweemaal toe werd gesteld was “waarom zou je stage stands gebruiken als je een rodpod hebt?” Tsja…eerlijk? Gewoon omdat het kan en omdat het mooi is! Is het functioneler dan een rodpod? Neen, niet persé. Wel ben ik absoluut van mening dat het er echt geweldig uitziet!

Wel ben ik absoluut van mening dat het er echt geweldig uitziet!

Daarnaast is het ongekend stabiel en bang dat je set-up in het water zal belanden tijdens een storm of wanneer je bijvoorbeeld vanaf een houten platform met dichte slip tegen een obstakel aan vist hoef je dus niet te zijn. Naast dit vind ik ook dat wanneer je weet dat je op je thuiswater vanaf een steiger zal gaan vissen, je wellicht ook gewoon je rodpod thuis zou kunnen laten. Zo is je uitrusting weer een tikkeltje compacter!

De P1 Stage Stands zijn compact en licht van gewicht, maar bijzonder stabiel!

De P1 Stage Stands komen in een heel klein tasje. Alles dat je nodig hebt zit er in, alleen de buzzerbars moet je apart kopen. Je kunt ook de Solar P1 buzzerbars gebruiken, als je die al hebt. Het drop-in systeem kan hier prima mee overweg, net als buzzerbars van andere merken overigens. Check dit wel even vantevoren, omdat de diameter van de buzzerbar natuurlijk wel gelijk moet zijn aan die van Solar.

Alles wat je nodig hebt zit in dit kleine tasje. Let op: de buzzerbars zijn niet inbegrepen!

Nu kan ik trouwens gemakkelijk praten, immers krijg ik deze spullen om er wat van te vinden en kost het mij niets. Maar zou ik hier ook geld aan uitgeven als ik het zou hebben moeten kopen? Ik heb immers vaker gekeken naar stage stands, maar ze nooit gekocht. Nou, ik kan nu volmondig zeggen dat ik ervan baal dat ik het mijzelf niet heb gegund om ze jaren terug al aan te schaffen. Ik had er geen vis meer door gevangen, maar het ziet er gewoon heel mooi uit en ik had zondemeer op bepaalde stekken veiliger tegen een obstakel aan kunnen vissen. Waarom? Omdat niets, maar dan ook niets zal meegeven als je het eenmaal goed en vast gemonteerd hebt op een steiger!

Ik baal ervan dat ik het mijzelf niet heb gegund om jaren geleden al stage stands aan te schaffen!

Vervang de schroeven

De meegeleverde kruiskop schroeven zijn van matige kwaliteit. Van de zes schroeven die werden meegeleverd had ik er al snel vier gebroken. Wanneer het hout te hard of te nat is is gaat het je gewoonweg niet lukken om de schroef volledig of überhaupt recht in de plank te schroeven. Het bitje van de meegeleverde schroevendraaier eet het kruiskopje uit als het teveel weerstand krijgt en op een gegeven moment valt er niet meer te draaien of braken ze zoals gezegd gewoon finaal af. Een setje RVS torx schroeven was de oplossing! Met een zeer goed bitje rag je de schroeven nu veel gemakkelijker in het hout.

De kruiskop schroefjes die in het tasje zitten zou ik direct vervangen voor veel sterkere torx schroeven!

Krijg je het echt niet voor elkaar om de schroef er in te draaien, bijvoorbeeld bij steigers van hardhout, neem dan een boortje mee die op een bitje zit. Na het maken van een klein gaatje kun je de schroef net wat makkelijker in het hout draaien. Mijn advies aan Solar is sowieso wel om de meegeleverde kruiskop schroeven te vervangen voor torx schroeven. Kruiskop schroeven zijn niet ontworpen voor herhaaldelijk gebruik. Daarnaast zijn de meegeleverde schroeven niet van goede kwaliteit. Iets dat je naar mijn mening wel mag verwachten van een product als het door Solar wordt meegeleverd!

Prijs

De P1 Stage stands kosten je ongeveer 80 euro. Mijn advies zou zijn om de Stage Stands er sowieso bij te kopen als je een Solar rod pod hebt. Persoonlijk had ik verwacht dat dit product eerder rond de 100 euro zou moeten kosten, maar het was dus zelfs nog iets goedkoper. Mijn voorspelling is dat dit product zonder enig probleem je hele vissersleven mee zou kunnen gaan. Immers kun je er echt niets aan slopen en hoef je ook niet bang te zijn voor afbladerende verfcoatings.

Mijn voorspelling is dat dit product je hele vissersleven mee zou kunnen gaan.

De P1 Sod Pod kost je ongeveer €289,- inclusief buzzerbars. Het is geen goedkope pod en er zijn alternatieven waarmee je voor een euro of vijftig je hengels kunt neerzetten. Echter kun je van mij aannemen dat deze goedkope varianten geen vissersleven mee gaan en ook niet echt waardevast zijn. Gelet op de extreem goede kwaliteit van het RVS en levensduur van Solar producten is de prijs dan ook niet schokkend. Ook het feit dat het er zeer mooi uit ziet maakt voor mij dat dit product het geld waard is.

 

De P1 range van Solar is beslist niet de goedkoopste, maar de kwaliteit en de brute looks geven je waar voor je geld!

Ook het feit dat het er zeer mooi uit ziet maakt voor mij dat dit product het geld waard is.

KWO approved

Passen beide of één van deze producten in jouw visserij, dan zou ik ze je zeker kunnen aanbevelen. Vis jij vaker op grote meren, reservoirs of bijvoorbeeld met de toppen omhoog over een wierbed heen, dan is een ander model wellicht meer geschikt. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Solar World Wide pod met verlengde poten. Deze is net weer wat breder inzetbaar dan de Sod Pod. Is dit niet het geval, dan ben je voor iets meer dan de helft van de prijs van een complete World Wide pod al klaar wanneer je besluit om de Sod Pod te kopen. Samen met de Stage Stands prima producten!

Voor de visserij op grote wateren is de Sod Pod wellicht minder geschikt. Kijk voor die visserij eens naar de World Wide Pod van Solar!

En zeg nu zelf: hoe cool is de Sod Pod wanneer je deze net als ik gebruikt met vintage Optonic beetmelders! Nu snel nog even een setje Titanium swingers zien te scoren en ik ben helemaal tevreden! De komende jaren zul je mij dan ook sowieso met deze producten aan de waterkant zien verschijnen.

Jordy op ’t Hof


Wil je meer weten over de P1 Sod Pod, de P1 Stage Stands of de andere producten van Solar? Bezoek dan de website en vergeet ook zeker niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe