7 KWO updates uit 2018 die het (nogmaals) bekijken meer dan waard zijn!

KWO Redactie
samir-arebi-lac-du-der-etang-du-bois

Oliebollen, goede voornemens, her en der wat vuurwerk, terugblikken en vooruitkijken… Dat is waar Nederland en België zich vandaag mee bezig houdt. KWO doet ook een duit in het zakje en blikt terug op 7 gave updates die we in 2018 op de site hebben geplaatst. Van dikke vissen video’s tot leerzame artikelen: het komt allemaal voorbij!

Het was een prachtig jaar met veel mooie momenten. Tijd om terug te blikken!

In 2018 publiceerden we in totaal 607 updates op KWO en daar bovenop nog eens 192 artikelen of video’s op de KWO Community. Het was dan ook een druk, maar zeer leuk jaar. Vooral de video’s en spraakmakende verhalen bleken in trek bij jullie, de bezoekers. We beginnen deze terugblik dan ook met de update die het vaakst is aangeklikt in 2018 en waarvan je de headerfoto al bovenaan deze update zag!


1. De gestolen recordkarper van Lac du Der

Vlak na Koningsdag brak dit voorjaar de pleuris uit in het karperwereldje. Onze Engelse amigo Samir Arebi gooide de knuppel in het hoenderhok door op Facebook te plaatsen dat de topvis van het het 4800 hectare tellende Lac du Der was teruggevangen op een Frans betaalwater genaamd Etang du Bois.

De topvis van Du Der op ruim 43kg. Deze bleek al een tijdje op een betaalwater te zwemmen!

Knokploegen werden geformeerd maar uiteindelijk was dit niet nodig: de eigenaar van het betaalwater gaf aan dat de karper gevangen was en ‘opgehaald’ kon worden.

Bij de uitzending waren onder andere Giovanni Vanhooren en Samir Arebi aanwezig. Dit leverde deze indrukwekkende video op:

Al met al een goed einde van een droevige zaak. En meteen moeten we onszelf de vraag stellen: hoeveel andere karpers hebben dezelfde route bewandeld? Hoeveel topvissen en kleinere karpers zijn illegaal verkregen en zwemmen nu hun rondjes op kleine vijvertjes waar ze meermaals per jaar gevangen worden? Een antwoord op deze vraag heeft niemand, helaas.

Lac du Der, een machtig water. Maar hoeveel karpers zouden er weggevangen zijn?

Lees de volledige tijdlijn met alle gebeurtenissen hier terug.


2. De lancering van de KWO Podcast

Jongens, zou het niet leuk zijn om een Podcast te doen met karpervissers?

Aldus onze eigen Jos Benders. De rest van het KWO Team had hier ook wel oren naar en niet snel daarna vonden de eerste interviews (of eigenlijk zijn het geen interviews, maar gewoon relaxte gesprekken) plaats. De eerste die voor de bijl ging was Michiel Pilaar (luister hier het gesprek terug) en een paar dagen geleden was de elfde editie te horen met niemand minder dan Pieter van de Werfhorst.

Natuurlijk kon een podcast met Peter Vlasveld niet uitblijven. Klik op de afbeelding om het gesprek terug te luisteren.

In de podcasts gaat Jos de diepte in en wordt er gesproken over het ‘normale leven’ maar natuurlijk ook over vistechnieken, rigs en uiteraard ontbreken de anekdotes niet. Klik hier om de 11 podcasts te bekijken met o.a. Koos Walters, Kevin Diederen, Mark Hofman en vele anderen! In totaal had de KWO Podcast ruim 120.000 streams op alle kanalen, op naar 2019!


3. Fish of a Lifetime: De Lange Draak en 33,8kg Lot-spiegel

Laten we eerlijk zijn: we vinden het allemaal mooi om foto’s en filmpjes te zien van monsterkarpers. De updates die onder het menu ‘Fish of a Lifetime‘ vallen worden dan ook vaak aangeklikt. We begonnen het jaar met de supervangst van Arjan Braad. Hij ving een bekende schubkarper en dat leverde deze mooie video op:

Maar er was meer moois, wat dachten jullie van deze recordkarper van de rivier De Lot?

Kaboemmm, het zou je maar gebeuren: een spiegelkarper van 33,8kg vangen OP EEN RIVIER! #droomvis

De meest bekeken update was echter de Fish of a Lifetime van Erik Bijlhout, ving namelijk ‘La Bossue’ (waarschijnlijk de grootste karper van de rivier De Lot) op het magistrale topgewicht van 33,8kg. De sessie van hem en Jeroen Duncker verliep geweldig met meerdere grote vissen. Check de brute beelden hieronder!

Wat te prijzen valt is dat Erik en Jeroen de karper meteen haar vrijheid teruggaven. Zo’n grote vis zakken is immers het nemen van onnodige risico’s. Maar laten we eerlijk zijn: veel karpervissers hadden dit risico maar wat graag genomen om een foto bij daglicht te kunnen maken. #respect !!! La Bossue was niet de enige bak die in de boot kwam, wat dachten jullie van onderstaande beauty’s?

Karpervissen in zo’n omgeving: dat is geen straf!

Kaboemmm! Nóg een bak: 45 pond bij 102cm. #datwiljewel

Als je op De Lot een grote karper vangt is het vrijwel altijd een echte ‘karaktervis’.

We hebben het voornemen om in 2019 nog meer Fish of a Lifetime updates te gaan maken. Heb jij een mooi verhaal óf ken je een maat die een supervis gevangen heeft? Mail ons op info@karperwereld.nl en wij gaan er mee aan de slag!


4. Help! Deze visser heeft een hobby…!

Darten, modelvliegtuigjes, Bitcoins verzamelen of Fortnite spelen… Er zijn duizenden dingen die je kunt doen als hobby en in de rubriek ‘Help! Deze visser heeft een hobby..!” zijn we op zoek gegaan naar karpervissers die ook ‘doorslaan’ in een andere hobby. In 2018 hebben we o.a. Maik Roeleveld onderworpen aan een spervuur van vragen. Hij heeft namelijk een GIGANTISCHE Koivijver in zijn tuin.

Vijver 2.0…

Het leuke is: deze handige Harry heeft de vijver vanaf de eerste steen zelf gebouwd. Hoe hij dat gedaan heeft legt hij uit in dit artikel. Daarnaast spraken we met hem ook over zijn visserij, Maik is namelijk aan het pionieren geslagen in o.a. Slovenië.

Een superspiegel die Maik diep in de Balkan wist te vangen op een openbaar water. #respect

Een andere leuke editie van Help! Deze visser heeft een hobby..! is de editie met Denny Verdoold. Hij is namelijk een ware autofreak, het tunen van vierwielers is aan hem wel besteed en in deze update bespreekt hij de do’s & dont’s én vertelt hij waar hij door de jaren heen duizenden euro’s aan heeft uitgegeven!

Klik op de afbeelding om deze update te lezen! #NeedForSpeed


5. Storm + pinda’s… 2 topartikelen van Marc Vervoort

Iemand die zo op een school zou kunnen gaan werken is Marc Vervoort. Kennis overbrengen en boeiend een verhaal vertellen is namelijk wel aan hem besteed. In 2018 hebben we 2 gave artikelen van hem geplaatst op KWO. In het eerste stuk deelt Marc zijn grote lifehack waarmee hij menig wat heeft gekraakt, namelijk door PINDA’S in te zetten als haakaas.

Pinda’s met kerrie: een killer in de warme maanden!

Een bak van een schub die viel voor dit peulvruchtje.

Het zijn geen nootjes, maar een peulvrucht (wisten wij ook niet) en de vangkracht is ongekend, mits juist ingezet. In dit artikel laat Marc zien hoe hij dit aasje inzet en wat de resultaten waren. Zeker in de warmere maanden een aanrader!

Marc Vervoort met een van de bakken die tijdens de stormachtige trip op de kant kwamen.

Het andere artikel van Marc dat zeker de moeite waard is om nogmaals te lezen is het stuk waarin Marc de lezers meeneemt naar een heftig Frans avontuur. Storm, wind en regen sloeg tegen de tentjes aan van Marc en z’n vismaat Patrick Groenewegen. Ternauwernood werd de zomerstorm overleefd en raad eens: er kwamen een aantal waanzinnige karpers op de kant. Lees het artikel HIER terug en check hieronder de heftige beelden.


6. Monument uit het Kempisch Kanaal

Een artikel waar we erg van gecharmeerd zijn is het debuut van Raf van Opstal op KWO. Hij neemt de lezers in dit artikel mee naar zijn targetjacht op een enorm oude karper uit het legendarische Kempisch Kanaal. Twee decennia’s terug liep Raf de schub meermaals mis maar in het late najaar van 2018 wist hij de topvis te strikken. Raf deelt zijn inzichten en onderbouwt zijn keuzes zodat eigenlijk iedere visser nog wel wat van dit stuk kan leren!

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.


7. Artikelen waardoor je meer karpers vangt

We sluiten deze terugblik af met een artikel waardoor je hopelijk meer karpers gaat vangen. Immers: daar draait het toch allemaal om: een beetmelder die het uitkrijst, een dobber die onder getrokken wordt of een hengeltop die dubbel vouwt… Actie, aanbeten en het liefst zoveel mogelijk: wij zijn trots dat we als KWO zijnde mogen bijdragen aan de actie door regelmatig een artikel te plaatsen waarin we tips & tricks geven.

Meer vangen in barre condities? Check de tips in dit artikel.

Een artikel dat we recent hebben geplaatst is het artikel met tips om meer aanbeten te krijgen in de winterperiode. Je kunt het artikel hierrrr teruglezen en hopelijk zitten er een aantal tips bij waar je deze winter nog wat aan hebt.


We hadden dit artikel nog véél langer kunnen maken, tot wel 20 of 30 suggesties. Maar we weten ook dat jullie deze dagen niet volgasss met karpervissen bezig zijn. Daarom houden we het bij deze 7 updates en gaan we in 2019 weer met nieuwe energie aan de slag om jullie te vermaken met toffe (en leerzame) content op KWO! Voor nu: een goed uiteinde, wees voorzichtig met vuurwerk en veel succes met ALLES wat jullie van plan zijn in 2019 🙂

Team KWOEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe