Tips & Tricks Aas – Attractie – Chris Gabriële

KWO Redactie

De eerste Tips & Tricks van Chris Gabriële deed flink wat stof opwaaien en nu is het tijd voor nummer twee. Kort samengevat gaat dit artikel over ‘attractie’. Hoe neemt de karper waar en wat kun jij doen om je aas een hogere attractie te geven en wanneer zet je dit in?

Om dit laatste maar direct even in perspectief te zetten; ik ga in deze T&T vooral in op hoe je een zeer ‘rijk’ label aan je aas kan geven. Dit met als doel om dit aas in te zetten op drukker beviste (betaal)wateren.

Ik ben, als visser, geïnteresseerd in het vermogen van een karper om voedselbronnen te vinden middels chemoreceptie. Deze kennis zou de basis voor iedere boilie draaier moeten zijn die zijn aas net dat beetje extra mee wil geven. Hier een puntgave vis van Domain de Tournizet Caillats.

Ik ben, als visser, geïnteresseerd in het vermogen van een karper om voedselbronnen te vinden middels chemoreceptie. Deze kennis zou de basis voor iedere boilie draaier moeten zijn die zijn aas net dat beetje extra mee wil geven. Hier een puntgave vis van Domain de Tournizet Caillats.

Als de basis maar goed zit

Op het gebied van vissen bestaat er een fascinerend boek over het gedrag van vissen en hun prikkels op signalen. Het leren over gevaar: chemische alarmrichtsnoeren en de beoordeling van plunderingsrisico door vissen. Modulerende agressie door ervaring (in gewone taal: wat schrikt de karper af, zien eten doet eten en voedselnijd).

Voor dit boek is onder andere onderzocht welke granen en aminozuur combinaties het meeste effect hadden op het snel accepteren van het voedsel en het verteren daarvan. Aangezien het hier over aas gaat en daar ook mijn expertise ligt, zal ik niet diep ingaan op alarmrichtsnoeren.

Een karper kan niet beredeneren en handelt uit instinct, maar let op: dat instinct kan ver reiken. Een trilling van het water, smaak, dag of nacht. Karpers hebben op de meeste wateren nu wel door dat niet elke voedselbron veilig is en een tripje naar onze mat in het verschiet kan liggen. Je kunt je tactiek hier op aanpassen al naar gelang het water waarop je vist.

Voelt de karper zich veilig om overdag of ’s nachts te gaan azen? Voer je wel of niet voor? Ga je met een afwijkend aas vissen op een put waar veel gevist wordt of gebruik je juist hetzelfde aas als de andere vissers? De keus is aan jou!

Met de combinaties van aminozuren heb jij (en menig boiliedraaier) echter een leidraad in handen om (meer) succes te hebben. Een draaier kan de bol wat extra’s mee geven als label. Geschikt voor de Nederlandse wateren en de één wat rijker dan de ander. Maar bijvoorbeeld ook een heel specifiek label voor een bol die goed inzetbaar is op commerciële wateren, waar tegenwoordig wat extra’s wel wenselijk is.

Om een extra attractie waarde aan mijn bol te kunnen geven, pimp ik de boilies. Dit doe ik door ze vol te laten zuigen met attractoren. Attractoren die er toe doen en van je bol een olfactorische bom maken voor wateren die daar geschikt voor zijn.

Zo ziet het olfactorisch systeem eruit en op deze wijze stroomt het water met al onze attractoren langs het systeem.

Zo ziet het olfactorisch systeem eruit en op deze wijze stroomt het water met al onze attractoren langs het systeem.

Het olfactorisch systeem speelt namelijk een heel grote rol bij het zoeken van voedsel. Zoals iedereen wel weet heeft een karper twee neusgaten. Deze neusgaten zijn verbonden door een U buis en het water stroomt door deze buis zijn neus in en uit. Achter deze U buis zit het olfactorisch systeem. Komen er waarneembare deeltjes door deze buis dan is het olfactory systeem er verantwoordelijk voor dat de hersenen een sein krijgen dat er voedsel is.

Hier willen we niet alleen op inspelen met instant aas. Het is ook belangrijk dat wanneer je boilies langere tijd in het water liggen er nog altijd sprake kan zijn van chemoreceptie. De karper zijn smaakvermogen wordt constant gestimuleerd door allerlei signalen. Karpers hebben veel zintuigen ontwikkeld om het verlies van zicht te compenseren. De U buis met olfactorisch systeem is echter de belangrijkste receptor voor de karper om te gaan azen. En daar kun je met wat kennis handig gebruik van maken door je aas een langdurig voedsel signaal te laten afgeven. Een boilie met de kracht van een pellet. Dit kun je doen door je boilie vol te laten zuigen met een soak.

Soaken een sleutel tot succes, maar waarom…

De functie van soaken is het veroorzaken van een reactie, een trigger. Dus spoor -en signaalgeving naar het zintuigensysteem van de karper. Meer functies hoeft een goede soak niet te hebben.

Mijn Duitse vriend Mariano met een van de enkele mooie vissen van Buster`s lake, hij viste onder lastige omstandigheden, de temperatuur van het water daalde met 5 graden binnen 24 uur en de vissen waren opslag passief.

Mijn Duitse vriend Mariano met een van de enkele mooie vissen van Buster`s lake, hij viste onder lastige omstandigheden, de temperatuur van het water daalde met 5 graden binnen 24 uur en de vissen waren opslag passief.

Voor dit doel perfereer ik een goede ready made. Deze nemen de soak makkelijker op en ik vind dat een pré. Readymades zijn meestal ook beter gedroogd dan freezerbaits, dit omdat een freezer niet zo lang kan drogen in verband met het bedervingsproces.

Wanneer zet je nu zo’n gesoakte bol in?

Op de gangbare wateren zit meestal een behoorlijk bestand aan witvis en daardoor kun je niet te ‘rijk’ gaan met je boilie. Het onvermijdelijke gevolg is dat je stek naar de knoppen gaat door de onrust die de witvis (brasems) veroorzaakt.

De soaks die het signaal van je boilie versterken en het label heeft van je boilie zijn uitermate geschikt voor wateren waar meer witsvis aanwezig is. Perfect inzetbaar voor Nederlandse wateren, maar hierover dus later meer.

Bij inzet van aas met een extra attractiewaarde heb ik het over soaks die, als ze eenmaal goed in de boilies zijn getrokken, echt niet meer inzetbaar zijn op de gemiddelde Nederlandse wateren in verband met de aanwezige witvis. Ware vislokkers dus. Een goede instant visser kan met zulke soaks wel overweg, maar het vergt wel wat inzicht en aanpak in je visserij, anders wordt je gegarandeerd koning witvis.

Dit probleem heb je meestal niet op de commerciële wateren. Je kan een boilie daar gewoonweg behoorlijk pimpen en zorgen dat hij goed uitlekt. Wateroplosbare ingrediënten in je bol zijn een pré, maar te veel zorgt ervoor dat je boilie te snel oplost en dat willen we niet. Met soaken kan je van je bol een krachtig wapen maken, maar niet met de gemiddelde soaks en ook zeker niet inzetbaar dus op wateren met veel witvis.

Over voorbereiding gesproken. Op Juvigny staat het water zelfs al boven winterniveau. Marvin met een 20 kg plus, een van de vele vissen die hij wist te landen.

Over voorbereiding gesproken. Op Juvigny staat het water zelfs al boven winterniveau. Marvin met een 20 kg plus, een van de vele vissen die hij wist te landen.

De commercieel gerunde wateren hebben wat mij betreft een serieuze plek verworven in onze visserij. Natuurlijk is het bijzonder om een nog nooit gevangen karper uit een nagenoeg onbevist water aan je vangsten te mogen toevoegen, maar voor velen van ons is dat gewoon niet altijd de beste optie. We hebben domweg niet voldoende tijd om regelmatig succesvol te kunnen zijn op openbaar water. Ook is er groeiende groep karpervissers die hard vissen op Nederlandse wateren en soms een commercieel water aanpakken met alle gemakken van dien…

Aan een succesvolle trip naar een commercieel water gaat vaak een goede voorbereiding vooraf. Materialen worden in orde gemaakt, er wordt veel gegoogled naar de ins en outs van het water en men probeert vaak van te voren een tactiek te bedenken om de week succesvol te kunnen afsluiten. Iedereen heeft zo zijn eigen aanpak.

De laatste jaren zijn er tal van commerciële wateren waar het echter niet meer zo simpel is om een paar parels uit het water te halen. Voor mij als aasmaker een interessante groep om aas voor te maken, omdat je op situaties in kan spelen op een water waar bijna geen witvis aanwezig is.

Over pareltjes gesproken! Kristof ving naast enkele mooie vissen dit pareltje van Tounizet.

Over pareltjes gesproken! Kristof ving naast enkele mooie vissen dit pareltje van Tounizet.

Deze wateren wat lastiger geworden door de hengeldruk en concurrentie van andere karpervissers. Als visser wil je natuurlijk in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk mooie vissen op de kant brengen. Tijdens je vistrip wil je tevens het maximale uit je aas halen, je wilt de vis attenderen op voedsel en zeker niet verzadigen.

 Rutger met zijn targetvis, gevangen op een 15mm SV1, met een pop-up maisje erop van Enterprise om het gewicht op te heffen, gevoerd met klein handje maïs en gebroken boilies.

Rutger met zijn targetvis, gevangen op een 15mm SV1, met een pop-up maisje erop van Enterprise om het gewicht op te heffen, gevoerd met klein handje maïs en gebroken boilies.

De laatste jaren ben ik ook in het wereldje van de wedstrijdvisserij op karpertjes met de vaste stok verzeild geraakt. Vooral omdat deze mensen mij gebruiken om aan bepaalde lokstoffen te komen en ik dit als springplank kan gebruiken om goede lokstoffen in te kunnen zetten. Een perfecte samenwerking dus, waar ik dankbaar gebruik van maak.

Ingrediënten en liquids testen in de praktijk.

Ingrediënten en liquids testen in de praktijk.

Een club wedstrijd... Concurrentie? Of juist een kans?

Een club wedstrijd… Concurrentie? Of juist een kans?

De laatste jaren zet ik steeds soaks in gebaseerd op de wedstrijdvisserij voor klanten die extra attractieve boilies voor hun vistrip willen of ik maak een soak zodat ze het zelf kunnen doen.

Zelf een soak maken, maar hoe?

Maak eens een combinatie van attractoren, dat kan verrassend werken. Zo krijg je een breed spectrum van amino’s (triggers) en verhoog je de kans dat de karper zich bedient van jouw aantrekkelijke hapje.

Een boilie door-en-door soaken kost wat tijd. Ik begin hier het liefst 2 weken van te voren al mee. Ik doe een paar kilo boilies in een emmer en begin met 50ml per kg toe te voegen. Ik laat dit 2 dagen staan en schud de boilies af en toe (de emmer). Dit proces herhaal ik hierna nog 2 maal. Je zult zien dat na twee dagen de soak volledig geabsobeerd is. Eenmaal aangekomen op mijn stek, soak ik nogmaals en eventueel meng ik er nog pellets doorheen zodat deze de soak ook opnemen.

Een top soak waar veel kracht vanuit gaat, is een basis mix van Milky B Sweetner en Squidpoeder (Nash Squid Powder) waaraan in mindere mate bijvoorbeeld lever extract of vis extracten zijn toegevoegd. De verhoudingen van de basis spelen belangrijke rol in de kracht van de soak.

Melasse. Een fantastische product met een hoge aantrekkingskracht.

Melasse. Een fantastische product met een hoge aantrekkingskracht.

Een ‘gouwe ouwe’ attractor is melasse. Bij veel karpervissers een vertrouwd ingrediënt. Deze dikke zwarte siroop is een bijproduct van de suikerindustrie. Het is een natuurlijke zoete en licht geurende attractor met een viscositeit gelijk aan stroop.

Een andere topper is CSL, oftewel Corn Steep Liquor; een nevenproduct van maïs. Het is een dikke pap met een bijzonder aangename geur en een mediumzoete smaak. Bekende Engelse merken hebben over dit product uitvoerig geschreven. Niet voor niets!

Er zijn verschillende aanbieders van CSL.

Er zijn verschillende aanbieders van CSL.

Attractoren toevoegen is een tactiek om vissen te prikkelen. Overigens kan een te rijke bol een ware brasemattractor worden, anderzijds kun je er op water waar weinig witvis zit uitstekend mee uit de voeten. Door ervaring zul je op een gegeven moment de juiste balans vinden van verschillende attractoren. Ik zeg je fantasie kan niet rijk genoeg zijn!

Als extraatje; Gelly Baits (of hoe je het ook wilt noemen); de olfactorische bom

Gel baits heeft de laaste jaren wat stof doen opwaaien. Er zijn karpervissers die het gebruiken en er is een groep die er niets in ziet. Toch kunnen gelbaits goed ingezet worden op tal van wateren maar het is vooral de manier hóé je ze inzet. Met wat er op de markt aangeboden wordt kan ik zelf niet uit de voeten, maar er zijn er zat die dat wel kunnen.

Een aantal jaren terug was er een 'run' op dit soort Gel Baits.

Een aantal jaren terug was er een ‘run’ op dit soort Gel Baits.

Ik denk graag naar de praktijk toe en ben een paar jaar terug zelf eens gellbaits gaan maken en heb er mijn eigen draai aan gegeven gebaseerd op de door mij beoogde inzet. Je moet er even wat handigheid in krijgen, maar dan kun je je eigen gelly plak maken. Snijd deze in blokjes en je hebt voor zo’n 4 a 5 uur een gelly aan je hair. Penvissers kunnen met deze gelbaits zeker overweg, maar je kunt ook brokken bijvoeren om je stek enorm attractief te maken.

Sterker nog, voor op de meerval heb ik gel plakken gemaakt met 60% vis hydrolisaat en 20% vismeel. Plakken die langzaam oplossen en 4 uur lang een signaal afgeven zijn er mee te maken, maar je kan ook de oplostijden laten verschillen.

Wat kun je er zoal in stoppen:

• Je favoriete flavour
• Tonijn in blik (olie basis)
• Vismelen
• Pellets
• Grondvoer

• Liquids
• Visolie
• Salminol of liquid krill
• Verkruimelde boilies

Kortom, er zijn legio ingrediënten en combinaties daarvan te bedenken. Maar hoe maak je die dan? Een geheim dat ik jullie zeker niet wil onthouden.

Zo maak je deze ‘Gelly Baits’

– Leg de gelatineblaadjes een voor een in koud water en laat ze ongeveer 5 minuten weken.
– De blaadjes er uit nemen, uitknijpen en deze met 5 eetlepels water mengen.
– Verwarm de gelatine al roerend tot de gelatine volledig opgelost is (licht verwarmen) en laat de gelatine oplossing 5 minuten staan.
– Daarna de gewenste liquids en of ingrediënten al roerend toevoegen.
– Laat daarna het geheel een paar uur opstijven in de koelkast.

Gelly Baits; Signaal versterker en verspreider, maar ook geschikt om 4 à 5 uur instant mee te vissen.

Gelly Baits; Signaal versterker en verspreider, maar ook geschikt om 4 à 5 uur instant mee te vissen.

Ik wens jullie voor nu veel plezier met experimenteren; of je nu zelf aan de slag gaat of bestaande merken probeert op de wateren van je keuze. Bedenk dat kennis van je water een must is voor de juiste keuze en inzet van je aas!


Heb je opmerkingen, vragen of onderwerpen waar je meer van zou willen horen in een volgende editie van Tips & Tricks Aas? Laat dan een berichtje achter in de comments hieronder of op het Carpboard.

Klik op de afbeelding om naar de website van Chris te gaan: CGBaits.nl.

Wat: CG Baits
Waar: www.cgbaits.nl; of op Duiveland 42 te Zoetermeer 
Waarom: Voor iedereen met interesse in aas!

Vang een bak!

Chris Gabriële



Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe