Het Leerproces – Deel 3 – Kevin Diederen over timing

In de vijfdelige serie ?Het Leerproces? bespreekt Kevin Diederen telkens een belangrijk element uitzijn visserij.In dit artikel deelt hij zijn visie over het onderdeel timing. Als je de juisteomstandigheden kunt herkennen en vervolgens een goed plan uitrolt zal je succesvoller zijn dan je medevissers. Immers, als je op het juiste moment op de juiste plek zit heb je niet veel visuurtjes nodig om succesvol te zijn 😉


Kevin vertelt: Tijdens hetvorige deel uit deze serie haalde ik het belang van locatie aan. Om karper te vangen zal je namelijk je aas in de buurt van een vis aan moeten bieden. Of ze nu willen azen of niet. Zonder vis, geen beet. Zo simpel is het?

Als je weet waar ze zwemmen hoeft het niet lastig te zijn! #locatielocatielocatie

En van de dingen waarvan ik de laatste paar jaar enorm heb gemerkt dat het invloed kan hebben op het wel of niet willen azen is de weersomstandigheden. Door met grote regelmaat te kijken naar het weerbeeld, luchtdruk en vangsten op wateren duurt het niet lang voordat je een beeld krijgt wanneer het ‘vangweer’ is. Tegenwoordig is dat ook mooi te zien op sociale media. De ene week hoor je het merendeel van de mensen klagen en vlak daarna lijkt het bij iedereen los te gaan. Toeval? Ik heb te vaak gemerkt van niet.

" De ene week hoor je het merendeel van de mensen klagen en vlak daarna lijkt het bij iedereen los te gaan. "

Flexibel

Het was mijn Duitse collega Christopher die mij enthousiast maakte om meer rekening te gaan houden met de voorspellingen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is mijn vistijd namelijk veel beperkter dan ik zou willen. Daarentegen heb ik wel het voordeel dat ik een grote flexibiliteit heb met het plannen van vistripjes. Een goede timing kan daarbij dus in mijn voordeel werken.

Christopher met het resultaat van goede timing!

Een mooi voorbeeld was een sessie aan het einde van de zomer. In verband met priv omstandigheden wist ik dat ik gedurende het najaar geen nachtsessies meer zou kunnen vissen. Nog een laatste keer goed uithalen zou dan ook erg fijn zijn, al is het maar om even op te kunnen teren. De keuze viel op een diepe afgraving waar ik eerder in het jaar succesvol was. Het water ligt echter te ver van huis om op de bonnefooi de hengels uit te gooien. In de hoop succesvol te kunnen zijn besloot ik te wachten tot een goed moment.

Mede dankzij ervaring op een vergelijkbaar water en tips van een medevisser was ik er van op de hoogte dat een zakkende, lagere luchtdruk omstandigheden waren waarin er goed werd gevangen. Na een paar weken hoge luchtdruk kwam er ineens een dipje van twee dagen. Je snapt het al? de sessie werd gepland en ik beleefde mijn beste nacht ooit.

Op het juiste moment aanwezig zijn kan zorgen voor flink wat actie!

Inspelen op de omstandigheden

Maar wat als je een druk leven hebt en niet ineens je visnachten kan schuiven? Of dat simpelweg niet wilt? Als je een beetje kan inschatten of de vissen op je thuiswater een beetje actief of juist niet zijn kan je het ook op andere manieren in je voordeel gebruiken. We schetsen voor het gemak een voorbeeld. Je komt op een water aan waarbij je steeds met van dat onrustige weer, zuidwestenwind en een lage luchtdruk goed vangt. Wind uit het oosten en een strak blauwe lucht zijn daarentegen drama. Raad eens wat het vandaag is? Juist? oosten, strak blauw en niet echt hoopgevend. Ga je nu bij aankomst de gok nemen om veel te voeren en zo echt een groep vissen aan te spreken? Of wordt het ‘fishing for one bite’ met bijvoorbeeld een single hookbait, pva zak of slechts een handje voer? Door in te schatten wanneer je voorzichtig moet zijn en wanneer je bijvoorbeeld ‘all-in’ kan gaan met een grovere aanpak zal je zeker bewuster te werk gaan. En dat zal je zeker meer vis opleveren!

Wanneer ga je voor een handje? En wanneer voor een emmer?

Achter de vis aan!

In de bovenstaande voorbeelden noemde ik een lage, zakkende luchtdruk als voorbeeld. Op een groot aantal wateren waar ik gevist lijkt het er op dat met die weersomstandigheden de vissen het actiefste waren. Maar was ik dan ook altijd meer succesvol dan bij ‘minder’ weer? Er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Op een kanaaltje waar ik gevist heb was het erg belangrijk om de karperste vinden. Voordat je het weet zit je namelijk vijf kilometer van de vis verwijderd en duimen te draaien. Een mooie reden om een stel goede schoenen aan te trekken, polaroid op je neus te zetten en te gaan zoeken. Met onstuimig weer konden de vissen zich in het heldere water echter goed verstoppen en gebeurde het dat je na een dag lang kijken nog geen vis gespot had.Voeren en gewoon proberen was dan ook een slimmere zet.

Goede schoenen en een polaroid waren voor het kanaalvissen de sleutel tot succes!

Met warmer weer, hogere luchtdruk etc. waren de vissen minder actief. Tijdens voorjaarsdagen kon je ze dan al snel zien zonnen of cruisen door de hogere waterlagen. Niet ideaal om ze aan het azen te krijgen, maar wel perfect om ze te spotten. En zo was ik er dus zeker van dat ik steeds op de vis zat. Voorzichtig vissend met een in Goo gesoakt fluo pop-upje en slechts een hand Banoffee?s wist ik zo toch een flink aantal vissen te vangen. Je zal je dus ook moeten aanpassen aan je timing en heersende omstandigheden.

Juist op die ”slechte” dagen wilt een fluo nog wel eens voor een aanbeet zorgen.

Kevin Diederen


Dit was het derde deel in deze reeks van Kevin. Volgende week neemt deze baasjullie mee naar de simpelheid en precisie vanzijnvisserij. Soms moeten we het immers niet moeilijker maken dan het is 😉 Kortom, stay tuned!

Bekijk ook