Q&A met de Belgische aasspecialist (en bakkenvanger) Mario Gijbels

KWO Redactie
Q en A Mario Gijbels Header 2

Als er iemand is die ondanks zijn jeugdige leeftijd al heel wat jaartjes mee draait in het karperwereldje dan is het wel onze Belgische amigo Mario Gijbels. Deze eigenaar van Dream Baits voorziet ons vissers jaarlijks van kwaliteitsaas. Reden genoeg voor ons om hem eens het vuur aan de schenen te leggen in deze nieuwe rubriek. Via Facebook hebben jullie de mogelijkheid gekregen om vragen te droppen. We hebben hieruit een selectie gemaakt en uiteraard had de KWO redactie ook een paar prangende vragen in gedachten. We zijn heel benieuwd wat Mario hierop te antwoorden heeft! 🙂


Mario, in de intro kwam het al naar voren dat je de grote man bent achter de firma Dream Baits. Het kon dan ook niet anders dan dat een deel van de vragen hierover zouden gaan.

KWO: Hoe ben je er toe gekomen om zelf je aas te gaan produceren en hoe is die ontwikkeling tot wat je nu bereikt hebt gegaan?

Mario: Ik draaide al boilies mee als 7-jarig kind. Samen met mijn vader rolde we met een vleesmolen en een plank. Ik ben altijd zelf blijven rollen of ik liet de mixen afrollen door een vriend. Dus ik ben eigenlijk al mijn hele vissersloopbaan met eigen aas bezig. Dream Baits is eigenlijk bijzonder tot stand gekomen. Ik had een vrije functie bij de firma Alro (vrachtwagenonderdelen, spuiterij) en dat ging aardig. Ik stuurde er een groepje van arbeiders aan en ontwikkelde systemen voor een beter productieproces. Echter had ik veel momenten dat ik weinig om handen had en ik ben iemand die niet kan stil zitten en graag actief bezig is.

Tussen zijn werkzaamheden door vangt hij kapitale karpers.

In mijn leven heb ik twee dromen gehad waar mijn overleden grootmoeder mij dingen in vertelde. De eerste droom was van jaren terug, maar alles wat ze me zei(dingen die ik absoluut niet kon weten), zijn compleet uitgekomen.

In de droom vertelde ze me dat ik mijn passie en hobby moest combineren en er mijn werk van moest maken.

Vele jaren later had ik weer een nieuwe droom waar ze me weer dingen in vertelde. In de periode dat ik de droom heb gehad, was ik een beetje down en niet erg gelukkig met mijn leven. In de droom vertelde ze me dat ik mijn passie en hobby moest combineren en er mijn werk van moest maken. Ook zei ze dat ik altijd mijn hart moest volgen en mensen ga tegen komen die me hierbij gaan helpen en ik zo het geluk zou vinden. Na die droom heb ik pen en papier gepakt en het eerste dat ik op het blad schreef was Dream Baits! Dream Baits is dus in de eerste plaats een verwijzing naar de droom met mijn oma in de hoofdrol en in de tweede plaats ook een mooie naam als brandname. Aas om van te dromen is natuurlijk een mooie vertaling. Verder heb ik toen alles eens op papier gezet en eigenlijk zonder het zelf te beseffen, had ik alles al in mijn bezit dat nodig was om hier mee aan de slag te kunnen gaan.

De eerste boiliemachine waar het allemaal mee begon.

Mijn geluksgetal is nummer 7 en toeval of niet, maar op 7-07-2007 is Dream Baits officieel ingeschreven als bedrijf. De start was zeer moeizaam en zoals met alles ging dit met vallen en opstaan. Binnen twee jaar had ik een halletje gehuurd en machines gekocht. Helaas kreeg ik kort daarna klachten van buren die niet zo blij waren met de geur. Aangezien er in mijn contract stond dat ik geen verbouwingen aan het gebouw mocht doen, was ik genoodzaakt om te stoppen met produceren. Ik bleef de mixen zelf mengen en liet ze afdraaien. Dit heb ik door drie verschillende bedrijven laten doen. Ik ben echter zelf heel erg kritisch op mijn aas en het was dan ook lastig om het uit te besteden. Later hebben Bob Cuyvers en ik de handen in één geslagen en zo is de fabriek ontstaan zoals die er nu is.

De huidige locatie van Dream Baits.

KWO: Met je aasfirma lanceer je vrijwel ieder jaar een nieuwe boilie op Carp Zwolle. Dit jaar was het de Vitella. Maar… hoe moeilijk is het om nog iets écht nieuws te brengen? Hoe kijk jij tegen de stelling aan: “Alles is al eens geprobeerd op het gebied van aas?”

Mario:  Tegen deze stelling kijk ik toch heel anders aan. Er is nog erg veel niet op de markt gekomen en er is nog zoveel mogelijk. Ik barst nog van de hersenspinsels. Ik heb een team dat zich druk bezig houdt met de Research & Developement van producten. Zo hebben we vorig jaar pellets op de markt gebracht die ook geschikt zijn voor aan de hair en enkel zachter worden. Ook waren we 12 jaar geleden de eerste firma met een krill bol en dat is mede de basis van ons succes geweest. Onze visie is dat we niet kopiëren, maar zelf een trend proberen te creëren, zowel in de werking als in de ontwikkeling. 10 jaar geleden waren we de eerste firma die samen werkte met de voedselveiligheid.

Door de jaren heen leer je dingen. Niet alles wat we de laatste jaren produceren is erg bekend. Neem bijvoorbeeld de Voodoo+. Daar zit een proteïne in die beter scoort dan de Krill en geen enkele andere firma gebruikt dit. Als we bij de lancering van deze boilie dit vernoemen zoals bij de Krill, dan zet je misschien een nieuwe trend. Maar uiteindelijk gaat dit ten koste van ons marktaandeel. Daarom gebruiken we dus soms van deze niet alledaagse namen zoals de VooDoo+.

Niet iedere boilie wordt vernoemd naar de ingrediënten.

Wij willen wel ons steentje bijdragen in de hengelsport.

We zijn de laatste jaren vooral bezig met de gezondheid van de karper. Daarom is de Vitella door ons op de markt gebracht. Maar daar stopt het niet. Sinds kort zijn wij ook officieel verdeler voor heel Europa van D-cel. Dit is een wetenschappelijk bewezen product dat een enorme invloed heeft op de gezondheid en weerstand van de karpers. Dit heeft natuurlijk weinig invloed op de vangstresultaten (deze testen zijn nog lopende). Maar wij willen wel ons steentje bijdragen in de hengelsport. En als de vissen hier veel beter van worden, winnen we allemaal in elk geval. Verder zijn we ook iets aan het maken om echt selectief te vissen op grote vissen en zijn we ook nog bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort grondvoer dat je rig insluit en alles wiervrij houdt. Zoals je kunt lezen, is er nog veel in de testfase. Dus hou ons maar goed in de gaten!

Een target uit 2014, gewoon gevangen op een ready made.

KWO: De vraag naar Freezerbaits blijft groot. Wanneer je weer freezerbaits gaat produceren was dan ook een veel geziene vraag? En dat maakt ons meteen nieuwsgierig waarom je gestopt bent met het maken van freezers?

Mario: Daar kunnen we heel duidelijk in zijn, nooit meer. Dit heeft diverse redenen. Ik zou zelf nooit met een ready vissen als ik daardoor minder vis zou vangen. Daar ben ik te veel visser voor. Er zijn voor mij twee belangrijke factoren. Ten eerste: “Is het wel veilig en verteerbaar voor de vis?” En ten tweede: “Is het geschikt voor de situatie waar ik in ga vissen?” Dat geldt dus ook voor readymades! Je kan deze boilies niet meer vergelijken met die van 20 jaar geleden. Toentertijd had je er boilies bij met zoveel zuur er in!  Het zit namelijk zo. Een boilie met minder dan 11% vocht schimmelt niet. Als er 40% vocht in een boilie zat, moesten ze al aardig wat conserveringsmiddel gebruiken. Echter is er nu een manier van conserveren die geen zuur bevat.

Het nieuwste aas uit de range van Dream Baits: de Vitella.

Ik zou zelf nooit met een ready vissen als ik daardoor minder vis zou vangen.

In een KSN magazine is er zelfs een stuk over gepubliceerd dat ze geen enkel negatief aspect konden noteren over deze vorm van conserveren. Het enige effect was positief en dat bleek om extra groei te gaan.  Dat zegt dus veel. Het heeft ook lang geduurd voor ikzelf de overstap heb gemaakt. Op aas moet je kunnen vertrouwen en dat vertrouwen is torenhoog. Je zal mij nooit meer kunnen betrappen op het gebruik van een freezer bait. Tevens is het gebruik van readymades erg gemakkelijk doordat je ze niet hoeft in te vriezen en wat je over hebt na een sessie kan zonder problemen mee naar huis.

Door het gebruik van readymades kunnen de boilies zonder problemen in de vistas worden bewaard na een sessie.

KWO: Er zijn een hoop lezers die er van dromen om ooit door een merk gesponsord te worden. Aan welke criteria moeten jouw testvissers voldoen? Waar ben je naar op zoek en hoe gaat “de selectie” in z’n werk?

Mario: In eerste instantie moet je vooral respect hebben voor mensen. Dat is voor ons erg belangrijk. Verder zijn er verschillende andere factoren die meespelen. We willen graag dat ze kunnen schrijven, filmpjes en foto’s maken, lezingen doen, op beurzen het merk vertegenwoordigen en soms komt er ook vertalen of het onderhouden van de Facebookpagina bij. Een team is samengesteld uit vissers die elk zijn eigen talenten of kwaliteiten heeft. Dat alles staat dan nog eens los van hoe succesvol de visser in kwestie is. Aan een visser die veel vangt, maar zijn kennis en vangsten niet deelt, heeft een bedrijf niet veel. Actief zijn op social media is ook een pré. Het gaat om het totaalplaatje. Ik probeer een team zo samen te stellen dat ik zoveel mogelijk verschillende visserijen binnen mijn team heb. Een ander aspect is de kennis van aas en het effectief willen testen van nieuwe producten. De mannen binnen het team heten nou ook eenmaal ‘fieldtesters’.

Alles wordt tot in de puntjes getest door Mario en zijn team.

KWO: We sluiten de vragen over aas af met een knaller! Als Dream Baits niet zou bestaan, met welk aas zou je dan vissen en waarom? 

Mario: Zakelijk gezien mag ik daar geen antwoord op geven, want wij leveren ook aan diverse andere firma’s en ik wil niemand te kort doen. Om een eerlijk oordeel te kunnen vellen, moet je er een periode mee gevist hebben. Voordat Dream Baits er was gebruikte ik de producten van de Watersport Centrale in Genk om zelf boilies van te rollen.

Tegenwoordig gaat het….

…er een stuk professioneler aan toe!

KWO: Je bent al een aantal jaar getrouwd en je hebt tegenwoordig ook een gezin te onderhouden. Hoe belangrijk is je vrouw, Ellen, in je leven? Sinds je met haar samen bent hang je ook wat minder vaak in de hekken bij voetbalwedstrijden toch? 😉 

Mario: Mijn vrouwtje is mijn steun en toeverlaat en mijn rots in de branding. Aangezien ze al van dag één mee is gegaan op avontuur, begrijpt ze het als geen ander en is ze zelf ook aan het vissen verkocht. Dit geeft me, als ik het nodig heb, de nodige vrijheid en hierdoor zal ik ook nooit gezeur krijgen als ik ga vissen. Voor mij dus de perfecte vrouw! Ik heb haar leren kennen toen ik regelmatig ‘in de hekken’ hing, dus op dat vlak zit dat ook wel goed. Echter de reden dat ik er minder in hang is vooral een kwestie van tijdgebrek.

Mario’s volschub met een volschub 🙂

KWO: Is het nog wel te combineren, werken, vissen en een gezin?

Mario: Eigenlijk totaal niet! Mensen hebben er geen idee van hoe zwaar dit leven kan zijn. Het is een keuze en ik doe het graag uiteraard, maar als je dat niet zou doen, hou je dit absoluut niet vol. Ik maak de laatste twee jaar wel meer tijd voor mijn gezin, maar dat betekent ook minder tijd om te vissen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen geworden.

Zijn gezin is erg belangrijk voor Mario.

KWO: We zitten nu (ten tijde van schrijven) aan het begin van het voorjaar. Hoe ‘gestoord’ is je leven de afgelopen winterse periode geweest? Hop je van beurs naar open dag naar meeting? En blijft er dan nog wel tijd over om te vissen? Je pakt af en toe mooie karpers mee, zien we op Instagram en Facebook. Hoe doe je dat toch?

Mario: Het is nu half april op het moment van schrijven en ik heb wel geteld één korte sessie gevist op 8 januari en toen heb ik op een groot water een mooie vis gevangen. Maar dat is ook de enige keer dat ik tijd had om te kunnen vissen. Al de dagen erna heb ik elk weekend op een opendeurdag of beurzen gestaan in het binnen- en buitenland. Vaak slaap ik onderweg ook in een hotel. Afgelopen zondag had ik niets in mijn agenda staan en dan is het zeer mooi weer en zou je eens graag achter je hengels zitten. Maar dat krijg ik dan niet over mijn hart en blijf ik bij mijn gezin. Ook het amper tot nooit naar mijn zoontje zijn voetbalwedstrijden gaan vreet aan me. Als ik er ben, probeer ik wel veel aandacht aan mijn gezin te geven en mijn zoontje heeft het karpervirus ook te pakken dus dat scheelt ook wat extra tijd samen. Ik heb zo’n vermoeden dat mijn dochtertje hem ook achterna gaat.

Maar dat krijg ik dan niet over mijn hart en blijf ik bij mijn gezin.

Ook de kids hebben het visvirus te pakken!

Maar de vele beurzen en open dagen beginnen bij mij vaak al in november en stoppen twee weken rond nieuwjaar. Om daarna tot eind april elk weekend door te gaan. Dus je kan wel stellen dat dit pittig is. Verder heb ik ook geen enkele dag door de week verlof genomen en werk ik ook niet bepaald 8 uurtjes. Bij mij kan je er vaak een 1 voorzetten. Dus vele denken soms “die heeft een droomjob”, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het nog nooit zo goed heb gehad voordat ik mijn eigen bedrijf had. Maar ik zeg het erbij, het is mijn eigen keuze. Niemand verplicht mij om dit te doen en het is mijn eigen wil. Dus als ik te weinig vis of wat dan ook, is dat doordat ik mijn prioriteiten daar zelf op leg. Maar een bedrijf groter maken, gaat alleen maar met heel hard werken. En als dat zijn vruchten afwerpt, kan mij dat ook wel veel voldoening geven en nemen we de rest erbij met een glimlach.

Maar ik zeg het erbij, het is mijn eigen keuze.

Klaar voor een van de vele beurzen in het winterseizoen.

KWO: Door de jaren heen heb je een aantal schitterende karpers gevangen in België, waaronder 2 heuse zestigponders in 1 sessie. Is dat ook hetgeen waar je (qua vangsten) het meest trots op bent of gaat je hart uit naar een andere vangst?

Mario: Nee, deze vangsten zijn voor mij niet zo bijzonder. Al was het voor mij wel alles of niets aangezien ik er bij hoge uitzondering een keertje kon vissen. Maar ik kon wel de datum kiezen dus dat was wel een plus punt. Ik heb toen in twee nachten de top 3 kunnen vangen en dat was samen goed voor een gemiddelde van 30 kg. Natuurlijk is het een hoogtepuntje in mijn vissersbestaan. Maar als je daar altijd legaal mag vissen, dan is het zeker goed te doen. Ik haal mijn voldoening vaak uit de weg naar een vangst toe.

Eén van de vele grote vissen die Mario heeft gevangen.

Datzelfde jaar ving ik de Luitenant, een vis van het Eburonen water. Hij was zeker twaalf jaar niet meer gevangen, maar dat jaar dan twee keer. Al was zijn gewicht geen twintig kilo, hij was prachtig tot bijna een traantje in de ogen van geluk. Datzelfde jaar ving ik nog twee targets waarvan eentje, bij mijn weten, nog maar twee keer is gevangen en waar amper iets van bekend is. Wil ik veel en zware karpers vangen, dan is dat in dit tijdperk aardig te doen op de juiste wateren. Ook al amuseer ik me wel eens op de bekende wateren, mijn voldoening is niet zo groot als wanneer ik een vis of vissen waar ik mijn gedachte op zet kan vangen. Dat is dus ook de reden dat je van mij niet vaak zal zien dat ik steeds naar een bepaald water ga. Ik hou van diversiteit in mijn visserij.

De Luitenant in al zijn glorie!

KWO: Je vist vaak gericht op grote karpers. Noem eens één tactiek die je veel gebruikt waardoor je sneller de zwaardere rakkers vangt!

Mario: De juiste tijd selecteren. Dus de periode of juiste datum en plaats waar die bepaalde vis gevangen is. Hierbij pas ik het aas aan de situatie aan. Indien mogelijk, goed observeren hoe de vis zich gedraagt. Maar als je echt grotere vissen wil vangen, is vaak een goed groot en hard aas in combinatie met een lange onderlijn met een grotere haak de juiste keuze.

KWO: Je hebt inmiddels een aantal keer meegedaan aan karperwedstrijden, waaronder de World Carp Classic (op Bolsena en op Madine). Hoe heb je dit ervaren en zou je daar nog een keer naar toe willen en of mee doen?

Een deftige schub die gevangen werd tijdens het WCC.

Mario: Op zich wil ik dat zeker nog eens doen en ik zou het graag eens winnen. Ik heb al twee keer in de top 5 gestaan en zelfs ook even de eerste plaats in handen gehad. Maar nog nooit lootte ik een top stek of een stek die op mijn lijstje stond. Je hebt een erg grote kans om erg hoog te eindigen als je een goede stek loot. In mijn ogen zijn er veel vissers die mee doen niet in staat om te winnen omdat ze niet vertrouwd zijn met de grote wateren waar dit soort wedstrijden worden gehouden. Hun visserij is vaak compleet anders. Door loting komen er goede vissers op kansloze stekken en slechte vissers op goed stekken. Eigenlijk zijn er dan nog maar maximaal 10 koppels die kans hebben op de overwinning. Alleen als de winnaar wordt bepaald door de drie grootste vissen, is dit niet het geval. Maar mijn kostbare tijd opofferen en terecht komen op een slechte plaats is vreselijk. Vorig jaar ben ik in totaal twee weken in het buitenland gaan vissen. Eén keer een vrije trip naar Cassiën en één keer deze wedstrijd. Dus dan doet dat toch pijn als je een mindere stek loot.

Toch nog de eerste plaats in onze sector.

KWO: We willen je hartelijk bedanken voor je deelname aan deze Q&A. Het enige dat we nog van je willen weten is waar je nog van droomt binnen de hengelsport?

Mario: Mijn grootste uitdaging is vooral om Dream Baits in Europa op de kaart te krijgen en dat is zeker niet eenvoudig, maar dat is het mooiste. De voldoening als iets dan lukt, maakt het dan zoveel mooier. Maar het avontuur is al prachtig. Ik heb al zoveel toffe mensen leren kennen onderweg en ik kom zo in alle uithoeken terecht. In juni ga ik bijvoorbeeld voor mijn eerste trip naar Polen. Maar als ik dit ga bereiken, wil dat ook zeggen dat ik erg veel mensen tevreden heb gesteld in alle delen van Europa. De berichtjes die ik van vele mensen krijg, geven me vaak de kracht om door te gaan. De prachtige vangsten van klanten en het gevoel die hun vangsten bij hen te weeg brengen, toveren een glimlach op mijn gezicht met de wetenschap dat ik daar ook een klein aandeel in heb gehad. Dan weet je weer waarom je zoveel van deze job houdt. Als ik die Dream kan verwezenlijken met mijn Baits ben ik zeer tevreden.

Een beauty van mijn Cassiën trip.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de boilies van deze sympathieke Belg, neem dan een kijkje op de website en volg de vangsten van Mario op Instagram en Facebook!


Dit was de eerste van een serie Q&A’s. Heb jij nou ook een icoon uit de karperwereld die je dolgraag iets wil vragen? Mail dan naar info@karperwereld.nl en wie weet zie je diegene snel terug in de volgende Q&A’s en beantwoord hij jouw vraag!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe